El “making of” del nou web de Softcatalà (part 2), per Xavi Ivars

Compartiu

Segona part de la història del nou web de Softcatalà, que vam dissenyar i posar en funcionament entre 2015 i 2016. A partir de les plantilles en HTML, vam haver d'integrar-ho amb els nostres serveis, implementar noves funcionalitats, migrar l'antic contingut i, finalment, posar-ho tot en funcionament.

El “making of” del nou web de Softcatalà (part 2), per Xavi Ivars

Després de la fase de maquetació, ja teníem una versió estàtica de tot el web nou: ja teníem en una pàgina web com era exactament cada secció del web, sabíem com es veuria tant en ordinadors com en mòbils…, però ens faltava tindre un web funcional! Així que vam començar amb la implementació de les funcionalitats.

Integració i funcionalitats avançades

Com he dit abans, la següent fase era la d’implementació del web nou utilitzant un gestor de contingut. Amb la quantitat de gestors de continguts lliures que existeixen, des d’un primer moment vam descartar crear-ne cap des de zero, sinó utilitzar el que la comunitat ha anat desenvolupant al llarg dels anys com a base. En aquest cas, vam optar per una combinació de WordPress i Mediawiki, substituint la combinació Drupal+Mediawiki que hi havia al web antic.

De nou, vam partir d’uns requisits tècnics, amb la idea de fer una plantilla que ens permetés en el futur modificar-la sense haver de refer la funcionalitat. Per això, tot i que WordPress no ho duu de forma nadiua, vam decidir utilitzar el llenguatge de marcat Twig (a través de l’extensió per a WordPress Timber): és un llenguatge amb el qual ens sentíem ja còmodes (altres coses com la secció de Recursos per a traductors utilitza Twig per a la definició de plantilles) i, a més, permet separar molt bé la lògica de l’aplicació de l’aspecte visual.

Un altre requisit tècnic va ser que volíem automatitzar la publicació de millores de codi, cada vegada que afegírem una nova funcionalitat o corregírem algun error. I ho vam aconseguir amb una combinació de Fabric i Composer, i gràcies a això ara mateix només fent un parell de clics podem publicar una versió nova del web.

Pau Iranzo va ser el desenvolupador principal d’aquesta fase, i es va encarregar de convertir les plantilles HTML que ens havien fet els amics d’Ideamàtic a un tema per al WordPress i per al Mediawiki.

Durant el desenvolupament, vam tindre l’oportunitat de contribuir a la millora de diferents programes i extensions que hem utilitzat per al web nou, com per exemple les millores en les funcionalitats del Timber, introduïdes després de detectar alguns problemes. També vam millorar altres extensions del WordPress, com la famosa Yoast SEO, i fins i tot correccions al mateix nucli del WordPress.

Migració de continguts

Una vegada teníem gairebé tot el desenvolupament acabat, era l’hora de migrar continguts del web vell al nou. Hi havia molt de contingut que abans estava escampat per moltes pàgines i que ara havíem de consolidar, tornar a redactar, millorar… També calia assegurar-se que certes seccions del web (programes, projectes) tenien tota la informació que calia per a assegurar-nos que es complien els objectius que ens havíem marcat inicialment: millorar la comunicació de qui som i què fem a Softcatalà.

A aquesta fase va contribuir molta més gent: el Jordi Mas, el Jordi Serratosa, el Benny, el Jaume, el Josep M., el Toni, l’Artur, l’Aleix, el Miquel o el Robert, entre altres, van participar activament a la creació i migració dels nous textos. Mentrestant, el Pau i jo ens focalitzàrem a acabar les funcionalitats pendents, i a fer les importacions massives de dades de programes i projectes, i l’Anna repassava les imatges que apareixien en les diferents seccions del web, per a assegurar-nos que tot estava com volíem.

Finalment, el cap de setmana del 8-10 d’abril, vam fer una marató presencial, i ens vam reunir 6 o 7 de nosaltres a Barcelona, i després de dos dies molt intensos i amb molt de treball, férem públic el web nou el diumenge 10 d’abril, poc abans del migdia.

Com a dada curiosa, minuts abans de fer el canvi, vam comprovar la quantitat de gent que hi havia navegant per la web en aquell moment, i ens vam trobar amb això: d’un moment a un altre, 235 persones veurien com la web en la qual estaven navegant, canviava per complet!

Pla de futur

Tenim moltes idees per a continuar millorant els serveis que oferim als usuaris, tant millorant les eines lingüístiques com traduint més programes i manuals d’ús. Però també volem crear més contingut útil per a potenciar el català a internet. I això exigeix crear contingut rellevant, com per exemple tutorials (tant en formats de text com multimèdia) o oferir noves funcionalitats al web. I cal molta ajuda per a fer tota eixa feina.

Per això, hem engegat una campanya per atraure dissenyadors gràfics que vulguen col·laborar amb nosaltres: necessitem que ens doneu un cop de mà preparant els continguts i les imatges que els acompanyen. També intentarem, amb l’ajuda d’eines com Nelio Content, que ens ofereixen els amics de Nelio Software, millorar la difusió dels continguts que ja tenim preparats a través de les xarxes socials.

Així que ja sabeu, si voleu formar part d’un grup de gent molt activa que treballa cada dia per a fer del català una llengua de primera divisió a Internet i les noves tecnologies, col·laboreu amb nosaltres!


Comentaris