Softcatalà presenta la nova versió de la seva memòria de traducció amb 1,5 milions de paraules traduïdes

Compartiu


Una memòria de traducció és una base de dades que conté el text original d’un programa i la seva traducció a una llengua diferent de l’original, en aquest cas el parell anglès – català.

Les memòries de traducció són útils principalment perquè augmenten la productivitat dels traductors, atès que no han de traduir les frases que ja apareixen a la memòria, augmenten l’homogeneïtat de les traduccions i permeten consultar com s’ha traduït anteriorment cert terme o expressió. Són d’ús força estès en el món professional de la traducció.

La versió que es publica conté les traduccions dels principals programes que Softcatalà ha traduït: LibreOffice, Gnome (inclosos el GIMP i l’Inkscape), els programes de la fundació Mozilla (inclosos el Firefox i el Thunderbird), Abiword, Pootle, VLC, VirtualBox i les eines de configuració i d’instal·lació de les distribucions de Mandriva, Fedora i, parcialment, Ubuntu.

Per volum de paraules, el LibreOffice 4.1 és el projecte més gran, amb 629.750 paraules i 72.904 cadenes traduïdes, el segon és el projecte GNOME, amb 551.267 paraules i 81.311 cadenes, i el projecte Mozilla és el tercer amb 106.125 paraules i 18.094 cadenes.

La memòria de traducció s’ofereix en format PO, seguint els estàndards de GNU Gettext, i en format TMX, un format que facilita l’intercanvi de memòries de traducció entre programes professionals de traducció assistida per ordinador (TAO).

Com a part d’aquest projecte, Softcatalà també publica sota llicència de codi lliure totes les eines desenvolupades per crear la memòria de traducció.

Teniu tota la informació sobre com utilitzar aquesta memòria de traducció i d’on baixar-la a http://www.softcatala.org/wiki/Memòria_traducció_de_Softcatalà.

Fent públic aquest corpus amb més de 188.180 frases i 1.383.482 paraules traduïdes esperem posar la nostra experiència a l’abast de tothom que vulgui traduir programes en català, o que, simplement, tingui curiositat per aquest món de confluència entre la llengua i la informàtica.

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic, relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org


Comentaris