logo MIUI

MIUI

Sistema operatiu per a mòbils basat en Android, del fabricant asiàtic Xiaomi

Compartiu

El sistema operatiu per a mòbils MIUI es basa en Android i està desenvolupat pel fabricant de mòbils xinès Xiaomi. Aquest projecte treballa en la traducció i revisió tant de la versió oficial del sistema operatiu com de la versió versió europeïtzada d'aquest sistema desenvolupada per la comunitat d'usuaris Xiaomi.eu.

ATENCIÓ:

Aquest projecte ha deixat d’actualitzar-se. La incorporació del català a la versió oficial de MIUI per part del fabricant Xiaomi ha restat interès a la versió comunitària de Xiaomi.eu i concentrarem els esforços en d’altres projectes. Si voleu seguir col·laborant en la traducció de la rom de Xiaomi.eu podeu dirigir-vos al fòrum de la comunitat o al grup de Telegram, que segueix actiu.

Per altra banda, si voleu informar d’errors en la traducció de la versió oficial de MIUI, podeu fer-ho a la Mi Community, a la secció de traducció a MIUI>Feedback>Translation (mitjançant l’aplicació o el fòrum).

Moltes gràcies a tots per la feina feta!

Què és MIUI?

Les inicials MIUI, que provenen de “Mi User Interface” (Interfície d’usuari de MI) i que la pronúncia en anglès provoca el joc de paraules “Me You I”, és un sistema operatiu desenvolupat per Xiaomi Tech per a dispositius mòbils i tauletes, basant-se en Android. Aquest aporta noves funcions i un nou disseny (personalitzable mitjançant temes) al sistema de Google.

La primera versió d’aquest sistema va aparèixer l’agost del 2010, i es va fer popular entre molts dels usuaris avançats d’Android, que l’instal·laven als seus dispositiu, de diferents fabricants, per substituir el propi de Google.

No va ser fins un any més tard que el fabricant xinès Xiaomi va presentar el primer telèfon intel·ligent amb MIUI preinstal·lat. Després en van anar sortint més, fins a completar un catàleg de diferents models per tot tipus d’usuaris.

Amb tot, enlloc de mantenir el desenvolupament del sistema només pels seus propis dispositius, Xiaomi continua oferint al seu web versions de MIUI per instal·lar en dispositius d’altres fabricants, com Samsung, Sony, HTC, LG, One Plus i Nexus. Al febrer de 2016 Xiaomi informa que MIUI té més de 170 milions d’usuaris a tot el món, i que és compatible en més de 340 dispositius diferents. Tot i això, MIUI no està exempt de crítiques, ja que sovint s’ha fet notar la seva semblança amb el sistema operatiu per mòbils del gegant Apple.

Imatges de MIUI

I està disponible en català?

Actualització (13/7/2018): Els dispositius Xiaomi ja inclouen el català entre els idiomes disponibles. Alguns terminals s’han començat a actualitzar i incorporen la nostra llengua de forma oficial. La versió 9.6 de MIUI ja està disponible en català i les versions beta de MIUI 10 també.

El fabricant ofereix dues versions del sistema, una pel mercat asiàtic i una altra per a la resta del món (global). Aquesta última inclou una bona llista d’idiomes disponibles, però malauradament el català ja no en forma part (fins la versió 6 MIUI parlava català). La resposta de la comunitat d’usuaris europeus la trobem al web Xiaomi.eu, un projecte dut a terme per voluntaris, que compila setmanalment la ROM global, millorant-la de cara als usuaris europeus (afegint-hi algunes característiques i suprimint-ne d’altres exclusivament enfocades al públic asiàtic). En aquest procés també inclouen les traduccions col·laboratives de la comunitat, una llista força àmplia d’idiomes que en aquest cas sí que sempre ha inclòs el català.

Tot això no treu que seguim insistint per aconseguir tornar a incloure el català a la versió oficial de MIUI.

Actualització (13/7/2018): Després dels contactes realitzats amb el fabricant xinès des de Softcatalà i Plataforma per la Llengua, Xiaomi ja inclou oficialment el català al seu sistema operatiu per a mòbils.

Des de Softcatalà hem recuperat la gran feina feta per diferents usuaris de MIUI catalans, i estem treballant per millorar la traducció actual i mantenir-la al dia (cada setmana apareixen noves funcions i cadenes a traduir). La persona que ens ha donat el relleu i que ha estat realitzant una bona feinada fins ara és en David Capdevila, que és qui manté el repositori oficial de la traducció catalana al Github. Tot i això fou Marc Jaenes (Ycom.cat) la primera persona en iniciar el projecte de traducció de MIUI.

Com podeu participar

Actualment treballem des d’un projecte a Crowdin per la comoditat de tots els col·laboradors, sobretot pels que no tenen coneixements tècnics avançats. La traducció a Crowdin es va sincronitzant de forma més o menys automàtica al repositori de Github de manera que, a mesura que vagin sortint noves versions de la ROM, aquestes ja aniran incorporant les correccions i les traduccions de noves cadenes en les que anem treballant.

Sol·liciteu l’accés com a traductor al projecte a Crowdin i feu una ullada a tots els fitxers que hi ha pendents de traduir o revisar. Poseu-vos en contacte amb l’equip de traducció a través del fòrum de la traducció al català al web de Xiaomi.eu o de la llista de correu d’Android a Softcatalà.

Baixades

Actualització (13/7/2018): A partir de la versió 9.6 del sistema operatiu MIUI ja no cal baixar-se o instal·lar res, ni cal realitzar cap altre procés per disposar del català a MIUI. De totes maneres, podeu seguir optant per instal·lar la ROM comunitària de Xiaomi.eu, amb algunes millores, a part de la disponibilitat del català.

Per baixar-vos la ROM de Xiaomi.eu i instal·lar-vos el sistema MIUI europeïtzat al vostre dispositiu podeu fer-ho des de la fitxa de MIUI (Xiaomi.eu).

Agraïments

Des de Softcatalà volem agrair totes les persones implicades en la traducció de MIUI al català des dels inicis d’aquest sistema, com en David i en Marc, citats més amunt. Més recentment també agraïm la col·laboració de Miquel RoureJordi Soley que col·laboraven en la traducció al repositori del Github del David i que actualment ja treballen amb nosaltres al projecte a Crowdin. També hem d’agrair el suport del membre de Softcatalà, Artur Vicedo, pel que fa a l’implementació de la integració de Github amb les plataformes Crowdin i Transifex. I evidentment de tots aquells que s’afegeixin al projecte. Gràcies!