Disponible el GNOME 3.10 en català

Compartiu


 

Recentment s’ha alliberat la versió 3.10 del GNOME, un dels escriptoris més populars per a GNU/Linux, *BSD, Solaris i els sistemes UNIX en general. El GNOME incorpora tot un conjunt d’eines que cobreixen les necessitats d’un usuari informàtic normal: navegador web, navegador d’ajuda del sistema, gestor de fitxers, missatgeria instantània, gestor de paquets de programari, gestor d’arxius comprimits, extractor d’àudio de CD i molt més.

En les últimes versions, el GNOME ha posat un èmfasi especial en diversos aspectes que n’han fet un escriptori diferent. La usabilitat, l’accessibilitat i la planificació de l’alliberament de versions són trets diferencials que, sens dubte han influït positivament en l’èxit del GNOME. Les distribucions Fedora, Debian, gnuLinEx, Guadalinex, Lliurex, o a Catalunya la distribució Linkat per posar alguns exemples, l’han escollit com a escriptori per defecte.

L’escriptori GNOME s’allibera cada sis mesos amb moltes característiques noves, millores, correccions de defectes i traduccions. El GNOME 3.10 continua amb la seva tradició i inclou moltes característiques interessants i correccions per a centenars d’errors. Per a aprendre més sobre el GNOME i les qualitats que el diferencien d’altres entorns d’escriptori d’ordinador (com ara usabilitat, accessibilitat, internacionalització i llibertat) visiteu la pàgina Quant al GNOME al nostre lloc web.

Novetats

Al GNOME 3.10 s’ha incorporat moltes millores, les més destacables són:

  • Una àrea d’estat del sistema redissenyada, que ofereix una visió més precisa de l’estat del sistema.
  • Una nova aplicació que proporciona una manera fàcil de navegar i instal·lar aplicacions.
  • Noves aplicacions específiques del GNOME, com ara les aplicacions de gestió de fotografia, música, notes o mapes.
  • Noves característiques de geolocalització, com ara les zones horàries automàtiques i rellotges mundials.
  • Compatibilitat amb pantalles d’alta resolució i per a targetes intel·ligents.

Com aconseguir-lo

Pràcticament totes les distribucions GNU/Linux i molts sistemes Unix inclouen ell GNOME de sèrie. Algunes triguen unes quantes setmanes a incorporar la darrera versió.

Distribucions que inclouen el GNOME com a escriptori:

Més informació

Equip de traducció

Si voleu col·laborar en la traducció del GNOME, apunteu-vos a la llista de traducció que hem creat. Podeu trobar més informació sobre com participar-hi a la nostra pàgina del Projecte GNOME en català. La col·laboració dels usuaris en aquesta tasca és esencial per poder tenir les traduccions sempre al dia.

Softcatalà és una associació sense ànim de lucre que treballa per a la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.


Comentaris