Ja està disponible l’Ubuntu 11.10 en català. L’Ubuntu és un sistema operatiu gratuït, basat en Linux i creat per una extensa comunitat de voluntaris amb el suport de l’empresa Canonical.
Cliqueu aquí si no podeu veure el vídeo
L’Ubuntu és adequat tant per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, i inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l’ordinador, ja es tracti d’aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d’eines de programació o de gestió de servidors.
En aquesta ocasió, com en les anteriors, totes les aplicacions predeterminades de l’escriptori estan traduïdes al català, gràcies a l’esforç d’una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà. La bona salut del català a l’Ubuntu és especialment remarcable, atès que ocupa la 16a posició en termes de percentatge de traducció de les 38 llengües en què es considera totalment traduït aquest sistema operatiu.
Novetats
- Unity: en aquesta versió la interfície gràfica d’usuari Unity està disponible per a tot tipus d’ ordinadors, fins i tot aquells sense maquinari gràfic compatible amb acceleració 3D. La versió 2D de l’Unity proporciona una experiència gairebé idèntica a l’homòloga en 3D.
- Lents: la part de la interfície anomenada anteriorment «llocs» s’ha redissenyat completament i els seus elements passen a anomenar-se «lents». L’Ubuntu 11.10 proporciona lents noves, com ara la de música, la qual cerca tant a les col·leccions locals del Banshee com a aquelles en línia. També permet filtratge avançat per categories, valoracions i d’altres.
- Commutador nou: el commutador d’aplicacions que s’executa en prémer les tecles «Alt» + «Tab» també ha estat redisenyat per fer-lo més útil i atractiu.
- Llançadors GTK+ 3: els llançadors d’aplicacions i el quadre s’han actualitzat per ser compatibles amb la biblioteca de ginys GTK+ 3 i ara ofereixen un millor rendiment.
- Accessibilitat a l’Unity 2D: l’Unity 2D continua progressant i ja gairebé és totalment compatible amb tecnologies d’accessibilitat.
- Indicadors nous: s’ha refrescat l’aspecte visual dels indicadors i se n’han creat dos de nous – l’indicador de potència i el de sessió.
- Gestor de finestres nou: el LightDM creat des de zero, amb un codi font modern i compatible amb qualsevol distribució de Linux, reemplaça el GDM com a gestor de finestres predeterminat de l’Ubuntu.
- Tipus de lletra nous: la família del tipus de lletra lliure Ubuntu ha augmentat amb l’addició de les variants Mono (amplada fixa) i Condensed (condensada).
- Centre de programari 5.0: la interfície d’usuari del centre de programari s’ha redissenyat completament per fer-la molt més atractiva i fàcil d’utilitzar. Les aplicacions més valorades i les novetats s’actualitzen ara de manera dinàmica, talment com el bàner de la part superior, el qual oferirà una experiència més amena cada cop que s’iniciï el centre de programari.
- Subarquitectures ARM noves: l’Ubuntu 11.10 funciona amb dues noves variants de l’arquitectura de microprocessadors ARM, la qual està present en la major part de dispositius mòbils. Són l’armel+ac100, per a l’ultraportàtil Toshiba ac100 i l’armel+mx5, per al mòdul de desenvolupament i.MX53 Quick Start de Freescale. Ambdues són exclusivament mantingudes per la comunitat.
- Revisió del contingut al DVD: la versió en DVD de l’Ubuntu s’ha reduït a 1.5GB seguint les indicacions de la comunitat. Aquesta imatge és una extensió del CD que conté tots els paquets de llengua i altres aplicacions populars, com ara l’Inkscape, el GIMP, el Pitivi i un paquet més complet del LibreOffice.
- Gestor de correu Thunderbird: el popular gestor de correu de la fundació Mozilla, el Thunderbird, s’integra totalment amb la interfície Unity i ha esdevingut l’aplicació predeterminada de correu.
- Còpies de seguretat Déjà Dup: el programa de còpies de seguretat Déjà Dup s’instal·la ara per defecte a l’Ubuntu, oferint aquesta funció tan important de manera predeterminada per a tots els usuaris.
- Redisseny del client social Gwibber: el client per a microblocs i d’altres xarxes socials Gwibber s’ha redissenyat per a ser molt més ràpid i proporcionar una interfície més intuïtiva.
- Darrera versió del GNOME: l’escriptori GNOME inclòs en l’Ubuntu s’ha actualitzat a la versió 3.2. La versió clàssica del GNOME ja no s’instal·la per defecte però es pot activar amb funcionalitat reduïda. També es pot instal·lar la interfície GNOME Shell.
- Un lloc web nou per a desenvolupadors d’aplicacions: coincidint amb el llançament de l’Ubuntu 11.10, s’ha estrenat també un lloc web per a desenvolupadors que volen crear i publicar aplicacions a l’Ubuntu: developer.ubuntu.com. Allí hi trobaran tota la informació i recursos necessaris per escriure aplicacions i distribuir-les a través del centre de programari de l’Ubuntu. Aquest important pas és part de l’estratègia per a fer de l’Ubuntu una plataforma atractiva per a desenvolupadors d’aplicacions. Llegiu-ne més a l’article de gnulinux.cat.
Proveu l’Ubuntu i col·laboreu-hi
Com de costum, la comunitat d’usuaris de l’Ubuntu en català ha organitzat una festa per celebrar aquest llançament. Enguany serà al Punt d’Informació Juvenil EL PUNTET de Lloret de Mar, el dia 12 de novembre.
En aquesta versió, com en l’anterior, també es podrà configurar l’Ubuntu en la variant valenciana, gràcies al projecte Softvalencià.
Si voleu col·laborar en la traducció de l’Ubuntu al català, aneu al lloc web de l’equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.
Podeu baixar un CD de l’Ubuntu i provar-lo sense haver-lo d’instal·lar, o bé instal·lar-lo independentment o juntament amb un altre sistema operatiu existent. De manera alternativa podeu fer servir el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l’Ubuntu de manera molt fàcil des d’un sistema Windows. També el trobareu al CD d’instal·lació de l’Ubuntu, des d’on s’iniciarà automàticament en inserir el CD.
Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Durant el 2010 el seu lloc web fou visitat per una mitjana d’uns 530.000 visitants únics mensuals, i va distribuir més de 815.000 còpies de programari en català. Per obtenir més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.