Softcatalà presenta la traducció al català del LibreOffice 7

Compartiu

Softcatalà presenta la traducció al català del LibreOffice 7

El LibreOffice 7 és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. Està desenvolupat per la comunitat LibreOffice i The Document Foundation; i és disponible per a sistemes Windows, Mac i GNU/Linux.

El paquet ofimàtic inclou un processador de textos (Writer), un gestor de fulls de càlcul (Calc), un editor de presentacions (Impress), un editor de dibuixos vectorials i gràfics (Draw), un editor de base de dades (Base) i un editor de fórmules matemàtiques (Math). Per tant, els usuaris disposen de tots els recursos necessaris per ser productius en un món modern. El LibreOffice és lliure; això vol dir que ofereix la llibertat d’utilitzar, d’estudiar, de millorar i de compartir el programari.

Nova versió 7.0

El LibreOffice 7 és una versió principal nova que proporciona característiques significatives:

Compatibilitat amb l’ODF 1.3. L’OpenDocument, el format original, obert i estandarditzat del LibreOffice per a documents d’oficina, s’ha actualitzat recentment a la versió 1.3. Les característiques noves i més importants són la signatura digital per a documents i el xifratge basat en OpenPGP de documents XML. També presenta millores en àrees com el seguiment de canvis, i detalls addicionals en la descripció dels elements en les primeres pàgines, text, números i cartes. El desenvolupament de les funcions de l’ODF 1.3 s’ha finançat amb donacions a The Document Foundation.

Motor gràfic Skia i acceleració Vulkan basada en GPU. Gràcies al patrocini d’AMD, s’ha implementat el motor gràfic Skia i ara és el motor predeterminat en Windows, per a un rendiment més ràpid. Skia és una biblioteca de gràfics 2D de codi obert que proporciona unes API comunes que funcionen a través de diverses plataformes de maquinari i programari, i es pot utilitzar per a dibuixar text, formes i imatges. Vulkan és una nova generació de gràfics i una API de computació amb accés d’alta eficiència i multiplataforma a les GPU modernes.

Millor compatibilitat amb fitxers DOCX, XLSX i PPTX. DOCX ara es desa en mode 2013/2019 natiu, en comptes del mode de compatibilitat de 2007, per a millorar la interoperabilitat amb les diferents versions de MS Office. Es basa en el mateix enfocament que fa Microsoft. També és possible ara l’exportació a fitxers XLSX amb noms de full més llargs de 31 caràcters, juntament amb l’exportació de caselles de selecció en XLSX. S’ha resolt el missatge «error de contingut no vàlid» que apareix en obrir fitxers XLSX exportats amb formes. Finalment, hi ha millores al filtre d’importació/exportació PPTX.

La millor suite ofimàtica de codi lliure

El LibreOffice ofereix el nivell més alt de compatibilitat en l’àmbit de les suites d’oficina, començant pel suport natiu per al format OpenDocument (ODF) – amb millors funcions de seguretat i interoperabilitat sobre formats propietaris – per donar suport gairebé perfecte als fitxers DOCX, XLSX i PPTX. A més, el LibreOffice inclou filtres per a molts formats de documents antics, i com a tal és la millor eina d’interoperabilitat del mercat.

Les noves característiques del LibreOffice 7.0 han estat desenvolupades per una gran comunitat de col·laboradors de codi: el 74% de les comissions són de desenvolupadors contractats per empreses del Consell Assessor, com Collabora, Red Hat i CIB, a més d’altres organitzacions, i el 26% són de voluntaris individuals.

A més, hi ha una comunitat global de voluntaris individuals que s’encarreguen d’altres activitats fonamentals, com ara la garantia de qualitat, la localització de programari, el disseny d’interfície i l’experiència d’usuari, l’edició de continguts d’ajuda i documentació, juntament amb la promoció del programari lliure i d’estàndards de documents oberts.

Podeu veure un vídeo resumint les noves funcionalitats més importants del LibreOffice 7.0 al YouTube:

Els productes basats en la tecnologia del LibreOffice són disponibles per als principals sistemes operatius d’escriptori (Windows, macOS, Linux i ChromeOS), per al núvol i per a plataformes mòbils. Són publicats per The Document Foundation, i per empreses d’ecosistemes que contribueixen al desenvolupament de programari.

Baixada

Podeu baixar la darrera versió d’escriptori del LibreOffice des de Softcatalà: https://www.softcatala.org/programes/libreoffice/

Versió en català del LibreOffice

La traducció al català de la interfície del LibreOffice 7 és completa. L’ajuda està traduïda en un percentatge superior al 86%.

L’instal·lador per al Windows detecta automàticament la llengua del sistema operatiu i s’instal·la automàticament en aquesta llengua. Per tant, si voleu que el LibreOffice s’executi en català, haureu de tenir la llengua catalana com a llengua principal del Windows. Softcatalà recomana executar primer el Catalanitzador a l’equip i, posteriorment, instal·lar-hi el LibreOffice.

Crida a la participació

El projecte de traducció necessita més voluntaris. Si sou usuari del LibreOffice i teniu interés a ajudar en el projecte, no dubteu a visitar la pàgina web del projecte del LibreOffice a Softcatalà i unir-vos al grup de Telegram, on podreu contactar directament amb l’equip de traducció per a involucrar-vos en el projecte.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a https://www.softcatala.org.


Comentaris