Softcatalà presenta la traducció de l’aplicació de dibuix vectorial Inkscape 0.43

Compartiu


L’Inkscape és una eina de dibuix de codi obert amb capacitats semblants a l’Illustrator, Freehand i CorelDraw, que usa el format estàndard del W3C per a gràfics vectorials escalables. El seu ús principal és la creació d’il·lustracions basades en formes i camins, per emprar en documents o en pàgines web. Algunes de les característiques SVG implementades inclouen formes bàsiques, camins, textos, marcadors, clons, composició amb transparències, transformacions, degradats i agrupament. A més, l’Inkscape treballa amb metadades de Creative Commons, edició de nodes, capes, operacions complexes amb camins, text en camins i edició XML d’SVG. També importa diferents formats, com EPS, Postscript, JPEG, PNG, BMP i TIFF i exporta a PNG, així com múltiples formats basats en vectors.

L’Inkscape gaudeix d’un ràpid desenvolupament, gràcies al qual noves característiques s’hi afegeixen en un temps rècord. Algunes de les noves característiques aparegudes en la darrera versió inclouen una nova eina de creació i edició de línies de connexió entre objectes, per crear diagrames; una pissarra col·laborativa, amb la que múltiples usuaris es poden comunicar mentre editen el document tots a la vegada (aquesta característica és experimental i no es troba encara en la versió estable); suport per a taules digitalitzadores per a les eines de cal·ligrafia i llapis; millores en la precisió, límits majors i millores d’usabilitat.

La motivació principal d’Inkscape és proporcionar a la comunitat del programari lliure una eina de dibuix que s’ajusti completament als estàndards del W3C XML, SVG i CSS2. Està planejada la conversió del codi base de C/Gtk a C++/Gtkmm, posant èmfasi a un nucli lleuger amb potents característiques afegides mitjançant un mecanisme d’extensions, i l’establiment d’un procés de desenvolupament amicable, obert i orientat a la comunitat.

Com obtenir-lo?

Actualment, l’Inkscape 0.43 es troba disponible en tres plataformes:

· Windows 2000 i XP: la versió recomanada és la 0.43-2. Podeu obtenir la versió amb instal·lació en català des de la pàgina de descàrregues de Softcatalà
(http://www.softcatala.org/prog171.htm). També podeu obtenir el paquet original amb suport per a tots els idiomes a la web d’Inkscape (http://www.inkscape.org/).

· GNU/Linux: es recomana fer servir el sistema d’actualització de paquets disponible a la vostra distribució.

· Mac OS X: Podeu obtenir la versió per a Mac OS X des de la web d’Inkscape (http://www.inkscape.org). Us caldrà instal·lar les X Window per a Mac des dels CDs d’instal·lació del sistema operatiu.

· Per als usuaris de Windows 98 i ME, es recomana fer servir la versió 0.42. La versió 0.43 encara no es troba disponible encara degut a problemes amb les biblioteques gràfiques emprades. Podeu descarregar la versió 0.42 des dels llocs webs de Softcatalà http://www.softcatala.org/prog171.htm) i de l’Inkscape, a les mateixes adreces mencionades abans.

Quant a la traducció

El projecte de traducció d’Inkscape al català (http://www.softcatala.org/wiki/Inkscape) s’encarrega de mantenir actualitzada la traducció de l’aplicació, de traduir-hi tots aquells recursos relacionats i de proporcionar versions en català instal·lables per a Windows. Entre els nostres objectius pendents es troben traduir la pàgina principal del projecte Inkscape (www.inkscape.org) a més dels tutorials restants. Si voleu col·laborar amb nosaltres en la traducció i difusió de l’Inkscape, a la pàgina del projecte de traducció (http://www.softcatala.org/wiki/Inkscape) trobareu informació de les tasques obertes i com podeu col·laborar-hi.


Comentaris