Victòria contra les patents de programari al Parlament europeu

Compartiu


Ahir dimecres 6 de juliol, després de dies d’incertesa, el Parlament europeu ha rebutjat la directiva per les patents de programari per 648 vots en contra, 14 favorables i 18 abstencions. Així es culmina la història d’aquesta malaurada directiva, que ha estat envoltada des del bon començament de profundes irregularitats que han qüestionat profundament el funcionament de moltes de les institucions europees.

Aquest èxit ha estat gràcies a la gran tasca d’alguns europarlamentaris com el senyors Buzek, Rocard o Duff, que van proposar els darrers dies unes esmenes per minimitzar el mal de l’aprovació d’aquesta directiva, com també del grup dels ALE/Verds que s’han caracteritzat per la seva majoritària oposició des d’un bon principi. Finalment, a tots aquells europarlamentaris que han optat per votar en darrera instància en contra per decència pròpia, encara que alguns potser realment per por de fer-se més evident la problemàtica, i ignorant així les esmenes-trampes que s’havien orquestrat des dels grups de suport a les patents de programari, que havien estat pressionant-los des de feia temps.
Però realment el gran pes d’aquesta lluita l’ha portada l’abnegada dedicació de particulars, associacions i empreses d’arreu d’Europa que s’han organitzat i actuat des de plataformes com ara la FFII, NoSoftwarePatents.com, o a nivell català la campanya contra les patents de programari de Caliu; i que han dedicat temps, diners i esforços
per conscienciar ciutadans, universitats i Pime dels perills que representava l’aplicació d’aquesta directiva. Sense tots aquests, no hauria estat possible aquesta victòria considerant la poca difusió que s’ha anat fent fins avui des dels grans mitjans de comunicació i les institucions.

No cal oblidar que l’Oficina de Patents europea encara està atorgant, dins del buit legal, algunes patents que encaixarien dins l’àmbit del que es podria haver imposat amb la directiva que ha estat tombada. Així doncs, quan passi la maror, no cal descartar que des de les grans empreses de programari, amb el beneplàcit d’aquells organismes europeus i internacionals que es caracteritzen per tenir menys seguiment democràtic, puguin sorgir nous intents de tornar a posar sobre la taula alguna proposta de semblants característiques a la que s’ha rebutjat.

Per això, des de Softcatalà donarem suport i col·laborarem en totes les iniciatives existents que serveixin per evitar-ho i que contribueixin en un major desenvolupament en el camp de les noves tecnologies que reverteixi en el progrés de la nostra societat.

Referències:
Gran victòria a Estrasburg contra les patents de programari
Gràcies a tots!
European Parliament Says No to Software Patents
European Parliament says no to software patents, yes to innovation
La propuesta de directiva sobre patentes de software, a la basura


Comentaris