Planeta Softcatalà

Compartiu

#41

Enguany l’aniversari m’ha pillat a Boston, de viatge de feina… Així que en lloc de pastís…

L'entrada #41 ha aparegut primer a El Racó de Xavi.


Bon Nadal!

Enguany fa 18 anys que faig la felicitació de Nadal… el que vol dir també que este blog compleix majoria d’edat! (això fa por).

La foto la vaig fer durant l’últim viatge a Boston abans de la pandèmia, el mes de gener de 2020, i és la biblioteca principal de la prestigiosa (i elitista) facultat de negocis de l’Universitat de Harvard: la Harvard Business School.

L'entrada Bon Nadal! ha aparegut primer a El Racó de Xavi.


Què ha de fer un matemàtic?

Traducció de la resposta de William Paul Thurston a la pregunta What’s a mathematician to do? (Què ha de fer un matemàtic?), publicada a MathOverflow.

No és a les matemàtiques on has de contribuir. És més profund que això: ¿com podries contribuir a la humanitat, i, encara més profundament, al benestar del món, lliurant-te a les matemàtiques? Aquesta pregunta no es pot respondre amb un raonament purament intel·lectual, perquè els efectes de les nostres accions van molt més enllà de la nostra comprensió. Som animals tan profundament socials i instintius que el nostre benestar depèn de moltes coses que fem, i això és complicat d’explicar d’una manera intel·lectual. Per això fas bé de seguir el teu cor i la teva passió. La raó sola et podria malencaminar. Cap de nosaltres és prou intel·ligent ni prou savi per esbrinar-ho intel·lectualment.

El producte de les matemàtiques és la claredat i la comprensió. No els teoremes, per si mateixos. Per exemple, ¿hi ha alguna raó real per la qual fins i tot resultats tan rellevants com l’últim teorema de Fermat, o la conjectura de Poincaré, importin? La seva veritable rellevància no recau en les afirmacions concretes, sinó en el paper que tenen a l’hora de desafiar la nostra comprensió, amb la introducció de reptes que impulsen avenços matemàtics que augmenten la nostra comprensió.

El món no pateix d’un excés de claredat i comprensió, no precisament, per no dir el contrari. Com, i si les matemàtiques específiques poden dirigir-nos a millorar el món (el que això vulgui dir) sol ser impossible d’esbrinar, però les matemàtiques, col·lectivament, són extremadament importants.

Crec que les matemàtiques tenen un gran component psicològic, a causa de la seva forta dependència en la ment humana. Les matemàtiques deshumanitzades s’assemblarien més al codi informàtic, que és molt diferent. Sovint és difícil traslladar les idees matemàtiques d’una ment a una altra, fins i tot les més senzilles. Hi ha moltes idees matemàtiques que poden ser difícils de copsar, però que són fàcils un cop les tens. Per això, la comprensió matemàtica no s’expandeix monòtonament en una sola direcció. La nostra comprensió, moltes vegades, també es pot deteriorar. Tenim evidències de diversos mecanismes de decadència. Els experts en una matèria es jubilen i es moren, o simplement passen a altres temes i se n’obliden. Les matemàtiques s’expliquen i s’enregistren habitualment en formes simbòliques i concretes que són fàcils de comunicar, més que en formes conceptuals fàcils d’entendre un cop comunicades. La traducció en sentit conceptual a concreta i simbòlica és molt més fàcil que la traducció en sentit invers, i les formes simbòliques sovint substitueixen les formes conceptuals d’enteniment. I les convencions matemàtiques i els coneixements donats per descomptat canvien, de manera que els textos més antics poden ser difícils d’entendre.

En resum, les matemàtiques només existeixen en una comunitat viva de matemàtics que difon la comprensió i dona vida a idees velles i noves. La veritable satisfacció de les matemàtiques és aprendre dels altres i compartir amb els altres. Tots tenim una comprensió clara d’algunes coses, i conceptes tèrbols de moltes més. És impossible quedar-se sense idees que necessitin aclariments. La qüestió de qui és la primera persona que trepitja un pam de terra és realment secundària. Els canvis revolucionaris són importants, però les revolucions són poques i no són autosuficients: depenen molt de la comunitat de matemàtics.

William Paul Thurston, 2010, CC BY-SA.


El reconeixement de l'espai i els esmorzars en esdevenir corredor

No he estat francament mai ningú massa esportista. De fet, feia potser al voltant de 5 anys que mirava d'anar al gimnàs prop de la feina per mantenir un xic la forma, sobretot després d'haver tingut algun ensurt amb pinçaments a l'esquena. Passaren els anys i va esdevenir el que rarament algú hagués predit, la particular pandèmia de la COVID-19. Al llarg dels mesos d'aquella singularitat socioepidemiològica, vaig tenir, ara puc dir, la sort de no quedar reclòs en el confinament que molta gent va haver de passar.


Paraulògic

Avui RodaMots presenta el Paraulògic, un joc de formar paraules inspirat en l'Spelling Bee del New York Times.

Actualització: Un mes després de sortir s'ha viralitzat, sobretot a Twitter i arran d'un tuit d'Oye Sherman. A la premsa escrita s'ha parlat del joc (o s'han fet ressò d'alguna manera) a Núvol, al diari Ara,[1][2][3] a VilaWeb,[1][2][3] a La Vanguàrdia,[1][2][3][4][5] a IB3 Notícies, a Regió7, al portal web de RAC1, a MetaData, a dBalears, a El Món, a Diari de la llengua, al portal de notícies del 3/24 i de Catalunya Ràdio, a La República, a El Nacional, a El Periódico,[1][2][3][4] a Diari de Girona, a Nació Digital,[1][2] a elDiario.es, a Segre, a El Punt Avui,[1][2][3][4][5] al Diari de Tarragona, a Última Hora, a l'Empordà, a Berria, a Cavall Fort, a El 9 nou, a Diari de Sabadell, a El Periòdic d'Andorra, al portal de Betevé, a Mèdia.cat, a AnoiaDiari, Catalunya diari, i a TimeOut, entre altres.

Se'n va parlar a La competència (RAC1) el dia 13 de desembre:

El dia 15 va sortir al programa de TV3 Està passant:

Al mateix programa, també el dia 22:

El dia 22, una estona abans havia sortit al programa Tot es mou:

Enric Gomà ho va explicar a La tarda de Catalunya Ràdio el dia 21:

El dia 23 va sortir a Cafè d'idees (TV2 i Ràdio 4):

I al matí de Catalunya Ràdio, on en va parlar Màrius Serra:

I també al Telenotícies migdia (TV3):

I al reportatge del mateix dia al Telenotícies vespre:

El dia 28 en van parlar a El món a RAC1 a les 8 del matí:

Una mica més tard em van entrevistar al mateix programa:

Al migdia em van tornar a entrevistar a Planta baixa de TV3:

A la tarda en van tornar a parlar a RAC1, a Islàndia:

El dia 29 em van entrevistar al programa Aquí, amb Josep Cuní de la cadena SER:

El 31 de desembre va sortir l'entrevista que m'havia fet uns dies abans Mariola Dinarès al programa Popap de Catalunya Ràdio:

El 9 de gener en van parlar a Via lliure (RAC1):

L'11 de gener em van entrevistar a La nit dels ignorants (Catalunya Ràdio):

El 12 se'n va parlar a Tast de llengua, de Ràdio Calvià:

El dia 13 Màrius Serra en va parlar a Hoy por Hoy amb Àngels Barceló (SER Espanya):

I també a Connecticat:

El mateix dia també va sortir al podcast Easy Catalan:

El 14 em van entrevistar a El Balcó (SER Catalunya):

El 15 va sortir en un reportatge dels informatius d'À Punt:

I en van parlar a El suplement (Catalunya Ràdio):

El 16 en Jordi Margarit en va tornar a parlar a Via Lliure (RAC1):

El 25 vaig sortir en una entrevista a Ràdio Catalunya Itàlia:

El 27 es va publicar una entrevista que em van fer al podcast Espetech Cast:

I en van parlar al programa Com es diu? de Ràdio Flix:

El 15 de febrer en va parlar Nicolau Dols a El matí de Catalunya Ràdio:

El 22 en van parlar a Les notícies del matí (À Punt):

Mesos més tard, quan es publica el primer dels quatres llibres, Pau Vidal i Màrius Serra en tornaren a parlar al programa Els matins:

Més vídeos on es parla del joc:

Més gags on apareix:

Des de llavors ha sortit també el Berbaxerka, una adaptació de la mateixa idea al basc,[1][2][3][4][5][6] el Caxellu, una adaptació a l'asturià,[1][2][3][4][5][6] i el Pensatermos, en gallec.[1][2][3][4][5][6][7] Més tard han aparegut diverses imitacions en castellà, entre elles Palabreja, PalabRETO i Lexi Reto.

Després de l'èxit, l'Institut d’Estudis Catalans va decidir dedicar una sessió amb el títol La lògica del fenomen Paraulògic. Una aproximació ludolingüística.[1][2][3][4]

També van fer una taula rodona al Palau Macaya, i entre altres coses s'han acabat venent tasses personalitzades.

L'èxit del Paraulògic ha coincidit amb el del joc anglès Wordle (el qual ha tingut moltíssimes adaptacions, també en català). Diversos mitjans han trobat similituds entre els dos jocs.[1][2][3][4][5][6][7][8] A principis del 2022 VilaWeb i Rodamots van arribar a un acord per garantir la continuitat del Paraulògic, i poc després el Wordle va ser venut per "alguns" milions de dòlars al New York Times:


Yoga Alacant – el meu lloc web de profe de ioga

Fa dos anys vaig començar una formació de professor de ioga a França. El ioga va canviar la meua vida, em va donar una direcció cap a on anar, o més bé unes guies on posar els peus després de temps difícils.

Des d’aleshores, vaig començar a fer cursos de ioga als meus companys d’empresa a Bordeus, i ara que visc a Alacant i després d’haver passat uns dos mesos a França formant-me, ha arribat el moment de fer el pas.

Comence molt prompte a donar classes a l’Abeja de Oro, i també he posat en línia el meu lloc web: Yoga Alacant.

cartel.png

Això també arriba amb una altra novetat: Shiatsu Alacant, qui no sóc jo qui el porta, però quasi.


Softcatalà

Si no fora per Softcatalà, jo no estaria ací. No hauria viscut a Barcelona, ni a Montpeller i encara menys a Burdeus. No hauria trobat les faenes que m’han permès créixer com a persona, desenvolupar-me, aprendre idiomes, afinar el coneixement de la meua estimada llengua.

Sense Softcatalà la meua vida hauria sigut totalment diferent. Absolutament diferent.

És per això que estic tan agraït. Softcatalà ha sigut una convicció, una forma de vida durant els darrers 12 anys, possiblement més. La meua vida i el meu temps lliure el vaig dedicar amb molta alegria i convicció a traduir programari, a fomentar el català en les TIC, a moure el programari en valencià al meu País. A més, fa 2 anys vaig poder dedicar-me al projecte de la nova web. Remunerat!

Gràcies a Softcatalà vaig trobar la meua primera faena, i la segona. I la resta ja van venir soles. Gràcies a Softcatalà conec Catalunya, i els catalans. L’Ateneu, Laie, Terra d’escudella, les calçotades, la via verda Ripoll – Girona…

Només de pensar-hi se’m posa la pell de gallina.

Però està clar que Softcatalà és només un nom. Progcatalà podria ser també…

Softcatalà és Xavi, és Jordi, és Anna, és Toni, és Marc, és Robert, és Vicent, és Josep, és Eduard, és Xavier, és Gil, és Silvia, és Diana. I evidentment molts més, però aquests són els que m’han marcat.

La riquesa de tots ells és immensa. I quan parle de Softcatalà, parle d’ells.

Em sent afortunat d’haver treballat amb ells, d’haver viscut amb ells, d’haver crescut amb ells.

Però sent que aquesta etapa de la meua vida s’acaba. Hi ha moltes raons, bàsicament perquè tot canvia tard o d’hora. Ja no vull dedicar el meu temps lliure a estar davant d’una pantalla. Sent la necessitat de moure’m, d’eixir de la cambra tecnològica i descobrir un món diferent.

D’això ja se’n han adonat els meus companys. De fa temps.

Gràcies Jordi Mas i Xavi Ivars. Vos admire, vos he près com exemples per molts camps de la meua vida.

Ho continueu sent, i Softcatalà continua sent part de mi.

Necessitava escriure-ho en veu alta.


[Bash] Ordenar fotos automàticament en directoris

Ja sé que fa temps que no escrivim res, però mira, de tant en tant pica el gusanet d’escriure coses. Després d’haver fotut un disc dur on tenia les imatges dels darrers 15 anys, he recuperat tots els fitxers amb foremost.

Però clar, això hem retorna els fitxers no ordenats de cap manera. Amb exiftool això està solucionat:

 • Instal·leu exiftool

sudo apt install libimage-exiftool-perl

 • I després simplement podeu executar l’ordre següent:

exiftool "-Directory<DateTimeOriginal" -d "%Y/%Y-%m-%d" $DIR

 • $DIR és el camí al directori que voleu recuperar (/home/pau/fotos_recuperades, per exemple)
 • %Y/%Y-%m-%d és l’expressió on es desarà la foto. Per exemple: 2017/2017-03-01

Gaudiu!


Updates from the plone testing and continuous integration team

If there’s one thing that sprints are for that is to bootstrap your motivation and engagement with the project.

So after a really discussion fruitful PLOG sprint in beautiful Sorrento (Italy) with amazing food and weather.

With all that energy, and being alone at home without wife nor kid, truth be told, I couldn’t stop myself and did some more than needed cleanup and enhancements on jenkins.plone.org.

Clean up

Is always a good idea to tidy up your desk before starting to work, right?

So one of the first tasks I set up to do was to update the vagrant configuration we have for testing jenkins locally, went over the documentation to double check that everything was correct and while at it iron out everything that on the docs did not make sense to something that hopefully makes a bit more sense.

On that front, the ansible roles used to build both jenkins master and its nodes have been greatly simplified and now, finally, others than myself would be able to update jenkins nodes and master without much hassle. If anyone wants to join the team and work on jenkins, please reach out and let’s work together!

Less is more

If you look at Jenkins now you will see that there are only 3 nodes, while some weeks ago there where 6.

Workers 1 to 4 where the old and slow ones running on Rackspace still on Ubuntu 14.04 and starting to crash randomly ((node 1 was down already for quite a while and 2 and 4 started failing this weekend as well)).

So I created another node in the new server that the Plone Foundation generously is paying and removed all the old ones.

So while there are less nodes available, they are much faster than  before, so hopefully that makes it even.

Stay tuned though, as there is another node coming over if some technical details can be sorted out first.

Is that compatible?

For quite a while I had this idea floating on my head: it would be cool that add-on developers could check if their add-ons work, not only for the current released Plone version ((that’s already doable and easy to set up)), but actually with the current development version.

With that in mind these three new Jenkins jobs were born:

I just did some basic testing on them, so please, use them and report feedback.

Happy hacking!


Faster tests and python 3

2x faster

Thanks to the Plone Foundation that is sponsoring a new dedicated server for our jenkins nodes (the machines that run our test suite on every change),
the Plone community is starting to enjoy faster builds (twice as fast!).

If your pull request or jenkins job runs on Node 5 or Node 6 you will notice it :-)

Please report any misbehavior on jenkins.plone.org github project if you happen to notice something not working as expected.

Happy testing!

Python 3

As the Zope community is getting closer and closer to make a Zope release Python 3 compatible, us, the Plone community have to step up and do the same.
For that, we are working on, guess what, a new Jenkins job that will only run the test suite of all packages that are known to work on Python 3 already.

The initial list isn’t that big, roughly 10 packages so far, but as more and more Zope packages are updated, the more Plone packages that can be made compatible as well.

The upcoming Alpine Sprint will be dedicated towards this: getting a Plone version compatible with the current Zope versions, which will eventually lead to this Zope on python 3 target (aimed to be released by the end of next year).

Happy hacking!


Adblock plus – Publicitat i Firefox

Si feu servir Adblock Plus per bloquejar la publicitat dels llocs web, heu de saber que pròximament hi haurà un canvi important en el seu mode de funcionament: Adblock Plus mostrarà anuncis «acceptables».

Aquesta és una temàtica complexa: ¿està bé amagar els anuncis de les pàgines web que, al cap i a la fi, sobreviuen gràcies a aquestos anuncis? (mitjans de tanta reputació i imparcialitat com elpais, elmundo, abc o larazón… o d’altres més radicals i esbiaixats com l’ara.cat o vilaweb.cat, fins al niu d’independen-terro-jiha-Barby-istes del racocatalà). Tothom està afectat.

Doncs Adblock plus ha trobat una mina d’or, una vegada que ha tingut una massa crítica d’usuaris que han obligat a les pàgines web/anunciants a arribar a acords amb ells.

Desinstal·leu Adblock Plus i activeu les opcions de privadesa del Firefox

El Firefox té uns principis de protecció de privadesa molt importants que ens permeten abordar la problemàtica des d’un punt de vista ben diferent: el nostre dret de priv.

 1. Aneu a Preferències » Privadesa
 2. Feu clic a «Gestiona els paràmetres de ‘no vull ser seguit’»
 3. Marqueu l’opció de «Utilitza la funció de ‘no vull ser seguit’»
 4. A la barra d’adreces, introduïu «about:config» i cerqueu «privacy.trackingprotection.enabled», feu doble clic per posar-la a ‘true’
 5. Reinicieu Firefox

El mateix Firefox vos informarà dels canvi que podran haver-hi a partir d’aquest moment. Curiosament, l’efecte de l’activació d’aquests paràmetres és que molta de la publicitat que es basa en el seguiment, ja no es mostrarà.

firefox-privacitat

Save


Weird VirtIO errors on a jessie KVM host: Fixed!

Yesterday I posted a desperate plea for help as I had no idea where else to look for clues on what was causing random I/O errors on the guests of our jessie KVM host.

Thanks to Michael Herold, who was kind enough to mail me after identifying our problem, now we know os-prober is to blame, triggering the problem on every kernel update on the host, and we have quickly uninstalled it from all our systems.

Thanks Michael! If you by any chance going to attend FOSDEM, I am so happily going to buy you beers!

Let's hope anyone else wondering what's going on with their filesystems will find the trail to these blog posts to find a quick solution!


Weird VirtIO errors on a jessie KVM host running Debian guests

Hi Interwebs! I'm facing a weird issue with one of our server's at work, involving Debian jessie, libvirt and Debian guests using VirtIO drivers. This is a plea for help. :)

Basically, we are getting random VirtIO errors inside our guests, resulting in stuff like this:

[4735406.568235] blk_update_request: I/O error, dev vda, sector 142339584
[4735406.572008] EXT4-fs warning (device dm-0): ext4_end_bio:317: I/O error -5 writing to inode 1184437 (offset 0 size 208896 starting block 17729472)
[4735406.572008] Buffer I/O error on device dm-0, logical block 17729472
[ ... ]
[4735406.572008] Buffer I/O error on device dm-0, logical block 17729481
[4735406.643486] blk_update_request: I/O error, dev vda, sector 142356480
[ ... ]
[4735406.748456] blk_update_request: I/O error, dev vda, sector 38587480
[4735411.020309] Buffer I/O error on dev dm-0, logical block 12640808, lost sync page write
[4735411.055184] Aborting journal on device dm-0-8.
[4735411.056148] Buffer I/O error on dev dm-0, logical block 12615680, lost sync page write
[4735411.057626] JBD2: Error -5 detected when updating journal superblock for dm-0-8.
[4735411.057936] Buffer I/O error on dev dm-0, logical block 0, lost sync page write
[4735411.057946] EXT4-fs error (device dm-0): ext4_journal_check_start:56: Detected aborted journal
[4735411.057948] EXT4-fs (dm-0): Remounting filesystem read-only
[4735411.057949] EXT4-fs (dm-0): previous I/O error to superblock detected

(From an Ubuntu 15.04 guest, EXT4 on LVM2)

Or,

Jan 06 03:39:11 titanium kernel: end_request: I/O error, dev vda, sector 1592467904
Jan 06 03:39:11 titanium kernel: EXT4-fs warning (device vda3): ext4_end_bio:317: I/O error -5 writing to inode 31169653 (offset 0 size 0 starting block 199058492)
Jan 06 03:39:11 titanium kernel: Buffer I/O error on device vda3, logical block 198899256
[ ... ]
Jan 06 03:39:12 titanium kernel: Aborting journal on device vda3-8.
Jan 06 03:39:12 titanium kernel: Buffer I/O error on device vda3, logical block 99647488

(From a Debian jessie guest, EXT4 directly on a VirtIO-based block device)

When this happens, it affects multiple guests on the hosts at the same time. Normally they are severe enough that they end up with a r/o file system, but we've seen a few hosts survive with a non-fatal I/O error. The host's dmesg has nothing interesting to see.

We've seen this happen with quite heterogeneous guests:

 • Debian 6, 7 and 8 (Debian kernels 2.6.32, 3.2 and 3.16)
 • Ubuntu 14.09 and 15.04 (Ubuntu kernels)
 • 32 bit and 64 bit installs.

In short, we haven't seen a clear characteristic in any guest, other than the affected hosts being the ones with some sustained I/O load (build machines, cgit servers, PostgreSQL RDBMs...). Most of the times, hosts that just sit there doing nothing with their disks are not affected.

The host is a stock Debian jessie install that manages libvirt-based QEMU guests. All the guests have their block devices using virtio drivers, some of them on spinning media based on LSI RAID (was a 3ware card before, got replaced as we were very suspicious about it, but are getting the same results), and some of them based on PCIe SSD storage. We have some other 3 hosts, similar setup except they run Debian wheezy (and honestly we're not too keen on upgrading them yet, just in case), none of them has ever shown this kind of problem.

We've been seeing this since last summer, and haven't found a pattern that tells us where these I/O error bugs are coming from. Google isn't revealing other people with a similar problem, and we're finding that quite surprising as our setup is quite basic.

So, dear Interwebs, have you seen this? We could use any comment (on the blog, or in Debian bug #810121, or kernel bug 110441) that clues us on what's to blame here. Thanks in advance!

Update: We finally know what's going on! The problem is gone at long last!


Milers d'imatges de la Viquipèdia en perill per la possible restricció de la llibertat de panorama

L'associació sense ànim de lucre la Konfraria de la Vila del Pingüí de la Palma de Cervelló tampoc vol restriccions en la llibertat de panorama, i per aquest motiu ens sumem a la campanya d'Amical Wikimedia i de la Viquipèdia.

Però... de què va tot això?

La Viquipèdia defineix la llibertat de panorama com: 


«La llibertat de panorama és una disposició en les lleis de propietat intel·lectual de diversos estats que permet fer fotografies, gravacions en vídeo o crear altres imatges (com pintures) d'edificis, escultures i altres manifestacions artístiques que estan localitzades permanentment en un espai públic, sense infringir cap llei de drets d'autor d'aquestes obres. La libertat de panorama limita el dret dels propietaris de les obres d'emprendre accions legals per una violació de drets contra el fotògraf o qualsevol persona que en distribueixi una imatge. És una excepció a la regla general que el propietari té el dret exclusiu d'autoritzar la creació i distribució d'obres derivades


El proper  9 de juliol el Parlament Europeu votarà un informe que podria posar en perill la llibertat de panorama. Els eurodiputats votaran una esmena de la Comissió d'Afers Jurídics que prohibiria l'ús comercial d'imatges fetes a monuments sense l'autorització prèvia i expressa del titular dels drets d'autor de cada espai, restringint-se'n l'ús només a l'àmbit personal.

Però podem fer-hi alguna cosa, com per exemple, demanar  als nostres europarlamentaris que aturin aquesta iniciativa del Parlament Europeu. Des d'Amical Wikimedia (associació sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia així com els seus projectes germans), el seu president, l'Arnau Duran, ha enviat una carta que ha fet pública i on hi trobem reflexions com:


«L’abolició de la llibertat de panorama tindria un impacte greu. Per exemple, els 500 milions de persones que consulten la Viquipèdia deixarien de poder veure obres d'art com Dona i ocell de Joan Miró o el mateix edifici del Parlament Europeu. Les editorials, els creadors de contingut educatiu i els mitjans de comunicació també rebrien un cop dur. En la immensa majoria de casos, la imatge d'un edifici o d'una escultura situada en un espai públic no aportaria cap benefici econòmic al titular dels drets. En canvi, limitar-ne la reproducció i difusió limitaria l'accés al coneixement per part de la ciutadania europea.»


Podeu llegir la carta sencera a: «Amical Wikimedia envia una carta als eurodiputats per salvar la llibertat de panorama».


Si voleu contribuir a mantenir la llibertat de panorama, podeu escriure als vostres europarlamentaris. Els trobareu en aquest enllaç:


Només cal cercar-los pel nom, prémer sobre el nom i cercar la icona del correu electrònic. És important ser respectuosos i fer la demanda de manera educada. 

I finalment el més important... Feu-ho saber a tothom! Encara hi som a temps. Parleu-ne amb la gent i informeu-ne a través de les xarxes socials.

A Twitter podeu utilitzar l'etiqueta #SaveFoP.
Per afegir-vos a la campanya, podeu contactar amb en @dapamont (David Parreño).

Gràcies!!

Fonts consultades:


Dia de la Llibertat del Programari 2014 a la Palma de Cervelló

Nota: Aquesta entrada reprodueix l'article que vam escriure per l'associació BlenderCAT i que trobareu publicat a la 8a edició de la revista BlenderCAT amb articles molt interessants sobre el Blender. Aquesta és la versió en català per l'article. Des d'aquí volem agraïr a l'associació BlenderCAT, i especialment al Marçal Mora, la important tasca de difusió que fan del Blender a Catalunya (i fora de Catalunya).


HISTÒRIA

La Palma de Cervelló és una petita població de menys de 3.000 habitants, situada a uns 20 Km de Barcelona, al Baix Llobregat, a l'espai entre les serralades de Collserola i de l'Ordal.
Era l'estiu del 2011 quan un grup de palmarencs, fanàtics del programari lliure, van decidir ampliar l'oferta d'activitats pel Dia de la Llibertat del Programari (Software Freedom Day) a Catalunya. L'entitat era la Konfraria de la Vila del Pingüí de la Palma de Cervelló que s'havia fundat un any abans. Des de l'any 2005 i fins aquell moment, l'associació Caliu (CAtalan LInux Users) liderada per en Rafael Carreras s'havia encarregat d'organitzar la diada a Barcelona, el tercer dissabte del mes de setembre.
Des d'un principi es tenia una cosa molt clara: la idea era ampliar l'oferta, i per aquest motiu es va decidir avançar la celebració al divendres previ a la celebració mundial.
Des de llavors ja han passat quatre anys i de mica en mica, el Dia de la Llibertat del Programari a la Palma de Cervelló s'ha anat consolidant com una activitat d'interès per tot aquell amb inquietuds sobre el programari i la cultura lliure.
En els darrers tres anys per la Palma hi han estat representats GnuLinux.cat, OpenStreetMap, Guifi·net (2011), la comunitat catalana de Mozilla, OsmAnd, Android (2012), RaspberryPi, la FSFE (Free Software Foundation Europe), l'Ubuntu Catalan LoCo Team (Ubuntaires) i també BlenderCAT (2013).

FILOSOFIA

El Dia de la Llibertat del Programari a la Palma de Cervelló pretén incloure a usuaris de tots els nivells, i sobretot facilitar la introducció en aquest món a les persones que el desconeixen per complet. Això té la seva lògica si entenem l'entitat que l'organitza com una entitat amb unes arrels profundament locals.
A més a més, es pretén oferir un espai lúdic i festiu que faciliti la interacció entre els assistents, d'una manera natural i distesa.

UNA ANÈCDOTA PER CADA ANY

La primera edició (2011) va permetre a la Konfraria conèixer el funcionament d'OpenStreetMap de la mà d'en Celso González. El mapa de la Palma de Cervelló estava completament buit i uns mesos més tard van organitzar-se uns tallers oberts per ajudar a completar-lo. Els tallers van aparèixer al Telenotícies Vespre de TV3, i actualment la Konfraria participa activament en la comunitat catalana d'OpenStreetMap. Tot això no hauria estat possible sense el DLP 2011.

La segona edició (2012) va tenir com a protagonistes els dispositius mòbils. Vam parlar d'Android però també vam poder veure un dispositiu amb FirefoxOS abans que sortís al mercat. També vam parlar d'OsmAnd, una potent aplicació que utilitza dades d'OpenStreetMap. El gran Toni Hermoso va deixar escrit al seu Twitter com se n'havia enamorat: «#OsmAnd -> Awesome #OSM #Android app I fell in love yesterday in La Palma de Cervelló».

La tercera edició (2013) va ser l'inici del format d'activitats solapades en l'espai i el temps. Van utilitzar-se tres espais (teatre, biblioteca i PuntTIC), però el bullici va ser sobretot al teatre. Això va donar molt més dinamisme a l'esdeveniment i més llibertat als ponents. Així per exemple, l'associació BlenderCAT va disposar de quatre hores per realitzar un taller de «Creació de videojocs amb Blender», una de les delícies de la jornada amb el Marça Mora, l'Abraham Castilla i el Richard Sánchez. La conclusió d'aquell any va ser clara: «Els pròxims anys, tots al teatre!».

EDICIÓ 2014 (lloc web, reportatge)

Aquest 19 de setembre totes les activitats del Dia de la Llibertat del Programari van realitzar-se al Teatre Societat Aliança Palmarenca, on durant tota la tarda van anar desfilant persones de tot tipus per participar dels tallers i xerrades. La tarda va ser fantàstica i el temps va acompanyar de la millor manera, i l'únic incident el vam trobar en un accident a la BV-2421 que va dificultar l'accés a la Palma de Cervelló durant uns minuts.

La jornada va inaugurar-la l'Andreu Cabré amb un taller de dues hores sobre «Creació de material amb Cycles». Com el mateix Andreu va explicar a la càmera de la Palma TV: «Cycles és un motor de renderitzat modern, i incorpora una manera nova i diferent de crear materials». Tot i ser un taller de nivell mitjà, va haver-hi un bon nivell de participació, al voltant de les 10 persones. Segons l'Andreu, tot i que hi havia usuaris novells i experts, el taller oferia alguns conceptes que són d'utilitat per a tothom. En Francesc Dorca, per exemple, expressava la seva admiració pel fet que «una població tan petita tingui tanta trempera linuxera» i afegia: «he de dir que l'ambient que hi havia era d'allò més engrescador i que vaig aprendre unes quantes coses molt útils sobre el Blender».

El taller més llarg (4 hores) el va oferir en Carlos López Quintanilla, consultor SIG i defensor del programari lliure en aquest àmbit. El taller que va presentar va ser d'«Introducció al QGIS 2.0». L'aplicació Quantum GIS és una de les eines més potents per treballar amb informació geogràfica. Un dels seus potencials n'és la possibilitat d'ampliar-ne les possibilitats amb connectors per treballar, per exemple amb dades d'OpenStreetMap. Unes cinc persones -cap d'elles noves en el camp GIS- van poder participar d'aquest fantàstic taller. Actualment en Carlos López Quintanilla a més, col·labora amb Softcatalà per poder disposar d'una traducció al català del QGIS. En Manolo Barcia, quan se li va preguntar sobre com havia anat el taller responia: «Molt bé, però se m'ha fet curt!».

En Josep Gallart va poder fer doblet gràcies a la seva doble condició com a membre del Catalan LoCo Team (Ubuntaires) i com a regidor de cultura de l'Ajuntament de Caldes de Montbui. Va repartir uns quants CD de la darrera versió de l'Ubuntu (escriptori i servidor) entre els assistents a la xerrada «Instal·lacions alternatives i configuració avançada de l'Ubuntu»(pdf), juntament amb la Guia Ubuntu(guia) que és possible gràcies a en Miquel Adroer. Aquesta xerrada pretenia que l'usuari bàsic disposés de les eines per atrevir-se a fer un pas més en el sistema operatiu, aquesta xerrada completava la que en l'edició anterior havia fet en Walter García Fontes, de caràcter més introductori.
Pel seu caràcter divulgatiu va ser d'especial interès la xerrada-debat que es va realitzar sobre la «Migració al LibreOffice a l'Ajuntament de Caldes de Montbui»(pdf), i tan interessant com la xerrada van ser els seus assistents, molts d'ells membres d'agrupacions polítiques locals com LPS (la Palma Sempre, actual govern de la Palma de Cervelló) el PSC, ERC, la CUP i el Procés Constituent. No només es va parlar del LibreOffice, sinó també dels estàndards i els formats oberts, conceptes molt importants per als responsables de l'administració. En Javier Lahoz, representant del PSC la Palma, per exemple, destacava la «il·lusió i ganes de fer coses» que es respirava a la jornada i mostrava la seva voluntat de participar-hi en pròximes edicions.


Un dels atractius de la jornada sens dubte el van aportar l'Oriol López, el Guille Giménez i el Víctor Vaquero amb els seus tricòpters (drones) de fabricació casolana i en els que hi apliquen munts de ciència i d'enginy: autèntiques obres d'art sobre una estructura de fusta i amb unes plaques Arduino. Es va sortir al carrer per fer-los volar (quina estabilitat!!) i equipats amb una càmera GoPro van enregistrar imatges que després processaria l'Edgar Riba (membre de la Konfraria) amb la llibreria OpenCV per fer una petita demostració de com programar-la perquè fos capaç de detectar les persones del vídeo. L'Edgar Riba aquest estiu ha participat en el Google Summer of Code, treballant precisament pel projecte OpenCV

De manera transversal durant tota la tarda va realitzar-se una «Viquimarató sobre la Palma de Cervelló» organitzada amb l'ajuda de l'Esther Ximénez (Biblioteca Municipal de la Palma) i amb la col·laboració de l'Àlex Hinojo (@Kippelboy). Va ser un espai de treball des d'on van anar ampliant-se tots els continguts referents a la pàgina principal de la Palma de Cervelló, però també d'altres pàgines relacionades amb la Palma de Cervelló. Una anècdota? L'Àlex va crear la pàgina de la Montse Pascual i Vilapua, una de les persones que va venir a participar de la Viquimarató i que va considerar-se la reina de l'escalada deportiva a finals dels anys vuitanta.
L'Àlex Hinojo resumia la jornada amb aquestes paraules: «El DLP de la Palma és l'exemple de què quan hi ha una bona connexió amb les comunitats es poden fer actes interessants sense grans pressupostos. Veure l'alcalde editant la wiki ja va ser tot un què per dir com és la Palma».

També de manera transversal i durant tota la tarda va disposar-se d'un espai d'instal·lació de sistemes GNU/Linux (Linux Install Party) i qui va dinamitzar aquest espai va ser en Ferran López de la Pipa Plena (agrupació d'usuaris GNU/Linux de l'Alt Empordà). Enguany no va participar-hi tanta gent, però va completar-se una migració a Lubuntu, en un ordinador antic i amb poques possibilitats.

La cloenda de la jornada va anar a càrrec del Martí Morta, amb una xerrada sobre «ROS: Robòtica i programari lliure»(slides). No només va ser una xerrada molt didàctica i visual en la qual es van veure vídeos de robots realitzant coses impressionants, sinó que a més, va realitzar una demostració en viu utilitzant ROS (Robot Operating System), una càmera web i una placa Arduino.

Mereixen una menció especial tots els que van fer possible una cobertura mediàtica de l'esdeveniment: en Marc Rodríguez (la Palma TV), Josep Balsas (fotografies), en Xavi Aranda (el Teb) i en Benny Beat (Softcatalà)(fotografies a Flickr).

I arribats a aquest punt, sí. Era el moment de descansar després d'una tarda tan intensa i productiva, des de les 16 h i fins a les 21 h... Era el moment de desplaçar-nos al Cafè de l'Aliança per seure a la taula on ens esperaven les taules d'embotits i de formatges i acabar amb el Sopar de germanor, això si, continuant el debat sobre tot allò que envolta el programari i la cultura lliure.


Us animareu a venir a la Palma de Cervelló l'any que ve? ;)