Tutorials

Compartiu

Guia de mòbils i tauletes en català

En aquesta pàgina us oferim un recull de fabricants d’aparells mòbils i tauletes. S’hi valoren diferents aspectes relacionats amb la llengua catalana i els assignem una valoració final entre 0 i 10 punts. Com a norma general, sempre ens referim als models més actuals de cada marca.

La majoria de les marques de mòbils i tauletes permeten configurar els menús en català, però no pas totes. Si no configureu els menús en català, el vostre aparell sol·licitarà continguts en una altra llengua en navegar per internet i això restarà en les estadístiques del mercat catalanoparlant de webs i serveis d’internet.

Apple i Android disposen de síntesi de veu en català en les darreres versions dels sistemes operatius. A Apple, aquesta funcionalitat, de moment, està disponible només per a les funcions d’accessibilitat que usen, per exemple, les persones invidents. En l’ecosistema Android, també podeu instal·lar motors de síntesi de veu de tercers, habitualment amb un cost addicional. En el cas concret d’Android, durant el 2023 es va afegir la capacitat de baixar les veus per al motor de síntesi de veu de predeterminat de Google, i ara permet usar l’aplicació Google Maps doni indicacions de veu, també en línia Si voleu una altra aplicació de navegació GPS amb indicacions de veu en català, podeu consultar la guia de navegadors GPS en català.

La funció de dictat i reconeixement de la parla va associada a l’aplicació de teclat configurada en l’aparell. En els casos de sistemes operatius Android sempre és possible instal·lar un teclat que sí que permeti fer dictat en català. Per exemple, el Gboard de Google permet dictar missatges de text amb la veu en català.

No hem localitzat cap fabricant que comercialitzi aparells amb assistent digital de veu en català.  Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant i Samsung Bixby encara no funcionen en català.

Marca Sistema operatiu Menús Síntesi de veu Dictat Assistent digital Valoració
Alcatel Android ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5
Amazon Android ❌ ❌ ❌ ❌ 0
Apple iOS ✅ 🟧 ✅ ❌ 6,25
Fairphone Android ✅ ✅ ❌ 7,5
Google Pixel Android ✅ ✅ ❌ 7,5
HTC Android ❌ ❌ ❌ ❌ 0
Huawei Android / EMUI ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5
LG Android ✅ ❌ ❌ ❌ 2,5
Motorola Android ✅ ✅ ❌ 7,5
Nokia Android ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5
Oneplus Android ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5
Oppo Android ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5
Realme Android ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5
Samsung Android / Galaxy ✅ ❌ ❌ ❌ 2,5
Sony Android ✅ ❌ ❌ ❌ 2,5
TCL Android ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5
Xiaomi Android ✅ ✅ ❌ 7,5
ZTE Android ✅ ✅ ✅ ❌ 7,5