Traieu-li el màxim profit a LanguageTool en LibreOffice

Compartiu

Apreneu a instal·lar i configurar el corrector gramatical LanguageTool en el LibreOffice i traieu-ne tots els avantatges.

Traieu-li el màxim profit a LanguageTool en LibreOffice

El LanguageTool és el programari de revisió de texts en què es basa el corrector de Softcatalà. Aquest servei s’ha demostrat extremadament útil per a moltíssims usuaris: cada dia es fan al voltant de 200.000 revisions. Fora de la pàgina web del corrector, LanguageTool també es pot utilitzar com a complement de LibreOffice, Firefox, Chrome, MS Word (Windows), Google Documents o com a corrector del sistema en Android.

En aquest article parlarem de com podeu fer servir el corrector en el LibreOffice i de com podeu treure-li el màxim profit. El LibreOffice pot ser més adequat que la pàgina web per a revisar documents llargs i que tinguin molts elements de format (cursives, taules, etc.) que en el corrector web es perden.

Requisits previs

Cal tenir instal·lat Java 8. Ací hi ha instruccions per a comprovar la versió de Java instal·lada. Atenció: les versions de LibreOffice i Java que instal·leu han de ser coherents, totes dues de 32 bits o totes dues de 64 bits.

Instal·lació de LibreOffice

Instal·leu LibreOffice en una versió recent (actualment la 6.0.5) per al vostre sistema operatiu i en la llengua d’interfície que vulgueu.

Executeu el LibreOffice Writer i aneu al menú Eines > Opcions > LibreOffice > Avançat. Assegureu-vos que teniu activada l’opció «Utilitza un entorn d’execució de Java» i seleccioneu la versió de Java 8, que hem esmentat en els requisits previs.

Aneu a Eines > Opcions > Configuració de la llengua > Llengües. Seleccioneu «català» o «català (valencià)» en «Interfície d’usuari», «Configuració de llengua i regió» i (especialment) en «Llengües predeterminades per als documents».

Aneu a Eines > Opcions > Configuració de la llengua > Ajudes a l’escriptura. Desactiveu «Hunspell SpellChecker». Això desactiva el corrector ortogràfic convencional. Com que aquesta funció ja la farà LanguageTool, així evitem alguns petits conflictes entre tots dos correctors. En el quadre de baix de tot, activeu les opcions «Revisa l’ortografia/la gramàtica a mesura que es teclegi».

Instal·lació de LanguageTool

Baixeu l’última versió de LanguageTool. Per a instal·lar-lo, feu doble clic en el fitxer baixat (LanguageTool-stable.oxt), o bé seleccioneu aquest fitxer des del LibreOffice anant al menú Eines > Gestor d’extensions > Afegeix. A continuació, reinicieu el LibreOffice. Per a comprovar que el corrector funciona, escriviu «Aixo es una proba», i us han d’aparèixer tres paraules subratllades en blau. Si teniu problemes amb la instal·lació, podeu consultar aquesta llista de problemes coneguts (en anglès).

Configuració de LanguageTool

LanguageTool és un programa molt potent que té milers de regles que es poden activar o desactivar segons les preferències de l’usuari. Per a configurar-lo més fàcilment, us oferim el procediment següent. Crearem un fitxer de configuració en la pàgina web de Softcatalà.

Tanqueu el LibreOffice, si el teniu obert. Aneu a la pàgina del corrector de Softcatalà. Trieu la vostra variant (general, valencià o balear) i llavors marqueu «Mostra més opcions». Trieu les opcions que preferiu i, quan hàgiu acabat, feu clic en «Baixa la configuració com a fitxer», que trobareu baix de tot de les opcions. El fitxer que descarregueu l’heu d’anomenar «.languagetool-ooo.cfg» (atenció al punt inicial que heu d’afegir manualment) i l’heu de desar en el vostre directori d’usuari (en Windows, per exemple, «C:\Usuaris\peregarcia») sobreescrivint el fitxer si calgués.

Ara podeu obrir LibreOffice i començar a escriure o editar. Hauríeu d’obtenir les mateixes correccions que en la pàgina del Corrector de Softcatalà, però subratllades només en color blau.

Selecció de llengua

Per a corregir un document, sempre cal que la llengua estigui ben definida. Si el programa no corregeix bé el document, assegureu-vos que la selecció de llengua és correcta en el menú Eines>Llengua>(Per a la selecció/Per al paràgraf/Per a tot el text). Per al català heu de triar «català» o «català (valencià)».

Actualitzacions

Cada trimestre es publica una nova versió de LanguageTool. Per a assegurar-vos que teniu l’última versió instal·lada aneu al menú Eines > Gestor d’extensions > Comprova si hi ha actualitzacions…


Comentaris

Joan Millet Casals

Joan Millet Casals

Ja fa molt de temps que tinc instal·lat al windows i al mac el Libre Office, però al Mac mai se m'ha instal·lat el Language tool. D'aquí que tinc un cert interès al veure el seu funcionament en el Windows que m'agradaria que també pugues gaudir de la seva eficàcia per l'altre ordinador.
He baixat la última versió del Libre Office 64 bits para Mac i també Java 8 64 bits, després de seguir les vostres instruccions no veig el Java reflectit en "utilitza entorn de Java ". Així com en el menú d' extensions dona error "Could not create Java implementation loader".
Ja no sé que més fer.
També he copiat i dipositat al meu usuari ".languagetool-ooo.cfg" Potser no ho he deixat en el lloc adequat. Si veieu la solució us l'agrairia.
Gràcies per endavant.

Respon
Jaume Ortolà i Font

Jaume Ortolà i Font

Joan,
Efectivament, sabem que hi ha més problemes d'instal·lació en Mac. Aquí hi ha més informació: https://languagetool.org/issues
For Mac users: LanguageTool requires Java 8 or later, which is available for the Mac only as a 64 bit version. You need the 64-bit version of LibreOffice 4.2 or later in order to use LanguageTool on a Mac and you also need to have 'Java for OS X' (https://support.apple.com/kb/DL1572?locale=en_US) installed, additionally to Java 8 (Source: #74877 https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=74877&redirected_from=fdo).