La comunitat catalana de l’Ubuntu presenta la traducció de l’Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope al català

Compartiu


Ja està disponible la versió 9.04 de l’Ubuntu en català, amb el sobrenom Jaunty Jackalope. L’Ubuntu és un sistema operatiu gratuït, basat en el nucli Linux i desenvolupat per la comunitat. Talment adequat per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l’ordinador, ja es tracti d’aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d’eines de programació o de gestió de servidors.

En aquesta ocasió, com en edicions anteriors, totes les aplicacions predeterminades de l’escriptori estan traduïdes al català.

Algunes de les novetats que es presenten són les següents:

  • Escriptori GNOME 2.26. L’Ubuntu inclou la darrera versió de l’escriptori GNOME, amb funcions interessants com ara un enregistrador de discos nou, el Brasero, millores en la gestió de l’àudio amb el PulseAudio i també en la gestió de pantalles múltiples.
  • OpenOffice.org 3.0. El popular paquet ofimàtic, totalment compatible amb l’Office de Microsoft, permet crear presentacions, escriure documents i fulls de càlcul tant a casa com a la feina.
  • Sistema de notificacions nou. En aquesta edició s’ha dissenyat un sistema de notificacions completament nou, el qual podeu veure en acció en aquest vídeo Flash.
  • Arrencada més ràpida. Una sèrie de millores al procés d’arrencada permeten que l’Ubuntu 9.04 s’iniciï de manera molt més ràpida.
  • Ubuntu Netbook Remix. També s’ofereix aquesta variant nova, adaptada als ordinadors de mida reduïda i baix cost enfocats principalment per a l’ús d’Internet, els netbooks. Aquesta variant proporciona una interfície més senzilla d’utilitzar que permet als usuaris poder-se connectar a Internet i utilitzar les seves aplicacions preferides de manera molt fàcil. En aquest vídeo la podreu veure en acció (enllaç alternatiu).
  • Nucli Linux 2.6.28. Aquesta versió del nucli conté com a funcions noves més destacades el sistema de fitxers ext4 i el sistema de gestió de memòria GEM per als processadors gràfics.
  • Sistema de fitxers ext4. Es podrà instal·lar el nou sistema de fitxers ext4, tot i que l’ext3 romandrà com a opció predeterminada. Es considerarà la utilització de l’ext4 per a la propera versió basant-se en les experiències dels usuaris.
  • Servidor X.Org 1.6. També trobareu la darrera versió del servidor gràfic al Jaunty, i diverses targetes gràfiques han passat a utilitzar controladors lliures com a conseqüència d’aquesta i d’altres actualitzacions.
  • Sistemes informàtics en núvol. L’edició de servidor permet experimentar fàcilment amb núvols de càlcul. L’Eucalyptus, una tecnologia de programari lliure inclosa a l’Ubuntu amb aquesta finalitat, us permet utilitzar els vostres servidors per a experimentar amb el vostre propi núvol de càlcul amb l’API de l’EC2 d’Amazon.
  • Arquitectura ARM. L’estrena de la primera versió de l’Ubuntu adaptada a l’arquitectura dels microprocessadors ARM permetrà utilitzar el sistema operatiu en dispositius de molt baix consum d’energia.

Per a obtenir informació més detallada sobre les novetats, consulteu les notícies de llançament de la versió per a ordinadors de sobretaula i de la versió per a servidors (en anglès), així com les notes de la versió.

Com de costum, la comunitat d’usuaris de l’Ubuntu en català, de la qual Softcatalà forma part, ha organitzat una festa per a celebrar aquest llançament.

Si voleu participar en la traducció de l’Ubuntu al català, aneu a la pàgina de l’equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per a ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.

Per a instal·lar l’Ubuntu, o bé provar-lo sense fer canvis al vostre ordinador, teniu dues opcions:

  • Baixar-vos la imatge de CD, amb la qual podreu iniciar la instal·lació o bé carregar el sistema sense instal·lar-lo per veure com funciona.
  • Instal·lar el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l’Ubuntu de manera molt fàcil dins d’un sistema Windows. També el trobareu al CD d’instal·lació de l’Ubuntu, des d’on s’iniciarà automàticament en inserir el CD.

L’Ubuntu és un sistema operatiu utilitzat diàriament per milions de persones d’arreu del món. En l’àmbit dels Països Catalans, s’estima que l’utilitzen més de 80.000 persones.

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Durant el 2008 el seu lloc web va ser visitat per una mitjana de 410.000 visitants únics mensuals, i va distribuir 600.000 còpies de programari en català. Per a obtenir més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.


Comentaris