Amb uns minuts de retard sobre l’horari previst van començar les III Jornades sobre el Català a les Noves Tecnologies el 14, 15 i 16 d’abril a Barcelona.
Inauguració
Marc Belzunces de Softcatalà va agrair a totes les entitats organitzadores el suport per organitzar aquesta tercera edició de les Jornades, així com a tota la gent que a títol individual a col·laborat en l’esdeveniment. Després va fer dues demandes a les universitats i al governs: que facin servir programari en català, del qual va posar com a exemple l’OpenOffice.org que es troba en català des de fa anys i encara té un ús anecdòtic en la majoria d’institucions i universitats. També va demanar a les universitats i institucions (incloent-hi l’IEC), que si realment volen que el català avanci en les TIC, alliberin amb llicències lliures el recursos lingüístics que han desevolupat amb diners públics.
Oriol Ferran, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya va remarcar la responsabilitat que té el seu departament en la promoció del català en les noves tecnologies. Va comentar que només un 55% de les llars a Catalunya tenien ordinadors i que la mitjana d’accés a internet era baixa respecte a la resta d’Europa.
Miquel Pueyo, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya va ressaltar el canvi de paradigma que ha viscut el Govern de la Generalitat amb el nou equip de govern i va afirmar que un dels objectius de Política Lingüística és millorar la presència del català a les noves tecnologies. Va remarcar també que s’iniciava una època d’alliberament de recursos lingüístics, i va anunciar que el TERMCAT començava a alliberar part de la seva terminologia.
Daniel Bastida, president de la xarxa d’universitats Institut Joan Lluís Vives i rector de la Universitat d’Andorra, va explicar que les noves tecnologies són un camp molt ampli i que cal focalitzar els esforços. Va ressaltar l’importància que tindran els sistemes de reconeixement de la parla i de síntesis de veu en el futur del català i la necessitat de disposar d’ells en la nostra llengua.
Taula Rodona: Navegadors en català
Albert Cabello, gestor de programa de Microsoft per a Windows a l’Estat espanyol va comentar que Internet Explorer tenia més de 400 millions d’usuaris al món i que Microsoft tenia un compromís amb els seus usuaris. Va explicar que internet s’ha convertit en un lloc insegur i que ha d’haver-hi un esforç de la indústria per solventar-ho. Va explicar que Internet Explorer 7.0 tindrà força millorada la seguretat, navegació per pestanyes, canals d’informació RSS, i un model SandBox que permetra que les aplicacions no puguin accedir al PC.
Toni Hermoso, membre de Softcatalà, traductor i desenvolupador dels navegadors Mozilla i Firefox va explicar tots el ventalls de possibilitats que existeixen amb aquestes programes. Va destacar de FireFox la possibilitat de fer cerques integrades al navegador, la navegació per pestanyes, les possibilitats de personlització i connectors que ofereix. Es va parlar de l’alt grau de compliment d’estàndards web i la protecció contra finestres emergents.
Marc Belzunces, membre de Softcatalà i traductor del navegador Opera va fer una demostració del navegador ensenyant-ho amb diferents webs: la navegació amb pestanya, els canals d’informació RSS, el bloqueig de finestres emergents, i altres característiques. Va mostrar també la possibilitat de navegar amb moviments de ratolí (gestures) i el nou motor de text a parla que incorpora l’Opera versió 8 que permet, només en llengua anglesa, la possibilitat de llegir pàgines web.
Sebastià Pla, membre de l’equip de traducció del KDE al català i traductor del navegador Konqueror, va demostrar el navegador fent especial incidencia amb el fet que permet navegar també fitxers del disc dur i tot tipus de suports, com ara pàgines d’ajuda man, o fitxers musicals. Pla va demanar als dissenyadors de pàgines web que siguin respectuosos amb els estàndars web i va demanar als usuaris que s’envalentin a provar navegadors lliures en català.
Francesc Dorca, membre de Softcatalà i traductor del navegador Epiphany, va demostrar el navegador i les possibilitats i va fer també una introducció al programari lliure i al projecte GNU/Linux.
Durant el torn de preguntes es va parlar:
– De la importància dels estàndards web per garantir als usuaris la possibilitat de triar.
– Microsoft va reafirmar el seu compromís de continuar produint versions en català de l’Office, el Windows (incloent-hi LongHorn) i l’Internet Explorer.
– Es va parlar de les versions dialectals catalanes i de la posició de cada traductor respecte a la situació.
Si algú va estar-hi i vol ampliar la notícia, si us plau que ho faci a través dels comentaris. Jo he intentat recollir tot allò que em va semblant rellevant, però segur que m’he deixat coses.