La distribució de teclat català (QuèQuiCom) és una proposta basada en el disseny d’en Lluís de Yzaguirre i Maura, director del Laboratori de Tecnologies Lingüístiques LATEL, IULA – UPF, en resposta a una sol·licitud del programa QuèQuiCom de TVC. La distribució de les tecles es basa, simplificant, en la freqüència dels parells consonant-vocal (CV i VC) del català.

Softcatalà n’ha definit la distribució dels símbols no alfabètics i la implementació tecnològica per a sistemes Windows i Mac. S’està treballant en les versions Linux i Android.

La intenció d’aquesta distribució és oferir un punt d’inici per a dissenyar un hipotètic teclat optimitzat per a l’escriptura en català, on tinguin cabuda professionals de diverses disciplines: mecanògrafs, lingüistes, fisiòlegs, informàtics…

Atenció: aquesta no és una distribució implementada en cap teclat comercial. Atès el caràcter experimental del disseny, desaconsellem la seva difusió de forma generalitzada en cap sistema operatiu. Només l’haurien de provar els usuaris avançats que desitgin experimentar amb ella.

Si cap empresa o organisme té interès a desenvolupar una versió comercial i definitiva inspirada en aquest experiment cal que contacti amb el LATEL.

Esquema de la distribució del teclat català (QuèQuiCom)

Observacions:

AltGr + L permet escriure «L·L», el punt volat segueix accessible amb AltGr+.

AltGr + K permet user la titlla «~» com a tecla morta, igual que la resta de diacrítics marcats en vermell.

Instruccions d’instal·lació

Per al Windows

 1. Baixeu l’instal·lador adient segons l’arquitectura de la vostra versió de Windows (32 o 64 bits).
 2. Feu doble clic al fitxer .msi baixat. Accepteu la instal·lació.
 3. Aneu al Tauler de control > Llengua (Opcions regionals segons la versió del Windows).
 4. A la configuració avançada, seleccioneu el teclat català (QuèQuiCom) experimental. Podeu deixar disponibles més teclats .

Si heu deixat disponibles més d’un teclat, podeu canviar el teclat actiu fent servir la icona de teclat de la safata del sistema.

Per a l’OSX

 1. Baixeu i descomprimiu l’arxiu ca-qqc_osx.zip
 2. Copieu els fitxers ca-qqc.keylayout i ca-qqc.icns de l’arxiu anterior al directori “/Library/Keyboard Layouts” del vostre directori d’usuari.
 3. Aneu a les Preferències del Sistema > Idioma i Text > Fonts d’entrada
 4. Seleccioneu el teclat Català (QuèQuiCom) experimental que té la icona de la senyera. Podeu deixar seleccionats més teclats.
 5. Tanqueu la finestra d’Idioma i Text.

Si heu deixat actius més d’un teclat, podeu canviar-lo per a cada aplicació fent servir la icona de teclats.

Instrucció de desinstal·lació

Per la Windows

 1. Aneu al Tauler de control > Llengua (Opcions regionals segons la versió del Windows).
 2. A la configuració avançada, seleccioneu el teclat que es correspon amb el vostre teclat físic i deixeu-lo predeterminat.
 3. Aneu al Tauler de control > Desinstal·la un programa (o «Afegeix i treu programes» segons la versió del Windows).
 4. Desinstal·leu el teclat català (QuèQuiCom) experimental.

Per a l’OSX

 1. Aneu a les Preferències del Sistema > Idioma i Text > Fonts d’entrada
 2. Desmarqueu el teclat Català (QuèQuiCom) experimental que té la icona de la senyera. Deixeu marcat el teclat que es correspon amb el vostre teclat físic.
 3. Tanqueu la finestra d’Idioma i Text.
 4. Esborreu els fitxers ca-qqc.keylayout i ca-qqc.icns que es troben al directori “/Library/Keyboard Layouts” del vostre directori d’usuari.

Ajuda

Si necessiteu ajuda, dirigiu-vos als fòrum de Softcatalà.

Avís important

El teclat català (QuèQuiCom) és una distribució experimental. No està pensat com una proposta formal de teclat català.

El programari disponible per baixar en aquesta pàgina no està destinat al públic general ni en recomanem la seva difusió. Més enllà d’usos experimentals, aquesta distribució no s’hauria de fer servir.

Softcatalà no té previst, en un termini curt-mitjà, publicar cap proposta de teclat català per a ús general. Aquest objectiu requereix recursos i la cooperació de diversos actors (empreses, fabricants, governs, organitzacions internacionals…). Promoure un teclat nou sense l’acció conjunta de tots aquests organismes és més perjudicial que no pas beneficiós.

Preguntes més freqüents sobre el teclat català (QuèQuiCom)

Aquest teclat es troba instal·lat de sèrie en algun sistema operatiu?

El teclat català (QuèQuiCom) és una distribució experimental. No està pensat com una proposta formal de teclat DVORAK català. És un exercici i un incentiu per a iniciar un projecte similar al BÉPO francès. Projecte que ha elaborat durant anys de debat i consens una distribució de teclat per al francès.

L’he provat, però la fila numèrica no funciona bé, què passa?

La línia superior numèrica funciona «a l’inrevés» dels que estem acostumats, va a la francesa, inspirada en el teclat BÉPO. Per aconseguir la xifra cal usar la majúscula. Tenen preferència els símbols.

En quines llengües es pot escriure usant aquest teclat?

Permet escriure tots els caràcters catalans, espanyols, francesos i d’alguna altra llengua llatina.

Per què la tecla Ñ és la 1a tecla de la fila inferior?

Aquesta tecla és opcional, no es troba en tots els teclats. Per això els caràcters que generi han de poder-se aconseguir d’alguna forma alternativa. En el cas de la Ñ es pot aconseguir amb AltGr+K (això genera la ~) seguit de la tecla N.


Comentaris

Remei Paris

Remei Paris

no se fer gaires coses amb el teclat per aixo en vuull apendre

Respon
Josep M.

Josep M.

Si no domines gaire el teclat, vols dir que et compensa ficar-te amb un teclat experimental...?