Introducció
El proper dimecres 6 de juliol es votarà en el Parlament europeu la directiva d’invencions implementades per ordinador (CIID), més coneguda com a Directiva de patents de programari.
En el seu estat actual, la Directiva permet que el programari siga patentable, pel qual, en cas que el Parlament europeu l’esmene, tindrà unes conseqüències molt greus per a la indústria de tecnologies de la informació (TI) europea i en el programari lliure; fins al punt que pot acabar amb moltes PIME d’aquest sector i amb el programari lliure. Com a exemple, només cal dirigir l’atenció cap als EUA, on les patents de programari són una realitat des dels anys 80 i han causat i continuen causant greus danys en aquest sector.
Atès que la Generalitat valenciana està embarcada en la implantació del programari lliure en l’ensenyament, aquesta directiva llançaria per terra tots els esforços de la Generalitat i de les associacions de programari lliure en aquest sentit.
Diversos grups polítics han proposat un conjunt de vint-i-una esmenes de compromís per a la directiva que impedirien que el programari siga patentable. La majoria dels països que no tenen empreses de programari importants han mostrat el seu suport a aquestes esmenes. Tanmateix, no és gaire clar que aquestes esmenes puguen eixir endavant, perquè són necessaris 367 vots a favor d’un total de 732 membres que hi ha en el Parlament europeu, a causa que la directiva es troba en la segona lectura. Cada abstenció, per tant, compta a favor de les patents. Les opinions estan molt ajustades i és possible que s’aprovin o que no, per açò, cada vot compta.
Els vint-i-quatre eurodiputats del Partit Popular espanyol han mostrat públicament el seu rebuig a aquestes esmenes. Només n’admeten una, cosa que resulta totalment insuficient i no evita que el programari puga ser patentable.
Entenem que aquest és un tema complicat, igual com la informàtica ho és, però les seues repercussions directes o indirectes sobre la societat europea i, per tant també la valenciana, són molt importants. Per açò, és un tema que s’hauria de tenir en compte amb tota la serietat que es mereix.
Manifest
En nom de les associacions d’usuaris sotasignants, manifestem la nostra disconformitat amb l’actitud mostrada per la Generalitat valenciana i la seua Conselleria d’Educació en relació amb la propera votació en el Parlament europeu de la directiva d’invencions assistides per ordinador, més coneguda com a Directiva de patents de programari i mètodes de negoci.
Per hom és conegut que el Govern actual de la Generalitat valenciana, dirigit per gent del Partit Popular, està afavorint l’accés i la difusió del programari lliure, sobretot per part de la Conselleria d’Educació, però també en altres conselleries.
No obstant això, els 24 eurodiputats del Partit Popular espanyol han mostrat públicament el seu suport al projecte de permetre les patents en l’àmbit del programari, perquè només admeten una de les 24 esmenes proposades per la resta de grups parlamentaris, que resulta totalment insuficient i no evita que el programari siga patentable.
Seria lògic, doncs, que considerant a la posició que li confereix aquesta actitud pel que fa al Programari lliure a l’Estat, la Conselleria i la Generalitat haurien d’instar els eurodiputats del grup popular europeu a reconsiderar el seu vot del pròxim dia 6 de juliol i a votar a favor de les esmenes de compromís.
El que demanem senzillament és que la Conselleria de Educació prenga cartes en l’assumpte de les patents, i que es pronuncie mitjançant un comunicat oficial i públic en el qual aconselle un vot en contra de la imposició de les patents a Europa; perquè aquestes també li seran perjudicials per als seus propòsits futurs respecte a la implantació d’aquest tipus de programes a les aules valencianes.
Aquest comunicat el signen les següents associacions:
- Aditel
- Catux
- GULA
- GULCas
- Hispalinux
- Linuv
- GPLTarragona
- Kleenux
- PoLinux
- Valux
- Softcatalà
València, 3 de juliol de 2005
Lloc web original del comunicat.
Adhesions:
Envieu un missatge a Pablo.Iranzo at uv.es , laupri at alumni.uv.es