Telegram inclou el català en el llistat de llengües disponibles

Compartiu

La plataforma de missatgeria Telegram ha inclòs el català de forma oficial.

Telegram inclou el català en el llistat de llengües disponibles

La plataforma de missatgeria Telegram ha inclòs el català al llistat de llengües oficials. D’aquesta manera és la 16a. llengua disponible en aquest aplicació, en totes les plataformes llevat la versió web. Això és, Android, iOS i ordenadors (amb les aplicacions Telegram Desktop i Telegram for macOS). En cas que l’aparell estigui configurat en català, l’usuari rebrà el suggeriment de configurar Telegram en aquesta llengua; altrament, caldrà que vagi a la configuració de l’aplicació i seleccioni el català entre el llistat de llengües disponibles. Si, a més, s’actualitza l’aplicació a l’última versió, també reconeixerà l’enllaç https://t.me/setlanguage/ca i l’aplicació es configurarà automàticament.

Els usuaris que fins ara feien servir el paquet de llengua enviat pel nostre bot és possible que trobin dues entrades pel català: Català i Català (Personalitzat). L’entrada Català (Personalitzat) correspon al paquet de llengua instal·lat manualment i ja no és necessari, podeu suprimir-lo pitjant uns segons en aquest element. Només cal que seleccioneu l’entrada Català del llistat de llengües.

Sistema de missatgeria Telegram

El Telegram és una aplicació de missatgeria instantània, senzilla i gratuïta, similar al WhatsApp i altres. Es pot usar en tots els aparells simultàniament i inclou característiques avançades, com ara xifratge dels missatges, xats secrets, noms d’usuari, bots, i unes opcions de privadesa més elevades. Les aplicacions del Telegram es publiquen amb llicència lliure, però la part del servidor és propietària. Si la vostra prioritat és la seguretat de les dades, podeu considerar el sistema de missatgeria Signal, que també es troba disponible en català.

Versió en català del Telegram

La traducció al català del Telegram es realitza des de la plataforma oficial amb la col·laboració de traductors voluntaris. Hi han participat, entre molts altres, membres de Softcatalà.

La traducció al català estava enllestida des de febrer de 2014, però els desenvolupadors del projecte no la incloïen a l’aplicació. El procediment per a poder aplicar la traducció catalana era força complex i això dificultava que els usuaris poguessin gaudir de l’aplicació en català. És per aquest motiu que el juny de 2015 Softcatalà va presentar la traducció de Telegram en català i un bot que, a requeriment de l’usuari, permetia distribuir paquets de llengua per a les aplicacions d’iOS i Android, de manera que facilitava configurar aquestes aplicacions en català. El febrer del 2017 es va actualitzar el bot que enviava els paquets per a que funcionara a través de la plataforma de bots pròpia del Telegram. Des d’ahir, aquests paquets ja no són necessaris. El català es troba disponible en l’aplicació directament, al menú Llengües, i es procedirà al reciclatge del bot. Durant aquest temps, el bot ha entregat més de 20.000 paquets de llengua: 64% Android, 25% iOS i 11% TDesktop, aproximadament.

Gràfica de les baixades del paquet de llengua des del 2015 fins al 2018.

Dades d’enviament de paquets de llengua del robot @SoftcatalaBot en aquests últims 3 anys.

La traducció en català del Telegram està gairebé completa al 100%, però cal mantenir-la de forma regular. Les persones interessades en ajudar en la traducció poden ingressar al grup públic de traductors al Telegram.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i l’elaboració de recursos de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català i altres recursos disponibles, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org


Comentaris