Actualitzem el corrector de Softcatalà. Noves maneres de fer-lo servir

Compartiu

Actualitzem el corrector de Softcatalà. Noves maneres de fer-lo servir

El corrector ortogràfic i gramatical es consolida com un dels serveis més utilitzats de Softcatalà. L’actual servei de correcció, basat en el programa de codi obert LanguageTool, va començar a funcionar el juliol del 2013. Durant aquell any es van fer al voltant d’un milió de correccions al mes. Enguany (2016) se n’estan fent més de dos milions i mig al mes. Vegeu el gràfic, en què s’observen pics en el mes de maig i valls en el mes d’agost de cada any (el març del 2014 falten dades).

correccions-per-mes-2013-2016--softcatala

El corrector s’actualitza trimestralment amb les noves versions oficials de LanguageTool. La darrera és la 3.4 de juliol del 2016. El programa està en un procés de millora contínua. S’introdueixen regles noves i es milloren les existents, de manera que avui dia treballa amb més de 2.600 regles. També s’amplia i es millora el diccionari intern, gràcies sobretot als suggeriments dels usuaris del corrector en línia. Per exemple, entre els mesos de gener i juny del 2016, s’han introduït (o corregit) 625 lemes en el diccionari.

Noves maneres de fer servir el corrector

LanguageTool es pot utilitzar de diferents maneres. A més de funcionar com a corrector en línia o en una extensió del LibreOffice, en els últims mesos s’han creat extensions per a usar-lo en altres entorns:

  • Una extensió per al navegador Chrome (que aviat també funcionarà en el Firefox). Serveix per a revisar els escrits que fem en qualsevol aplicació en línia (correu electrònic, Twitter, Facebook, formularis web, etc.).
  • Una extensió per a Microsoft Word, que és encara un dels processadors de text més utilitzats. Aquesta extensió, però, té limitacions. La revisió només funciona en el mode de «quadre de diàleg», no se subratllen els possibles errors, i per tant l’usuari ha de tenir una mica més de cura. És l’única manera d’usar-lo amb el Word.
  • Com a corrector de sistema per a Android (4.4 i posteriors), que integra el LanguageTool dins del sistema operatiu Android. En alguns models no funciona.

En aquesta entrada del blog Retrucs de la Universitat de Barcelona teniu més informació sobre les diferents maneres d’usar el corrector, i en aquest article publicat per InfoMigjorn teniu unes explicacions una mica més àmplies sobre els errors que és capaç de detectar.


Comentaris

jordi

jordi

i pel sistema IOS ? tinc l'adaptació que vareu fer, però realment funciona malament.

Respon
LLuís

LLuís

apple es la principal plataforma en els sector de la educaio.

Respon
Maria-Rosa Fenoll Castaño

Maria-Rosa Fenoll Castaño

Moltes gràcies, per vosaltres he anat prenent el que no sabia, res.

Respon