La comunitat catalana de l’Ubuntu presenta la traducció de l’Ubuntu 10.04 LTS al català

Compartiu


Ja està disponible la versió 10.04 LTS de l’Ubuntu en català. L’Ubuntu és un sistema operatiu gratuït, basat en el nucli Linux i desenvolupat per la comunitat. Talment adequat per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l’ordinador, ja es tracti d’aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d’eines de programació o de gestió de servidors. Aquesta serà una versió de manteniment ampliat, i s’oferiran actualitzacions gratuïtes de seguretat i manteniment durant 3 anys a la versió d’escriptori i 5 anys a la versió de servidor.

En aquesta ocasió, com en edicions anteriors, totes les aplicacions predeterminades de l’escriptori estan traduïdes al català, gràcies a l’esforç d’una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà. La bona salut del català a l’Ubuntu és especialment remarcable, atès que ocupa la 16a posició en termes de percentatge de traducció de les prop de 30 llengües en què es considera totalment traduït aquest sistema operatiu.

En destaquen les novetats següents:

  • Velocitat d’arrencada: incrementada notablement en gairebé qualsevol ordinador i extremadament ràpida en dispositius basats en SSD (memòries d’estat sòlid), com ara els ultraportàtils. Això significa que els usuaris poden anar directament al navegador de manera ràpida per accedir a Internet.
  • Social de bon principi: el nou «Me Menu» (menú personal) de l’Ubuntu 10.04 LTS unifica el procés d’accedir i actualitzar les xarxes socials com ara el Facebook, el Digg, el Twitter i l’Identi.ca. El menú també integra canals de xat, de manera que els usuaris poden parlar amb amics o companys de feina a través del Google Talk, la xarxa MSN, el xat IRC i gairebé qualsevol altra xarxa.
  • Ubuntu One: la millora de la integració a l’escriptori del servei en línia significa que els fitxers i carpetes es poden compartir i desar a la xarxa en núvol molt més fàcilment. S’ha afegit la compartició d’adreces d’interès i dels contactes, accelerant la transició de l’ordinador personal a la computació personal.
  • Botiga de música de l’Ubuntu One: la música de les majors discogràfiques i artistes mundials, disponible directament per als usuaris de l’Ubuntu a través del reproductor de música predeterminat. Compreu cançons, emmagatzemeu-les a l’Ubuntu One i compartiu música sense DRM (gestió digital de drets) des d’un mateix lloc per a diversos ordinadors i altres dispositius.
  • Centre de programari de l’Ubuntu 2.0: una manera fàcil de trobar programari nou i gestionar-lo un cop instal·lat, en una interfície nova i més elegant. Els usuaris poden distingir entre el programari ofert per l’Ubuntu, pels associats de Canonical, o bé per desenvolupadors que utilitzen el servei personal d’hostatge de paquets (PPA) al Launchpad, l’eina de col·laboració en línia de Canonical.
  • Ubuntu 10.04 Netbook Edition (UNE): a més de beneficiar-se de les millores de l’edició d’escriptori, els usuaris dels ultraportàtils també gaudiran de majors velocitats d’arrencada en dispositius basats en SSD, aturades temporals i represes més ràpides que incrementaran la durada de la bateria i la interfície líder de la indústria per a les pantalles reduïdes.

Per obtenir informació més detallada sobre les novetats, consulteu la nota de premsa oficial, disponible per la versió d’escriptori i de servidor.

Com de costum, la comunitat d’usuaris de l’Ubuntu en català ha organitzat una festa per celebrar aquest llançament. Enguany serà a València, els dies 22 i 23 de maig.

En aquesta versió, com en l’anterior, també es podrà configurar l’Ubuntu en la variant valenciana, gràcies al projecte Softvalencià. D’aquí a uns dies, es publicaran imatges de CD preconfigurades en valencià per fer-ho més fàcil encara.

Si voleu col·laborar en la traducció de l’Ubuntu al català, aneu al lloc web de l’equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.

Per instal·lar l’Ubuntu, o bé provar-lo sense fer canvis al vostre ordinador, teniu dues opcions:

  • Baixeu-vos la imatge de CD, amb la qual podreu iniciar la instal·lació o bé carregar el sistema sense instal·lar-lo per veure com funciona.
  • Instal·leu el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l’Ubuntu de manera molt fàcil des d’un sistema Windows. També el trobareu al CD d’instal·lació de l’Ubuntu, des d’on s’iniciarà automàticament en inserir el CD.

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Durant el 2009 el seu lloc web fou visitat per una mitjana de 490.000 visitants únics mensuals, i va distribuir més de 800.000 còpies de programari en català. Per obtenir més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.


Comentaris