Durant els últims dies al Parlament de Catalunya s’ha estat debatent sobre les polítiques actuals en quant a Societat de la Informació (en part per la moció de CiU sobre la política en matèria de societat del coneixement, tram. 302-00169/07). En concret, s’ha parlat de telecomunicacions, presència del català a les noves tecnologies i extensió i ús del programari lliure a l’administració.
En resposta a la pregunta sobre les accions fetes els darrers dos anys per a promoure l’ús del català com a llengua de treball a les grans empreses en Miquel Pueyo de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya respon:
En l’àmbit de les tecnologies de la llengua, l’objectiu prioritari és posar eines lingüístiques a disposició de la ciutadania i de les empreses, especialment, traductors automàtics, un corrector gramatical, eines que facilitin la cerca d’informació a Internet en català i recursos lingüístics que facin possible el desenvolupament d’aplicacions de la veu en català. Concretament, l’any 2006 estem treballant per enllestir:
– Traductors automàtics català-castellà-català, català-aranès-català, castellà-aranès-castellà, català-anglès-català, català-francès-català, accessibles des del web de la Generalitat a tots els ciutadans i ciutadanes amb unes prestacions bàsiques.
– Corrector gramatical desenvolupat en codi obert i accessible als ciutadans i ciutadanes. Serà compatible amb diversos processadors de textos i amb aplicacions de correu electrònic, tant de programari de propietat com de programari lliure. Actualment no hi ha cap corrector gramatical amb bones prestacions i que sigui multiplataforma, i se n’ha de fer el desenvolupament.
– Banc d’enregistraments de veu en català que es podrà posar a disposició de les empreses que fan aplicacions de veu (per a telefonia, per exemple), perquè puguin oferir-les també en català. Es tracta d’un projecte que es desenvoluparà amb la col·laboració del centre de recerca TALP (Centre de Tecnologies i Aplicacions del Llenguatge i la Parla) de la Universitat Politècnica de Catalunya.
– Traductors automàtics català-francès-català, català-aranès-català i castellà-aranès-castellà, disponibles al web de la Generalitat.
Cal mencionar que els traductors automàtics no seran lliures (quelcom impossible amb la dotació que s’ha donat al pressupost del concurs) tal com faria pensar el compromís adquirit en aquest àmbit pel govern actual a través del Pacte del Tinell en aquesta matèria.
En resposta a la pregunta formulada pel grup CiU sobre el coneixement d’ús de paquets de programari lliure com a mèrit en la contractació de personal en l’Administració en Joan Carretero, ex-Conseller de Govern i Administracions públiques respon:
És per això que el tribunal o òrgan de selecció del procés selectiu corresponent haurà de valorar com a mèrit la formació i perfeccionament o l’experiència professional adquirida relatius a l’ús o instal·lació de software lliure en el cas que, en exercici de la funció qualificadora que li es pròpia, ho consideri rellevant per la seva relació amb les tasques a desenvolupar en els llocs convocats.
El que bàsicament indica que actualment no ho és de forma explícita.
Durant el ple de parlament del 6 d’abril en relació a l’expansió del programari lliure a l’administració la diputada Teresa Serra i Majem del PSC comenta:
Quant a l’ús del programari lliure a l’Administració catalana, en aquest tema reconec, diputat, que no s’ha dut a terme el plantejament inicial ni amb l’empenta amb què s’havia plantejat inicialment. De totes maneres, s’ha actuat amb prudència, cosa que agraïm també des del Govern. S’ha fet na prova a la Secretaria, que sembla bastant exitosa, i en paral·lel es posa en marxa, a partir del mes d’abril, la xarxa pilot de telecentres de programari lliure, amb un pressupost de 450.000 euros.
Opinió que coincideix amb el diputat Lluís Postigo i Garcia d’Iniciativa Verds:
..sobre el balanç de l’evolució de l’ús del programari lliure a l’Administració catalana, miri, fins i tot li puc arribar a reconèixer que potser el balanç a hores d’ara és una mica pobre, en tot cas. Però tampoc no s’ha d’amagar que s’ha fet ja una primera prova, que ha tingut èxit, que hi ha una previsió, i en tot cas el que faríem des d’aquí també és emplaçar el Departament perquè la tiri endavant i sigui una realitat al més aviat possible.
En referència a l’estat de les Telecomunicacions el diputat Santi Rodriguez i Serra del PPC exposa:
Pel que fa al sector de les telecomunicacions, aspectes «positius», entre cometes: positiva la vinguda de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions, però que no ha significat absolutament res de nou per a Catalunya, ni la vinguda de noves empreses de telecomunicacions, ni un reforç del sector; al contrari, el que està passant és un procés de desaparició d’Auna, Ono ara, de Barcelona cap a Madrid, per una banda, i el que està fent també és, fruit segurament de les indecisions del Govern, sembrar dubtes sobre el futur d’Al-pi. Jo no sé si el futur d’Al-pi l’acabaran resolent, segurament, en el Govern amb alguna d’aquestes votacions que ens han anunciat, perquè sembla que hi han opinions diverses dintre el Govern respecte del futur d’aquesta empresa de telecomunicacions.
Afirmacions a la quals la diputada Teresa Aragonès i Perales d’ERC contesta al seu torn:
…explicar com està l’Ens Gestor d’Infraestructures, que ja està constituït, que ja té el seu pressupost, que vostè aquí va tenir ocasió de discutir-lo quan vam aprovar els pressupostos, a finals del curs passat, de la Generalitat, i vostè sap que hi han 20 milions per desenvolupar l’Ens Gestor aquest any, i a més a més sap que el pressupost global és de més de 500 milions d’euros.
Molt d’aquest debat correspon a la polítiques del DURSI en aquests àmbits. Precisament aquesta conselleria acaba de canviar de conseller d’en Carles Solà a Manel Balcells, quelcom que deixa a l’expectativa de com evolucionaran aquestes polítiques. Jordi Bosch actual responsable del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació) de la Generalitat passarà a Secretari General de Governació i Oriol Ferran, fins ara Secretari del STSI, deixarà en breu el càrrec i ha estat substituit per Jordi Marín.
Referències
Butlletí oficial, 11 d’abril
http://www.parlament-cat.net/activitat/bopc/07b319.pdf
Ple del Parlament, 6 d’abril
http://www.parlament-cat.net/activitat/dspcp/transcripcions/transt.pdf#page=114