logo Diccionari d’exclusions per al Word dels Serveis Lingüístics  de la UB

Diccionari d’exclusions per al Word dels Serveis Lingüístics de la UB

  • Autor: Serveis Lingüístics UB
  • Llicència: Creative Commons: Reconeixement-Compartir amb la mateixa llicència 4.0 Genèrica
  • Lloc web: http://www.ub.edu/sl/ca/
Altres versions
4 (3 vots)
941 baixades

Compartiu

Imatge destacada 1 del Diccionari d’exclusions per al Word dels Serveis Lingüístics  de la UB

El diccionari d’exclusions per al Microsoft Word,elaborat pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, permet indicar al processador de textos els mots que, segons la reforma ortogràfica de l’IEC del 2016, han quedat en desús i, així doncs, han deixat de considerar-se vàlids. El diccionari és compatible amb les versions del MS Word per a Windows 2010, 2013 i 2016.

Amb aquest diccionari d’exclusions, el corrector ortogràfic del Word marcarà com a incorrectes els mots que han perdut l’accent diacrític (com ara dóna, ós, subsòl), els mots que han deixat d’escriure’s amb guionet (com ara corre-cuita, ex-libris, nap-buf), els adjectius acabats en -al que han perdut la dièresi (com ara adenoïdal, fluïdal, mastoïdal), els mots compostos i derivats que ara dupliquen la r (com ara arítmia, eradicar, ornitorinc), els mots compostos que mantenen la e epentètica al segon formant (com ara altostrat, citosquelet, feldspat) i alguns manlleus amb modificacions diverses (com ara handicap, jiddisch, víking).

El diccionari d’exclusions només fa la meitat de la tasca necessària per a adaptar el Word a la nova ortografia. L’altra meitat la fa el diccionari complementari per al Word, que permet al corrector del Word considerar bons els mots que són correctes segons la nova ortografia de l’IEC.

Teniu més informació en l’article dels Serveis Lingüístics de la UB sobre aquest diccionari.

Instruccions d’instal·lació en plataformes Windows

Tingueu present que si prèviament havíeu personalitzat el diccionari d’exclusions del Word per al català perdreu aquestes personalitzacions.

Per a instal·lar el diccionari d’exclusions a l’ordinador heu de baixar, descomprimir i copiar el fitxer ExcludeDictionaryCT0403.lex directament a la carpeta que conté els diccionaris complementaris del Word. En un Windows 7, habitualment aquest camí és C:\Users\nomdusuari\AppData\Roaming\Microsoft\UProof, però depèn del sistema operatiu i instal·lació que tingueu.

Si no sabeu on és aquesta carpeta, podeu a anar a
Fitxer▸Opcions▸Correcció, en el camp «Camí del fitxer» teniu el camí on es troben els diccionaris complementaris del Word. Podeu copiar aquesta ruta al porta-retalls i enganxar-la en l’explorador d’arxius i copiar el fitxer.

El vídeo següent, elaborat pels Serveis Lingüístics de la UB, potser us sigui útil per a fer-vos una idea general del procés d’instal·lació.

També us pot interessar:


Comentaris

Felip Hereu Pla

Felip Hereu Pla

Vull tornar al diccionari de la integritat dels accents. Després d’haver-los après vull fer-los servir.

Respon
Joan Montané

Joan Montané

Hola, Felip

No entenem exactament què vols dir. Si has instal·lat el diccionari d'exclusions per al Word d'aquesta fitxa, només has d'esborrar el fitxer i ja no tindrà efecte. Gràcies.