25 anys de Softcatalà: celebracions, pencaires i molta estima!

Compartiu

25 anys de Softcatalà: celebracions, pencaires i molta estima!

Dissabte 16 de desembre a les 10.00 h va ser la data triada per celebrar el vint-i-cinquè aniversari de Softcatalà a la Casa Milà, la Pedrera (Barcelona), després de l’èxit dels actes a València i a Palma.

Foto de grup a la Pedrera.

Totes les fotografies d’aquesta pàgina han estat cedides pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Fotògraf: Arnau Pascual Monells

L’esdeveniment es va articular al voltant de diverses converses temàtiques amb membres de l’associació, i va ser conduït per la periodista nord-catalana Júlia Taurinyà, com va dir ella mateixa, per aportar «un xic de Catalunya Nord en aquest acte». I és que Softcatalà, com es feu palès durant l’acte, treballa perquè hi hagi més representació de totes les varietats del català. En primer lloc, Taurinyà va donar pas a una actuació musical: si bé havia estat anunciada l’actuació de Cesk Freixas, finalment el cantautor del Penedès no va poder assistir-hi per un problema de logística familiar. Adrià Mor, cantautor de música sardocatalana i membre de Softcatalà, va entomar el repte d’obrir l’acte amb una interpretació de la seva cançó «Sarda i trista» amb veu i guitarra.

Júlia Taurinyà

Júlia Taurinyà

Actuació d'Adrià Mor

Actuació d’Adrià Mor

Abans de fer pujar a l’escenari els membres fundadors de Softcatalà, Taurinyà va presentar el primer dels dos vídeos que hem fet al llarg d’aquest any per a celebrar el nostre aniversari, titulat «A Softcatalà, ens encanta l’arròs»:

Jordi Coll, Jordi Mas i Miquel Piulats, com a membres fundadors de l’associació, van formar part de la primera conversa del matí, en què es va descriure com va ser el naixement de l’associació en un entresol al barri del Clot de la capital catalana. Els fundadors van parlar d’algunes interioritats de Softcatalà, com ara l’origen del nom (vinculat a la música ska i a l’escena alternativa de la Barcelona d’aquells anys). De fet, alguns d’aquests detalls es van poder sentir també al segon dels vídeos que es van projectar durant l’acte; vegeu-lo aquí:

Tot seguit, Belén Ivars, Joan Montané i Marc Riera van pujar a l’escenari per detallar alguns projectes relacionats amb el reconeixement de veu, la traducció automàtica i els corpus textuals. Riera, traductor professional i mantenidor de diversos motors de traducció, va anunciar la publicació d’un diccionari anglès-català prevista per a la primera meitat del 2024. Des del punt de vista organitzatiu, la gestora de xarxes Belén Ivars va subratllar que l’associació està treballant per a corregir el biaix de gènere de l’associació i ampliar-ne la diversitat des de diverses perspectives.

Júlia Taurinyà

Des de l’esquerra: Taurinyà, Piulats, Coll i Mas

Des de l'esquerra: Taurinyà, Montané, Ivars i Riera

Des de l’esquerra: Taurinyà, Montané, Ivars i Riera

Des de l'esquerra: Ivars, Roca i Taurinyà

Des de l’esquerra: Ivars, Roca i Taurinyà

Al final de la conversa, s’hi van afegir dos membres més per presentar diverses iniciatives actuals. Mariale Roca va donar detalls sobre un còmic que es publicarà els primers mesos del 2024, i del qual els assistents van poder conservar algunes pàgines. El còmic té el guió de David Cànovas i els dibuixos de Haru the Studio. D’altra banda, Xavi Ivars va revelar que aquell mateix matí, abans de sortir de l’hotel («així és com fem les coses a Softcatalà», va dir, rient), havia publicat una nova versió —en estat de proves— del corrector ortogràfic i gramatical.

Anna Barberà, gràfica i dissenyadora d’interfícies i d’experiència d’usuari a Softcatalà, va cloure l’acte amb un parlament molt personal i emotiu sobre els valors que conformen l’associació, just abans del discurs final de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga.

Discurs final d'Anna Barberà

Discurs final d’Anna Barberà

Discurs de la consellera Garriga

Discurs de la consellera Garriga

I, com que no tot en la vida és faena, després de molts nervis i setmanes de treball, el refrigeri final va ser amenitzat per una de les cançons que ha servit de banda sonora als vídeos d’aniversari de Softcatalà, «Amor i ressaca a l’Alguer», d’Adrià Mor amb la col·laboració de Belén Ivars als cors.

Com ja vam fer al llarg de l’acte, volem agrair públicament l’assistència a totes les persones i entitats que van acompanyar-nos en aquest dia tan important, especialment al diari VilaWeb (que va dedicar-nos aquest editorial preciós, «Quan fem goig, com a país»), la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga.


Comentaris