Disponible el GNOME 2.18 en català

Compartiu


Recentment s’ha alliberat la versió 2.18 del GNOME, un dels escriptoris més populars per a GNU/Linux, *BSD, Solaris i els sistemes UNIX en general. El GNOME incorpora tot un conjunt d’eines que cobreixen les necessitats d’un usuari informàtic normal: navegador web, navegador d’ajuda del sistema, gestor de fitxers, missatgeria instantània, gestor de paquets de programari, gestor d’arxius comprimits, reproductor de mitjans multimèdia, extractor d’àudio de CD, eines de desenvolupament, visualitzador de documents PDF i molt més.

En les últimes versions, el GNOME ha posat un èmfasi especial en diversos aspectes que n’han fet un escriptori diferent. La usabilitat, l’accessibilitat i la planificació de l’alliberament de versions són trets diferencials que, sens dubte han influït positivament en l’èxit del GNOME. Les distribucions Linex, Guadalinex, Molinux, Fedora i Ubuntu, o a Catalunya la distribució Linkat per posar alguns exemples, l’han escollit com a escriptori per defecte.

Per a tothom

* El Tomboy, la miniaplicació per a prendre notes, us ajuda a fer un seguiment de les notes més importants; les clava perquè siguin accessibles més fàcilment.

* Crear llistes amb el Tomboy ara és tan fàcil com afegir un * o un -.

* No perdeu de vista la vostra feina i repreneu-la allà on la vau deixar: trobeu els fitxers que s’han obert recentment, o cerqueu noves distraccions amb la nova miniaplicació de la barra d’escriptori.

* Descobriu què omple el disc dur amb la nova visualització de diagrama d’anell de l’analitzador d’ús dels discs del GNOME.

* Estalvieu bateria amb el control sobre el processador del gestor d’energia del GNOME.

* Tant si teniu dos monitors com si només en teniu un, el visualitzador de documents del GNOME permet obrir múltiples instàncies d’un document al mateix temps.

* Utilitzeu la nova característica de l’historial per a navegar pels documents com una pàgina web.

* Lliureu notes de diapositives més ben impreses i manteniu l’interès del públic gràcies al nou mode de presentació de l’Evince.

* Signeu digitalment els vostres documents o autentiqueu-los amb el Seahorse, el nou frontal per al Guàrdia de Privadesa GNU (GnuPG).

* Utilitzeu el Seahorse per a gestionar la seguretat de l’escriptori i de les claus OpenPGP i SSH.

* Si gireu les vostres fotografies a la càmera, continuaran girades quan les obriu amb el visualitzador d’imatges Eye of GNOME.

Per a desenvolupadors

* Creeu aplicacions més ràpidament amb el constructor d’interfícies gràfiques Glade.

* Visualitzeu tota la documentació de referència amb el nou sistema d’ajuda integrada.

* Les millores en l’informador d’errades asseguren que el GNOME millori constantment.

Entreteniment

* Codifiqueu l’àudio en més formats com ara l’OGG, MP3 i fins i tot AAC!

* Apugeu el volum de la música i de les pel·lícules amb el control de volum millorat que ara permet gestionar targetes de so avançades com ara les Audigy 2.

* Feu una pausa i proveu els dos jocs nous del GNOME: escacs amb el glChess, on podeu jugar contra un amic o bé podeu intentar guanyar l’ordinador; o poseu-vos a prova intentant solucionar un Sudoku amb el GNOME Sudoku, un trencaclosques japonès.

* Desafieu un amic o amiga a jugar en línia al Nibbles, al Iagno o al Quatre en ratlla.

Compartiu el vostre escriptori

* Connecteu-vos al vostre escriptori des de qualsevol lloc del món.

* Ensenyeu als vostres amics com heu personalitzat l’escriptori, des de la finestra d’entrada fins a l’aparença de les vostres aplicacions preferides del GNOME.

Accés universal

* Ja es poden fer servir les disposicions de text vertical en xinès i japonès.

* S’han afegit nous controladors de conversió de text a parla, com ara el Loquendo, el Cepstral Swift i l’eSpeak.

* Més programes permeten l’ús de l’Orca.

* S’ha millorat la implementació del xinès mitjançant el motor IBMTTS.

* S’ha millorat la implementació del Gnome Magnifier.

* S’ha afegit el diccionari Thai al Diccionari del GNOME.

* S’ha millorat la visualització dels resultats del Diccionari del GNOME.

L’escriptori GNOME s’allibera cada sis mesos amb moltes característiques noves, millores, correccions de defectes i traduccions. El GNOME 2.18 continua amb la seva tradició i inclou moltes característiques interessants i correccions per a centenars d’errors. Per a aprendre més sobre el GNOME i les qualitats que el diferencien d’altres entorns d’escriptori d’ordinador (com ara usabilitat, accessibilitat, internacionalització i llibertat) visiteu la pàgina «Quant al GNOME» de la comunitat catalana de GNOME.

Més informació

Notes de la versió 2.18
Grup d’usuaris del GNOME
Project e de traducció al català


Comentaris