Xiaomi ja incorpora el català als seus mòbils

Compartiu

Xiaomi ja incorpora el català als seus mòbils

El gegant de la tecnologia xinès Xiaomi ha decidit fer el pas i incloure el català entre els idiomes disponibles en els seus telèfons mòbils. Aquesta decisió arriba després de les converses mantingudes per Plataforma per la Llengua i Softcatalà amb la companyia asiàtica, que es va mostrar disposada a incorporar la nostra llengua als seus dispositius un cop vista l’alta demanda per part dels usuaris catalans i l’activitat de traducció que estaven duent a terme de forma voluntària en alguns projectes de roms alternatives basades en MIUI, el sistema operatiu dels mòbils de Xiaomi basat en Android.

Aquesta tasca de traducció col·laborativa es duia a terme principalment al voltant de la rom de la comunitat d’usuaris de Xiaomi.eu, que inclou molts idiomes que Xiaomi no incorpora de sèrie als seus dispositius. Fa uns dos anys que Softcatalà va oferir suport tècnic i lingüístic als voluntaris que traduïen aquesta versió del sistema operatiu MIUI, i des de llavors s’ha encarregat de la coordinació del projecte de traducció, així com dels contactes amb el fabricant.

Durant mesos, l’única forma de disposar del català als mòbils de Xiaomi era canviant el sistema operatiu que duia de fàbrica per aquesta versió comunitària de Xiaomi.eu, però era un procés complex que la majoria d’usuaris prefereixen evitar. Així i tot, des de Softcatalà es va voler posar a disposició de tothom aquesta traducció i vam publicar-la al web, oferint suport per instal·lar-la als usuaris que ho demanessin.

A partir d’ara, però, tot aquest procés no serà necessari, ja que els dispositius de Xiaomi inclouran, de fàbrica o a través d’una actualització del sistema, el català entre les opcions d’idioma disponibles. La traducció, que s’inclou de forma oficial a partir de la versió de MIUI 9.6, està basada en la feina feta tot aquest temps pels voluntaris amb la versió comunitària de Xiaomi.eu, tot i que des de Xiaomi també s’hi ha treballat contractant personal catalanoparlant. Ara mateix seguim treballant en els dos projectes de traducció, ambdós oberts a la col·laboració de tothom. La rom de Xiaomi.eu tindrà la traducció més actualitzada, i aquesta es va incorporant gradualment al projecte de traducció de la versió oficial del sistema operatiu.

Cal recordar que Xiaomi disposava ja de dos models dels seus mòbils que incloïen el català (el Mi A1 i el Mi A2) ja que funcionen amb el sistema operatiu Android One, enlloc de MIUI (que és el propi de Xiaomi).

Des de Softcatalà celebrem que una companyia d’aquestes dimensions (és la quarta marca més venuda a Europa) consideri important incloure el nostre idioma als seus dispositius, però encara trobem més important que hagin valorat i incorporat la feina dels usuaris voluntaris que han col·laborat desinteressadament en aquesta traducció per disposar dels seus aparells en el seu idioma.

Per a més informació sobre el sistema operatiu dels mòbils Xiaomi i la seva traducció al català, podeu consultar la pàgina del projecte de traducció de MIUI a Softcatalà.

Agraïments

Volem donar les gràcies a totes les persones implicades en la traducció de MIUI al català. Alguns pioners en introduir el català als mòbils de Xiaomi, com en David Capdevila i en Marc Jaenes. També agraïm la feina d’en Miquel Roure i en Jordi Soley col·laboradors molt actius en el moment d’entomar la coordinació des de Softcatalà. Més recentment, però amb el mateix esforç i dedicació, també hem comptat amb en Jaime Muñoz, en Dídac Martorell, en Josep Constantí, la Muntsa Salla, en Jordi Agustí, i tants altres voluntaris anònims als qui agraïm la seva feina, que no acaba aquí, ja que segueixen fent tasques de revisió i de traducció de les noves funcions que van apareixent.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a https://www.softcatala.org


Comentaris

Albert

Albert

Quan estarà disponible en la versió oficial? Tinc un redminote 5 acabat de comprar i voldria saber si instal·lar la versió.eu O si és millor esperar

Respon
Aleix Vidal i Gaya

Aleix Vidal i Gaya

La versió de Xiaomi.eu té algunes avantatges respecte la oficial, però és qüestió de gustos i d'habilitats. Si pots esperar unes setmanes, segurament hi haurà novetats pel que fa la oficial. Tu tries.

Sembla que el Redmi Note 5 encara no té disponible l'actualització a la versió 9.6, la primera versió estable que inclou el català.

Fa un mesos que no apareixen les versions estables a la pàgina de baixades de les rom: http://en.miui.com/download.html. És d'esperar que, a mesura que vagin publicant les noves versions MIUI 10, aniran apareixent a la secció «Global Stable» de cada dispositiu, la darrera versió.

Sembla que serà de cara a principis d'agost que es quan finalitzarà el desplegament de MIUI 10 a tots els dispositius.

Segurament rebràs la notificació d'actualització al propi mòbil, si el tens tal com venia oficialment de fàbrica.

Guillem

Guillem

No tots els models tenen disponible la versió 9.6 ( versió estable) però probablement la tindran en breu. Pots comprovar-ho anant a ajustaments > info del telèfon > actualització i comprovar
Jo tinc redmi 4x i també estic a l'espera

Aleix Vidal i Gaya

Aleix Vidal i Gaya

El Redmi Note 5 i el Redmi 4X ja poden actualitzar a una versió de MIUI superior a la 9.6, per tant, haurien de disposar del català. Podeu confirmar-ho? Gràcies!

sandra

sandra

Bon dia,
tinc un Redmi 5 acabat de comprar i ja estic a la versió 10.0 i no ofereix la possibilitat del català... veig que la versió d'android és la 8.1.0, és aquesta la que s'ha d'actualitzar per a tenir-ho en català?
Moltes gràcies i salut

Respon
Aleix Vidal i Gaya

Aleix Vidal i Gaya

Si està actualitzat a la versió 10 de MIUI hauria d'oferir el català a la llista de llengües, independentment de la versió d'Android. Em comenten que si realment no trobes el català com a opció de llengua del sistema, o tens la versió xinesa del mòbil (que només disposa dels idiomes anglès, xinès, i pocs més) enlloc de la global, o bé la botiga on l'has comprat els distribueix amb una rom personalitzada no oficial (cosa prou habitual) on poden haver exclòs algunes llengües. No se'ns acudeix res més.

sandra

sandra

Aleix, és comprat al Media Market fa un parell de setmanes, i em dóna moltes opcions entre elles l'espanyol, però com et dic el català no hi és... hi ha alguna forma d'instal·lar-lo externament?
Moltes gràcies

Respon
Aleix Vidal i Gaya

Aleix Vidal i Gaya

Doncs hauríem de veure amb detall quina versió de la ROM tens, que no sigui una versió estranya. Ens podries fer arribar una captura de pantalla de l'apartat «Acerca del teléfono» del menú de configuració? Pots enviar-la aleix@softcatala.org

Xaviee Trescany

Xaviee Trescany

Moltes gracies per la gean tasca que feu.
Sabeu si hi ha algun correctorde català a l'hora d'escriure?
Gracies

Respon
Joan Montané

Joan Montané

Hola, Xaviee

La majoria de teclats tenen corrector de català (per exemple el Swiftkey o el Gboard de Goolge).

Coral

Coral

Estic buscant un mòbil senzill pel meu pare, l’únic que li va bé és que tingui l’opció d’idioma en català, sabeu quines companyies ho tenen? Gràcies

Respon
Artur

Artur

Bon dia, Coral. Avui en dia, afortunadament, qualsevol mòbil amb sistema operatiu Android hauria d'estar disponible en català. Això vol dir que les principals marques de mòbils l'ofereixen, però, tot i això, comprova abans de comprar que efectivament duu instal·lat aquest sistema operatiu.