Què és Softcatalà

Compartiu

Memòria d’activitats 2015

Memòria anual del 2015 per demanar la inclusió al cens d’entitats per al foment de la llengua.

Softcatalà és una associació sense ànim de lucre, l’objectiu bàsic de la qual és fomentar l’ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies. Registrada inicialment el 1998 com a associació a Mallorca, des del novembre de 2013 va traslladar-se com a associació inscrita a Barcelona, sense perdre de vista el seu àmbit d’actuació, que és essencialment Internet i tot el domini lingüístic català.

En aquest document esmentarem alguns dels diferents projectes portats a terme durant el 2015 per tal de demanar la inclusió en el cens d’entitat per al foment de la llengua catalana.

Catalanitzador de Softcatalà

L’eina, una forma fàcil de poder catalanitzar diferents entorns d’escriptori, com ara Windows o Mac OS X, va continuar desenvolupant-se per tal de garantir un correcte funcionament en les darreres versions d’aquests sistemes operatius contemplats. Igualment, es van elaborar unes guies per ajudar als usuaris a catalanitzar les seves tauletes o mòbils (Android i iOS).

Corrector

Des de fa mots anys Softcatalà ha estat proporcionant un servei de correcció ortogràfic des del seu web per tal de facilitar als seus usuaris la correcció dels seus textos en línia. Com a novetat, s’ha actualitzat el servei passant a ser no només ortogràfic sinó també gramatical, basat en la tecnologia de LanguageTool (projecte de programari lliure on s’hi contribueix activament). Alhora s’hi contemplen diferents variants de la llengua (balear i valenciana).

Diccionari de sinònims

Fruit del treball conjunt amb estudiants de l’àmbit de lingüística de la UPF, s’ha elaborat un corpus lliure de sinònims en la nostra llengua. Aquest s’ha presentat en una interfície per permetre a l’usuari final accedir-hi fàcilment des del nostre lloc web.

Guia d’aparells en català

Tot i els significatius avenços en el suport al català en el parc informàtic durant els darrers anys, amb la irrupció dels telèfons intel·ligents i altres dispositius portables s’ha evidenciat la necessitat de continuar treballant ara també en aquests noves plataformes. Per tal que el futur comprador pugui conèixer de l’estat de catalanització del mòbil o de la tauleta que està plantejant-se adquirir i prendre una decisió informada, s’ha creat un lloc web col·laboratiu per tal de fer seguiment del grau de catalanització dels diferents aparells disponibles en el mercat. Durant el 2015 s’ha ampliat significativament aquesta guia d’aparells.

OsmAnd i mapes catalanitzats

Hem incorporat en el nostre equip diferents col·laboradors actius en l’àmbit del programari de geolocalització, com ara l’OsmAnd (programari de mapes fora de línia), i hem començat a generar mapes amb la toponímia sempre en català per a tot l’àmbit lingüístic.

Telegram en català

Hem desenvolupat un robot que facilita la instal·lació del paquet de llengua catalana del client de missatgeria instantània Telegram; per a les plataformes iOs, Android i escriptori.

Projectes de traducció

Una de les activitats centrals de l’associació ha estat sempre també la localització de programari lliure: tant aglutinant i facilitant la tasca dels traductors en els diferents projectes implicats com també mirant de garantir la major qualitat del resultat final.

En aquest sentit s’ha continuat col·laborant en la traducció de les següents aplicacions, entre d’altres:

  •  Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Firefox OS
  •  LibreOffice
  •  Apache OpenOffice
  •  Entorns Linux: GNOME, Fedora, Ubuntu

Recursos per a traductors

Arran de l’activitat anterior i per tal d’ajudar a la comunitat de traducció en llengua catalana, fem disponible una compilació d’aquesta feina en la forma de memòries de traducció i glossaris (incloent projectes propis com també d’altres projectes de traducció de tercers). En aquesta línia, hem començat a oferir una interfície de cerca per poder consultar aquests recursos d’una forma més fàcil des del nostre lloc web.

Pàgina web

S’està treballant en el disseny i la implementació de la nova pàgina web de Softcatalà. Cal esmentar que durant el 2015 Softcatalà ha tingut 23 milions de pàgines vistes i 4,8 milions d’usuaris. Les dades són:

  •  406.316 visitants únics mensuals
  •  889.540 traduccions i 1.884.424 correccions mensuals
  •  429.183 baixades de programari en català

Any en curs

Durant el 2016 continuarem tots aquests projectes descrits a dalt, dedicant esforços especialment en millorar l’accés i usabilitat als recursos ja existents des de la nostra plataforma web, p. ex., fent-la més amigable a entorns mòbils.