La comunitat catalana de l’Ubuntu presenta la traducció de l’Ubuntu 11.04 al català

Compartiu


Ja està disponible l’Ubuntu 11.04 en català. L’Ubuntu és un sistema operatiu gratuït, basat en Linux i creat per una extensa comunitat de voluntaris amb el suport de l’empresa Canonical. L’Ubuntu és adequat tant per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, i inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l’ordinador, ja es tracti d’aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d’eines de programació o de gestió de servidors.

En aquesta ocasió, com en les anteriors, totes les aplicacions predeterminades de l’escriptori estan traduïdes al català, gràcies a l’esforç d’una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà. La bona salut del català a l’Ubuntu és especialment remarcable, atès que ocupa la 16a posició en termes de percentatge de traducció de les 43 llengües en què es considera totalment traduït aquest sistema operatiu.

Novetats

La interfície d’usuari Unity s’ha establert com a predeterminada a l’Ubuntu. El llançador d’aplicacions de l’Ubuntu ofereix noves funcions com ara l’arrossegament i el desament de les icones, dreceres i navegació per teclat, menús contextuals dinàmics i commutació d’aplicacions.

El quadre de control del servei de sincronització en núvol Ubuntu One permet sincronitzar selectivament, i el seu llançador mostra el progrés.

El Centre de programari de l’Ubuntu permet enviar valoracions i ressenyes per a les aplicacions instal·lades, així com la difusió d’aquestes a través de la integració amb xarxes socials utilitzant el gestor de microblocs Gwibber.

Els programes basats en la plataforma del GNOME utilitzen ara una barra de desplaçament millorada que és més fàcil d’utilitzar i ocupa menys espai de pantalla

Actualitzacions de programari

L’Ubuntu 11.04 inclou la darrera versió del navegador d’Internet Firefox 4.0.

El paquet ofimàtic LibreOffice 3.3.2 reemplaça l’OpenOffice.org en aquesta versió.

El Banshee 2.0 reemplaça el Rhythmbox com a reproductor de música predeterminat, i s’integra en el menú de so.

Millores estructurals

L’Ubuntu 11.04 inclou el nucli Linux 2.6.38.2, algunes de les novetats del qual són: l’addició de l’AppArmor de manera predeterminada, compatibilitat amb l’IPS d’Intel (Intelligent Power Sharing – compartició intel·ligent d’energia), supressió del Big Kernel Lock (blocatge de processos del nucli), millores dels sistemes de fitxers Btrfs, Ext4 i XFS, les actualitzacions habituals de controladors i més compatibilitat amb maquinari nou.

El servidor gràfic X.org s’ha actualitzat a la versió 1.10.0, el qual conté un prototip d’entrada tàctil múltiple (multitouch).

Per obtenir informació més detallada sobre les novetats, consulteu les notes de la versió i la nota de premsa oficial.

Proveu l’Ubuntu i col·laboreu-hi

Com de costum, la comunitat d’usuaris de l’Ubuntu en català ha organitzat una festa per celebrar aquest llançament. Enguany serà al Centre Cívic municipal de Les Borges Blanques, sota l’organització de La Borrassa Rural Lab, el dia 7 de maig.

En aquesta versió, com en l’anterior, també es podrà configurar l’Ubuntu en la variant valenciana, gràcies al projecte Softvalencià.

Si voleu col·laborar en la traducció de l’Ubuntu al català, aneu al lloc web de l’equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.

Baixa l'Ubuntu!Podeu baixar un CD de l’Ubuntu i provar-lo sense haver-lo d’instal·lar, o bé instal·lar-lo independentment o juntament amb un altre sistema operatiu existent. De manera alternativa podeu fer servir el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l’Ubuntu de manera molt fàcil des d’un sistema Windows. També el trobareu al CD d’instal·lació de l’Ubuntu, des d’on s’iniciarà automàticament en inserir el CD.

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Durant el 2010 el seu lloc web fou visitat per una mitjana d’uns 530.000 visitants únics mensuals, i va distribuir més de 815.000 còpies de programari en català. Per obtenir més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.


Comentaris