Publicat el programa de dibuix vectorial Inkscape versió 1.0

Compartiu

Publicat el programa de dibuix vectorial Inkscape versió 1.0

L’Inkscape és una eina de dibuix vectorial de codi obert que fa servir el format estàndard SVG, un format de gràfics de vectors escalable del World Wide Web Consortium (W3C). Algunes de les seves característiques inclouen formes bàsiques, camins, textos, marcadors, clons, transparències, transformacions, degradats i agrupació. A més, l’Inkscape fa servir metadades de Creative Commons i disposa d’edició de nodes, capes, operacions de camins complexes, text a camí, text a formes i edició XML de l’SVG. També importa múltiples formats com EPS, PostScript, JPEG, PNG, BMP i TIFF i exporta a PNG així com múltiples formats basats en vectors.

Després d’una mica més de tres anys de desenvolupament, es publica finalment la versió 1.0 del programa Inkscape.

Captura de pantalla l'Inkscape 1.0 en català

Construït gràcies a la feina d’un equip de voluntaris, aquest editor de vectors de codi obert representa el treball de molts cors i mans d’arreu del món, fent possible que tothom pugui seguir baixant i gaudint l’Inkscape de manera gratuïta.

Novetats de l’Inkscape 1.0

Novetats principals des de la versió 0.92 (l’anterior publicada):

  • L’Inkscape disposa d’un sistema d’extensions on la comunitat ha desenvolupat funcionalitats complementàries, com ara tallar amb làser o exportar en formats de fitxers que no estan disponibles de forma nativa en l’Inkscape. En la versió 1.0 el sistema d’extensions s’ha migrat a la versió 3 del Python.
  • Per als usuaris interessats a personalitzar la interfície d’usuari, l’Inkscape 1.0 permet personalitzar des de menús i barres d’eines fins a mides de pàgina o els tipus de lletra.
  • Compatibilitat amb pantalles HiDPI (d’alta resolució).
  • Els dissenyadors apreciaran poder exportar PDF amb enllaços i metadades clicables.
  • S’ha millorat significament el rendiment, quelcom que és destacable si utilitzeu gràfics complexos o ordinadors antics.
  • S’ha millorat significativament la versió per a macOS (que encara es considera en proves) i s’ha migrat tota l’aplicació a GTK 3, quelcom que li dóna una funcionalitat i aspecte més actual.

Podeu baixar l’Inkscape des d’aquesta pàgina.

Crida a la participació

El projecte de traducció necessita més voluntaris. Si utilitzeu habitualment l’Inkscape i teniu interés a ajudar amb la traducció del projecte, no dubteu en passar-vos per la pàgina del projecte de l’Inkscape a Softcatalà i apuntar-vos per ajudar en el projecte.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a https://www.softcatala.org.

 

 


Comentaris