Yahoo! en català redueix dràsticament els seus serveis en català

Compartiu


A principis de l’any 2002 es presentava la versió en català del portal Yahoo! Aquesta versió era possible després que els Governs català, andorrà i balear d’aquell moment aportessin 90 milions de les antigues pessetes (més de 540.000 euros) al projecte.

Aquesta setmana, tres anys després, el portal català Racocatalà publicava la notícia que Yahoo! ha retallat dràsticament els serveis de la versió en català fent un pas enrere a la situació que s’havia assolit a l’any 2002 fruït de l’acord entre el portal i els tres governs. Des de Softcatalà, Racocatalà i altres col·lectius i mitjans s’ha intentat contactar els responsables de Yahoo! per conèixer el futur de la versió en català, però no s’ha obtingut cap resposta.

Des dels inicis, Softcatalà es va mostrar contrària a la inversió en Yahoo! en català i va plantejar què hagués passat si s’hagués invertit en el directori l’Open Directory basat en la filosofia del programari lliure. L’alternativa lliure hauria estat partir de la base de la secció catalana actual de l’Open Directory Project, afegir-hi les entrades que hi mancaven i fer-hi una correcció general. Pel fet de tractar-se d’un recurs lliure, qualsevol persona podria utilitzar-lo i s’asseguraria la seva continuïtat més enllà de l’empresa proveïdora.

Un altre recurs important a la xarxa, el cercador Google, està disponible en català sense cap cost econòmic des de principis de l’any 2001, gràcies a l’acord a què van arribar Softcatalà amb aquest cercador i que grups de voluntaris hem mantingut posteriorment.

Softcatalà sempre s’ha manifestat contrària al desenvolupament del català a cop de talonari, com en aquest cas, i a fer esforços puntuals (assegurar només una versió del producte) en un món com les noves tecnologies on es requereix fer una aporta ferma i contínua per assolir una normalitat.


Comentaris