Resum de la trobada de Pencaires d'estiu de Softcatalà a Sant Mateu, any 2023.
Trobada de Pencaires d'estiu. Sant Mateu 2023Encara ens dura la ressaca emocional de la trobada de pencaires d’estiu de Softcatalà, que vam fer a primeres de juliol. Com els darrers anys, aquesta trobada ha tingut lloc a Sant Mateu, Castelló, el País Valencià.
Softcatalà és una associació conformada per gent voluntària on treballem per a la promoció del català a Internet i les tecnologies. La gent que en formem part som de diversos territoris d’àmbit catalanoparlant, per la qual cosa treballem a distància i les oportunitats de veure’ns són escasses. Aquí pots conéixer millor què és Softcatalà.
Què són les trobades de pencaires d’estiu?
A Softcatalà tenim diferents tipus de trobades de pencaires.
Les trobades d’estiu, en concret, van sorgir fruit de la necessitat d’ampliar els espais on trobar-nos presencialment, ja que només ens trobàvem quasi tot l’equip a la trobada d’hivern.
Atenció! Açò no significa que necessitàrem trobar-nos, únicament, per a fer faena.
Les trobades de pencaires anuals (hivern i estiu), són trobades mixtes, on treballem, però també compartim moments d’esbarjo, moments per a parlar i conéixer-nos millor, així com compartir aquesta relació d’activisme amb les nostres famílies.
Aquesta última part, la de compartir amb les nostres famílies, ens semblava important, ja que, al cap i a la fi, el temps que dediquem al voluntariat l’estem llevant dels nostres cercles propers, així que, aquesta trobada d’estiu, és també una manera d’agraïment a la nostra gent.
A més, comptem amb una gran diversitat familiar, i aquest fet encara fa més bonic aquest encontre. Hi ha qui ve amb parella, hi ha qui no, famílies amb canalla, d’altres amb mascotes, etc. És bonic trobar-nos d’any en any, posar-nos al dia, veure com creix la canalla o com les mascotes envelleixen.
Què hem fet aquesta trobada de pencaires?
Durant la trobada d’estiu, igual que a la d’hivern, tenim una planificació extensa amb sessions internes de treball, xerrades formatives, o inclús assemblees o debats sobre qüestions que afecten l’associació.
Per posar algun exemple, en aquesta ocasió vam tenir una sessió pràctica sobre Traducció Assistida per Ordinador (TAO) a càrrec del company Marc Riera i una xerrada sobre els models massius de llengua (LLM) i ChatGPT, amb Mikel Forcada.
Tant a les xerrades com a les sessions de treball, sol acudir qui té interés o és part de l’àrea de treball, per la qual cosa no totes les persones que estem a la trobada acudim a tot.
Ara bé, com que la faena voluntària no s’acaba mai, les persones que no acudim a alguna d’aquestes sessions, aprofitem per a avançar en les tasques pròpies dins de l’entitat, com fer migracions de servidor, preparar campanyes per a xarxes, o millorar la seguretat.
Mentrestant, les nostres famílies gaudeixen de Sant Mateu i tot el que ofereix (o el que la calor permet), ja siga passejar pel poble i visitar les muralles, anar a fer un bany a la piscina municipal, o fer alguna ruta de senderisme per l’entorn més pròxim.
També hi ha familiars que assisteixen a les sessions, aprofitant l’encontre per a saber-ne més sobre alguna qüestió, o bé qui aprofita els espais i la tranquil·litat per a fer faena.
Què fem quan no estem fent faena?
La realitat és que, bàsicament, l’agenda conté moments de treball i espais per als àpats.
Cal tenir en compte que en aquestes trobades ens ajuntem moltes persones. De fet, enguany, entre gent menuda i adulta, n’hem sumat 44. Aquesta quantitat i varietat de gent implica molta logística a l’hora de reservar els restaurants (tenint en compte menús infantils, intoleràncies, etc.) i els allotjaments, i per això volem agrair públicament a Josep M., el company encarregat d’aquesta tasca, l’exquisidesa amb què ho preveu i ho prepara tot.
Com que fa anys que repetim a Sant Mateu, ja coneixem diferents locals que ens agraden i, combinats d’una manera o altra, són els que acostumen a formar part del nostre itinerari gastronòmic.
Amb el mos a la boca
Els últims anys, aquesta selecció ha començat amb el sopar de divendres a Farga Restaurant, un local ubicat en l’emblemàtica Ermita de la Mare de Déu dels Àngels de Sant Mateu.
Cal tindre en compte que, a més del primer sopar, és el primer moment on ens trobem ja la majoria de persones que acudim a la trobada. Per això, solem arribar una estona abans de l’hora de la reserva i així saludar-nos mentre veiem la posta de sol en aquest preciós racó del món.
La nit següent vam sopar a La Perdi, on ja tenim molta confiança amb el personal i solem intercanviar riures i anècdotes lingüístiques al llarg de la vetlada.
El dissabte vam encetar el dia en Ka Nostra, un bar a la plaça del poble on, en una taulada gegant, hi ha qui va desdejunar i hi ha qui va esmorzar, segons la variant lingüística emprada.
El diumenge de matí, en canvi, vam encomanar alguns cocs i dolços al Forn Carrer Morella per a menjar-nos-els a la sala comuna que ofereix l’edifici on dormim.
A l’hora de dinar ho vam fer a la inversa: dissabte vam encomanar menjar per a emportar a l’Hostal del Cabrit i el compartirem a la sala comuna, mentre que diumenge vam acudir al Restaurant Montesa.
També vam trobar una estona per a celebrar que, enguany, complim 25 anys.
Sant Mateu
Durant aquesta trobada, ens allotgem en un edifici antic molt bonic, Turimaestrat: compta amb diversos apartaments que tenen llit, bany i cuina pròpia. A més, hi ha una sala comuna baix de tot, més fresqueta, amb taules, cuina, butaques i, fins i tot, una taula de ping-pong.
També aprofitem molt l’espai exterior que ofereix la planta de l’àtic, on hi ha un apartament més gran que té major capacitat. Allí hi ha un parell de terrasses, on moltes vegades, després de sopar, xarrem un poc més.
Fa anys que anem a Sant Mateu encara que enguany ha sigut un poc diferent, ja que el mateix cap de setmana que anàvem nosaltres, estava programada la Fira Medieval. Aquesta coincidència ha augmentat les possibilitats, sobretot per a les nostres famílies, tot i que nosaltres també hem pogut gaudir-ne durant les eixides a menjar, o en el cas que no cobrirem tota la planificació amb les activitats internes.
Viure, conviure i, si és possible, riure
Aquesta trobada és molt intensa, perquè és faena, convivència i moltes hores en comú, i al remat resulta bonica. Conéixer a la canalla de les persones que estem a Softcatalà, compartir i jugar, veure com van creixent… I, per altra banda, la secció adulta, compartint inquietuds, altres projectes, alegries i tot allò que apetisca compartir.
Per a la gent que formem part de Softcatalà és important el treball en equip i sabem que aquest tipus d’activitats afavoreixen i nodreixen d’experiències també el bon funcionament del grup.
Estem desitjant que arribe la trobada d’hivern per tornar a trobar-nos, i aprofitem aquesta publicació per a agrair al poble de Sant Mateu com ens acull cada estiu. Durant aquests anys hem anat teixint un bonic lligam amb aquesta localitat i, d’alguna manera, quan entrem en un lloc i ens diuen: “Bones! Ja estan ací els de Softcatalà!” sentim com s’humanitza allò que fem i, durant uns dies, passem a ser un grup de voluntariat, i no només un corrector.
Vols col·laborar amb Softcatalà?
T’agradaria contribuir a Softcatalà o formar-ne part? Qualsevol persona amb ganes i disponibilitat per a promoure la presència del català a la xarxa pot participar d’allò que fem.
Si t’interessa, pots afegir-te al grup de col·laboració de Softcatalà, a Telegram, on t’orientarem sobre els projectes o activitats que necessiten suport. Si necessites més informació, ací et donem algunes raons per a col·laborar.