Què és Softcatalà

Compartiu

Història

Softcatalà va néixer l'any 1998 com un grup d'usuaris que es marcaven com a objectiu millorar la presència del català a les noves tecnologies.


Història

Des dels seus inicis fins al dia d’avui Softcatalà ha traduït, provat i donat difusió a la versió catalana dels navegadors Netscape, amb el nom del Navegador primer i més recentment sota el nom del projecte lliure Mozilla.org, que avui en dia produeix el paquet per a Internet que inclou el navegador Firefox i el programa de correu Thunderbird i que encara continuem traduint.

L’any 2000 va començar el procés de traducció del paquet ofimàtic OpenOffice.org amb el suport de Sun Microsystems i des de llavors s’ha convertit en la principal opció ofimàtica lliure en català. També tradueix altres opcions ofimàtiques, com ara el processador de textos Abiword i el gestor de fulls de càlcul Gnumeric.

L’any 2001 va iniciar una col·laboració amb el cercador Google que va permetre traduir al català la interfície d’aquest cercador i més endavant participar en l’adaptació del motor de cerques de pàgines en català. En l’àmbit de GNU/Linux, ha participat en la seva popularització, en la traducció de l’entorn GNOME, i de les eines de configuració i instal·lació de les distribucions Mandrake i Fedora.

Des dels seus inicis Softcatalà ha apostat per la creació de recursos lingüístics lliures com ara:

El Recull de termes

un glossari amb més de 1500 termes anglès – català habituals en la traducció de programari

Un corrector ortogràfic

que és avui dia l’estàndard en català per tots els programes lliures.

La Guia d’estil de traducció de programari

una memòria de traducció amb més de 40.000 entrades que recull les principals traduccions que ha desenvolupat Softcatalà.

Durant aquest temps, ha col·laborat intensament amb el centre de terminologia TERMCAT en l’estandardització de nous termes al català relacionats amb les noves tecnologies.

El 23 d’abril de 2002 va impulsar un manifest amb el suport d’algunes de les entitats més representatives del país per demanar l’adopció del programari lliure i els estàndards oberts per part de l’administració pública a Catalunya.

Des del 2001 i durant tres anys organitzà anualment les Jornades sobre el català a les noves tecnologies que serveixen de marc d’intercanvi de tots aquells que treballen en el sector del català a les noves tecnologies.

L’any 2007 presenta la candidatura de Barcelona per a organitzar l’OpenOffice.org Conference, candidatura que va guanyar i on se celebrà finalment l’edició d’aquesta conferència. Aquesta trobada aplegà més de 350 persones vingudes d’arreu del món que es reuneixen per a analitzar els avenços del projecte en els darrers anys.

L’eix vertebrador de la comunitat Softcatalà ha estat el seu lloc web, que conté un directori on es troben classificats i es poden descarregar més de 150 programes traduïts al català, notícies i articles d’opinió, fòrums de suport on els usuaris poden interactuar entre ells per a resoldre els seus dubtes. El febrer del 2008 Softcatalà rep més d’1 milió de visites úniques cada mes i serveix 4 milions de pàgines mensuals, i es consolida així com un punt de trobada per als usuaris interessats en el català a les noves tecnologies.

Durant els seus anys d’existència Softcatalà ha rebut nombrosos premis i mencions, entre els quals destaquen el Premi Nacional d’Internet que atorga anualment la Generalitat de Catalunya, el premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística, el Premi Nacional de Cultura 2005, o el premi Arrova, tots en reconeixement de la seva tasca i la seva trajectòria.