Ja està disponible l’Ubuntu 12.04 en català. L’Ubuntu és un sistema operatiu lliure i gratuït, creat per una extensa comunitat de voluntaris amb el suport de l’empresa Canonical.
L’Ubuntu és adequat tant per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, i inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l’ordinador, ja es tracti d’aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d’eines de programació o de gestió de servidors.
En aquesta ocasió, com en les anteriors, l’Ubuntu es troba disponible en català gràcies a l’esforç d’una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà. La bona salut del català és especialment remarcable, atès que ocupa la 21a posició en termes de percentatge de traducció de les més de 40 llengües en què es considera totalment traduït aquest sistema operatiu.
Novetats
L’Ubuntu 12.04 serà una versió de manteniment de llarga durada (Long Time Support, LTS), amb la qual cosa els esforços de disseny i desenvolupament s’han dirigit a fer-la més estable i a consolidar l’escriptori Unity per a proporcionar una interfície d’usuari més intuïtiva, amb un èmfasi especial en un disseny atractiu i funcional.
Aplicacions
- El reproductor de música és ara el Rhythmbox, el qual inclou la botiga de música de l’Ubuntu One
- El LibreOffice s’ha actualitzat a la versió 3.5.1
- El navegador web Firefox s’ha actualitzat a la versió 11.0
- El centre de programari mostra recomanacions personalitzades per instal·lar aplicacions interessants
Actualitzacions de la interfície d’usuari
- L’aplicació d’aparença en els paràmetres del sistema permet configurar fàcilment diversos aspectes de l’escriptori Unity
- L’aplicació de privadesa en els paràmetres del sistema permet configurar quines dades recullen les aplicacions sobre l’usuari
- S’ha inclòs una manera nova d’accedir i cercar als menús de les aplicacions, el HUD (anglès per Heads Up Display). Feu un toc a la tecla Alt, comenceu a escriure i us mostrarà les opcions disponibles. En utilitzar-lo continuament, el HUD posseeix l’habilitat d’aprendre per retornar resultats més acurats.
- El tauler inicial de l’Unity s’ha modificat per a mostrar aplicacions i fitxers recents, de manera que s’hi pugui accedir ràpidament amb un sol clic de ratolí o bé prement una sola tecla
- El nou visor de vídeos permet cercar ràpidament vídeos en l’ordinador o bé en línia. S’hi pot accedir des del tauler o bé amb la drecera de teclat Súper+V
Ubuntu One
El servei gratuït de sincronització de fitxers i música Ubuntu One també s’ha actualitzat:
- Un quadre de control nou, on s’ha renovat també l’instal·lador, l’assistent de configuració i s’ha afegit la funció d’afegir o suprimir carpetes per sincronitzar, entre d’altres
- Compatibilitat amb servidors intermediaris
- Botiga de música de l’Ubuntu One music store al reproductor Rhythmbox
Participeu-hi
Com de costum, la comunitat d’usuaris de l’Ubuntu en català ha organitzat una festa per celebrar aquest llançament. Enguany serà a l’Institut Nicolau Copèrnic a Terrassa, el dia 12 de maig.
En aquesta versió, com en l’anterior, també es podrà configurar l’Ubuntu en la variant valenciana, gràcies al projecte Softvalencià.
Si voleu col·laborar en la traducció de l’Ubuntu al català, aneu al lloc web de l’equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.
Instal·lació
Podeu baixar un CD de l’Ubuntu i provar-lo sense haver-lo d’instal·lar, o bé instal·lar-lo independentment o juntament amb un altre sistema operatiu existent. De manera alternativa podeu fer servir el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l’Ubuntu de manera molt fàcil des d’un sistema Windows. També el trobareu al CD d’instal·lació de l’Ubuntu, des d’on s’iniciarà automàticament en inserir el CD.
Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Durant el 2011 el seu lloc web fou visitat per una mitjana d’uns 588.000 visitants únics mensuals, i va distribuir més de 870.000 còpies de programari en català. Per obtenir més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.