Tutorials

Compartiu

Guia de navegadors GPS en català

Un recull d'alternatives a les aplicacions de mapes de Google i Apple.

En aquesta pàgina podeu trobar un recull de les aplicacions de mapes i navegació GPS per a vehicles motoritzats que estiguin disponibles en català en els ecosistemes d’aplicacions mòbils més usuals: Android i iOS. L’objectiu és oferir informació als usuaris catalanoparlants que cerquen alternatives a les aplicacions predeterminades de Google i Apple, atès que aquestes aplicacions no ofereixen indicacions de veu en català.

En relació amb la llengua de la interfície, algunes aplicacions permeten configurar la llengua de la interfície de manera independent a la llengua de l’aparell, però en altres casos cal tenir l’aparell configurat en català perquè el navegador GPS aparegui en català. La informació indicada en aquest article es refereix sempre en el cas de tenir l’aparell configurat en català.

La majoria de les aplicacions que ofereixen guiatge, indicacions de ruta, en català, ho fan de forma bàsica, mitjançant missatges preenregistrats. Això permet, per exemple, indicar el sentit del gir o el número de sortida en català, però no permet assenyalar amb la veu el nom dels carrers. Només l’OsmAnd ofereix un suport complet per al català de forma directa.

Per a poder llegir els noms dels carrers en català cal que el motor de síntesi de veu (TTS) de l’aparell admeti el català. Malauradament, els motors TTS predeterminats d’Android i iOS encara no admeten el català. En el cas d’Android, podeu instal·lar motors TTS de tercers, habitualment amb cost addicional, que sí que admeten el català, però no tots els navegadors en fan ús. Per exemple, el Google Maps només usa el motor de síntesi de veu local d’Android, i no usarà un motor de tercers, encara que l’hàgiu instal·lat.

Algunes aplicacions canvien la toponímia mostrada en funció de la llengua configurada de l’aparell. Per a valorar la toponímia (noms de municipis i accidents geogràfics) i del nomenclàtor viari (noms de les vies) s’ha fet servir sempre un mòbil configurat en català. Cal destacar, negativament, els mapes de TomTom, que mostren els tipus de vies en castellà (calle, avenida, plaza…), tot i tenir els aparells i aplicació configurats en català.

Recomanació ràpida: si cerqueu una opció gratuïta, disponible per a Android i iOS, podeu provar Google Maps, Here WeGo, Petal Maps, OsmAnd o Organic Maps.

Menús Guiatge de veu bàsic Guiatge de veu complet Veus masculina i femenina Toponímia i nomenclàtor viari Valoració
Petal Maps 10
OsmAnd 🟧 9
Copilot GPS-Navigation 🟧 9
Google Maps 8
Here WeGo 8
iGO Navigation 8
Magic Earth 8
TomTom AmiGO 🟧 7
Sygic GPS Navigation & Maps 🟧 7
Organic Maps 🟧 7
Waze 6
TomTom GO Navigation 🟧 5
Apple Maps 5
  • Petal Maps (Android): aplicació gratuïta de Huawei. Té la interfície en català i ofereix guiatge de veu bàsic i complet amb veu masculina o femenina.
  • OsmAnd (Android i iOS): aplicació gratuïta i de codi lliure que usa les dades d’OpenStreetMap. Té la interfície en català i ofereix guiatge de veu bàsic amb missatges preenregistrats amb veu masculina. També permet fer ús d’un motor de síntesi de veu d’Apple a iOS, i de Google o tercers a Android, per a llegir els noms dels carrers. A Android, en cas que feu servir un motor TTS de tercers podreu triar veu masculina o femenina.
  • Copilot GPS-Navigation (Android i iOS): aplicació gratuïta que requereix registre. També requereix una subscripció de pagament per a les funcionalitats avançades, com ara el guiatge de veu. Té la interfície en català, però només ofereix guiatge de veu bàsic en el mode de subscripció, amb veus masculines i femenines, anomenades Josep, Laia i Oriol. També permet fer ús d’un motor de síntesi de veu de tercers per a llegir els noms dels carrers en català.
  • Google Maps (Android i iOS): aplicació gratuïta que incorporen tots els aparells Android. Té la interfície en català, i des de juny de 2023 també dona indicacions de veu en català. Per a fer-ho cal tenir el català com a primera llengua del sistema operatiu (Android o iOS) i, en el cas de la versió d’Android, assegurar-se de tenir triat la veu «Predeterminada (català)» a Configuració > Configuració de navegació > Selecció de veu.
  • Here WeGo (Android i iOS): aplicació gratuïta d’un consorci propietat, entre altres, d’Audi, Volkswagen, Mercedes i BMW. Té la interfície en català i ofereix indicacions de veu en català.
  • iGO Navigation (Android i iOS): aplicació gratuïta, però els mapes tenen un cost associat. Té la interfície en català i ofereix guiatge de veu bàsic amb la veu femenina Montserrat o la masculina Jordi.
  • Magic Hearth Navitation & Maps (Android i iOS): aplicació gratuïta. Té la interfície en català i ofereix indicacions de veu en català
  • TomTom AmiGO (Android i iOS): aplicació de navegació GPS gratuïta, d’origen neerlandès. Té la interfície en català i ofereix guiatge de veu bàsic amb veu masculina o femenina. En la plataforma Android, també és possible usar la veu femenina en català del motor de síntesi de veu per xarxa de Google. Els tipus de vies (carrer, avinguda, plaça…) apareixen en castellà.
  • Sygic GPS Navigation & Maps (Android i iOS): aplicació gratuïta d’origen eslovac, requereix una subscripció de pagament per a funcionalitats avançades. Té la interfície en català, però només ofereix guiatge de veu bàsic amb la veu femenina Cèlia en el mode de subscripció prèmium.
  • Organic Maps (Android i iOS): aplicació gratuïta i de codi lliure que usa les dades d’OpenStreetMap. Té la interfície en català i ofereix guiatge de veu en català a Android i iOS amb els motors TTS predeterminats de cada sistema operatiu.
  • Waze (Android i iOS): aplicació gratuïta, d’origen israelià i propietat de Google des de 2013. Està disponible en català i ofereix guiatge de veu bàsic amb la veu masculina Miquel. També podeu personalitzar els missatges de veu enregistrant-los des del vostre aparell.
  • TomTom GO Navigation (Android i iOS): requereix una subscripció de pagament. Té la interfície en català i ofereix guiatge de veu bàsic amb la veu femenina Maria. Els tipus de vies (carrer, avinguda, plaça…) apareixen en castellà.
  • Apple Maps (iOS): aplicació gratuïta que incorporen tots els aparells iOS. Té la interfície en català, però no ofereix indicacions de veu en català. Dona les indicacions de veu en castellà, curiosament, però, sí que llegeix els noms de carrers amb fonètica catalana.