Recentment s’ha alliberat la versió 2.14 del GNOME, un dels escriptoris més populars per a GNU/Linux, *BSD, Solaris i els sistemes UNIX en general. El GNOME incorpora tot un conjunt d’eines que cobreixen les necessitats d’un usuari informàtic normal: navegador web, navegador d’ajuda del sistema, gestor de fitxers, missatgeria instantània, gestor de paquets de programari, gestor d’arxius comprimits, extractor d’àudio de CD i molt més.
En les últimes versions, el GNOME ha posat un èmfasi especial en diversos aspectes que n’han fet un escriptori diferent. La usabilitat, l’accessibilitat i la planificació de l’alliberament de versions són trets diferencials que, sens dubte han influït positivament en l’èxit del GNOME. Les distribucions Linex, Guadalinex, Molinux i Ubuntu, o a Catalunya la distribució Linkat per posar alguns exemples, l’han escollit com a escriptori per defecte.
L’escriptori GNOME s’allibera cada sis mesos amb moltes característiques noves, millores, correccions de defectes i traduccions. El GNOME 2.14 continua amb la seva tradició i inclou moltes característiques interessants i correccions per a centenars d’errors. Per a aprendre més sobre el GNOME i les qualitats que el diferencien d’altres entorns d’escriptori d’ordinador (com ara usabilitat, accessibilitat, internacionalització i llibertat) visiteu la pàgina Quant al GNOME al nostre lloc web.
Novetats
Millores en el rendiment
Tal com podríeu afinar el cotxe, els nostres experimentats enginyers s’han esforçat per afinar moltes parts del GNOME i fer-les tan ràpides com sigui possible. Moltíssims components importants de l’escriptori GNOME ara són mesurablament més ràpids, incloent la renderització de text, la ubicació de memòria i moltes aplicacions individualment. Renderitzar els tipus de lletra i ubicar a memòria més ràpidament beneficia totes les aplicacions basades en GNOME i GTK+ sense necessitat de recompilar.
Algunes aplicacions han rebut una atenció especial per assegurar-se que rendeixen correctament. El terminal del GNOME, l’emulador de terminal per a l’escriptori GNOME, s’ha optimitzat des de moltes bandes per fer-lo més ràpid i, al mateix temps, més eficient en recursos. El visualitzador de registres del GNOME ara s’inicia vint vegades més ràpid que abans.
Ekiga
L’Ekiga, anteriorment conegut com a GNOME Meeting, és el client de veu i vídeo sobre IP del GNOME. Permet la utilització tant del protocol SIP com de l’H323. El SIP, que és una recent incorporació a l’Ekiga, és un protocol popular utilitzat en el Google Talk, l’Asterisk, i molt altre programari i maquinari de VoIP. L’H323 és un protocol de comunicació més vell, utilitzat en el Microsoft Netmeeting i algun maquinari de telecomunicacions.
L’Ekiga també proporciona suport per a la característica STUN que permet passar transversalment tallafocs, a més de tallafocs de traducció d’adreces de xarxa (NAT). Això vol dir que podeu utilitzar l’Ekiga per fer i rebre trucades encara que no tingueu una IP pública o ports redirigits en el vostre encaminador.
Els usuaris també poden configurar un compte amb Ekiga.net, que els permetrà obtenir una adreça SIP per poder fer i rebre trucades per Internet des de qualsevol lloc. Millores en el gestor de finestres
S’han afegit moltes característiques al Metacity per millorar la gestió de finestres. Les vores de les finestres ara s’atrauen magnèticament, fent possible “enganxar” finestres. La gestió de múltiples pantalles s’ha millorat en el Metacity. Ara el Metacity provarà de desplaçar les finestres que han d’aparèixer a través del límit d’un monitor a un monitor o l’altre.
Per ajudar els administradors i els usuaris de múltiples màquines del mateix servidor d’X, el nom de la màquina es mostrarà en la barra del títol de les finestres que no siguin locals. Això és molt útil per assegurar-se que s’estan fent els canvis en la màquina correcta quan es canvien paràmetres gràficament.
Barra d’escriptori
Una novetat al GNOME és la barra d’escriptori. Tant els usuaris avançats, entusiastes del teclat, com els usuaris de l’antic quadre de línia de comandes, trobaran un remplaç increïblement poderós i fàcil d’utilitzar. El Deskbar utilitza extensions (escrites en Python) per proporcionar funcionalitats de cerca per a programes, fitxers, directoris, adreces d’interès, contactes i molt més. A més, la barra d’escriptori pot fer servir les cerques actives de Google Live, Yahoo i el Beagle.
Commutador d’usuari ràpid
El GNOME 2.14 inclou suport per al commutador d’usuari ràpid a través de l’escriptori. Tant el diàleg de sortir com el de desbloquejar ofereixen la possibilitat de commutar a un altre usuari. També es pot afegir un menú en el quadre permetent un ràpid accés al commutador d’usuari.
Calendari compartit
Una nova característica en l’Evolution 2.6 és la compartició de calendari a travès de CalDAV. El protocol de compartició de calendari CalDAV està implementat per servidors de programari de grup, entre ells el servidor Hula disponible lliurement.
Adreces d’interès intel·ligents
El navegador web Epiphany segueix fent més fàcil navegar per la web. Una de les novetats d’aquest llançament és la construcció automàtica de jerarquies d’adreces d’interès. Amb això es redueix la càrrega de gestionar col·leccions molt llargues d’adreces d’interès, però es reté la simplicitat del sistema basat en temes del popular sistema de gestió de les adreces d’interès de l’Epiphany. Ara els temes són molt més fàcils de seleccionar i crear: l’Epiphany fins i tot suggerirà temes basats en la utilització passada.
A més en aquest llançament permet que l’usuari defineixi fulls d’estil, es proporciona una accessibilitat millorada i control de l’usuari sobre la presentació de les pàgines. Darrere el teló l’Epiphany utilitza Firefox, Mozilla o el XULRunner com a rerefons. Si utilitzeu el Gestor de xarxa, l’Epiphany podrà detectar automàticament la vostra configuració de xarxa.
Editor millorat
El Gedit continua proporcionant la usabilitat d’un simple editor de text amb totes les característiques que necessiteu per desenvolupar aplicacions i pàgines web. Les noves característiques del Gedit 2.14 inclouen la millora de la gestió de múltiples documents i l’escriptura a fitxers remots. Ara el Gedit, per exemple, permet la navegació i edició directament des del navegador de fitxers per directoris SFTP, FTP i WebDAV. A més millora el ressalt de sintaxi per a l’HTML, PHP, PSP i molts altres. Aquestes característiques combinades fan del Gedit un editor de text molt potent que permet fer totes les tasques que un usuari pot necessitar.
El darrer GStreamer
El GNOME 2.14 utilitza la tecnologia de GStreamer 0.10. L’entorn multimèdia GStreamer és un potent entorn de vídeo i so basat en connectors, usat en entorns Linux i Unix, a més de dispositius encastats. Aquesta darrera versió del GStreamer és més ràpida i estable que les anteriors. S’han corregit problemes amb la sincronització d’àudio i vídeo a través de múltiples dispositius, amb els fluxos i amb la gestió de connectors multimèdia. Podeu trobar més informació sobre el GStreamer al lloc web del GStreamer.
Totes les aplicacions multimèdia del GNOME s’han actualitzat per aprofitar el darrer GStreamer, incloent el Totem, el Sound Juicer i el control de volum.
El GStreamer 0.10 també permetrà que els usuaris es beneficiïn dels connectors multimèdia distribuïts per altres fabricants. Això permetrà als fabricants oferir suport per a còdecs llicenciats quan no es pugui disposar de còdecs lliures o no es puguin distribuir per motius legals. Això pot incloure suport per a AC3, WMA, MP3 i d’altres. Hi ha un connector MP3 llicenciat i gratuït per a GStreamer 0.10 gràcies a Fluendo, que recolza des de fa molt de temps el GStreamer.
Fàcil de configurar
El GNOME presumeix de ser fàcil de configurar i d’oferir als usuaris les opcions més senzilles, a la vegada que continua sent flexible. Certs elements en el centre de control del GNOME s’han fet més senzills, de manera que podeu establir les preferències que voleu més ràpid i més fàcilment.
Equip de traducció
Softcatalà és una associació sense ànim de lucre que treballa per a la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.
Si voleu col·laborar en la traducció del GNOME, apunteu-vos a la llista de traducció que hem creat. Podeu trobar més informació sobre com participar-hi a la nostra pàgina del Projecte GNOME en català.
Més informació
Notes de la versió en català
Article un recorregut del GNOME 2.14
Projecte de traducció al català