Xarnoppix 2.0: Metadistribució GNU/Linux en català

Compartiu


Actualizació: versió 2.1 ja disponible. Lluís Gras, professor de l’Escola Josep Tous, ha integrat una distribució de GNU/Linux basada en Debian Sarge i el Projecte Metadistros totalment en català que es pot arrencar des d’un CD-ROM sense necessitat de fer cap instal·lació. El seu objectiu és permetre una instal·lació ràpida i preconfigurada de Linux en català als ordinadors dels usuaris, especialment orientada a fer-ho en aules en xarxa que disposin d’un servidor DHCP.

Ja fa uns anys que fem servir Linux, a nivell de servidor, a l’escola i, darrerament, també l’hem començat a utilitzar compartint disc dur amb les màquines amb Windows. Els darrers mesos i fruit de les idees sorgides en el si d’un grup de treball engegat per Xarsec ens vam posar a la feina i malgrat l’existència de tot un seguit d’alternatives similars a Knoppix i més o menys catalanitzades ens vàrem decantar per emprar l’estructura de treball del projecte Metadistros, emprant com a distribució base la Debian Sarge i l’escriptori KDE.

La Xarnoppix ha estat adaptada al català, s’ha traduït tot el procés d’arrencada, instal·lador, gestor d’arrencada GRUB i més … incorpora gairebé 2 GB de programari: OpenOffice, Gimp, wine + Clic, MALTED, Firefox, Thunderbird, kdeedu, gcompris, noteedit i tot el necessari per executar el JClic així com els connectors pel Flash, Java, etc…

…i descarregar la Xarnoppix 2.0?

La Xarnoppix 2.0 es pot aconseguir gratuïtament des de la Xarxa. Cal baixar d’Internet la imatge ISO del CD-ROM, que ocupa uns 694 MB. Us la podeu descarregar des de l’espai http://xarnoppix.software-libre.org.
Verifiqueu la integritat del fitxer amb la suma MD5.

Creació del CD-ROM

Un cop baixada la imatge del CD-ROM, cal crear el CD-ROM amb el fitxer que heu descarregat. A continuació, detallem la creació d’aquesta imatge des de diferents programes Windows i GNU/Linux.

* Creació dels CD-ROM amb el Nero Burning Rom per a Windows

El Nero és un programa molt popular per a la creació de CD-ROM. Per tal de crear la imatge ISO heu de seguir el procés següent:

  • Obriu el Nero.
  • Tanqueu l’assistent, si és que s’ha obert automàticament,
  • Aneu al menú “File” i seleccioneu “Burn Image…”
  • Seleccioneu el fitxer ISO
  • Comenceu el procés de creació de la imatge del CD-ROM prement “Write”

* Creació des de GNU/Linux

Des de GNU/Linux es pot crear una imatge ISO utilitzant el programa K3b i escollint la opció ‘Crema imatge de CD’ de l’opció CD del menú ‘Eines’. També ho podeu fer directament amb el cdrecord:

cdrecord -v -eject speed=48 dev=0,0,0 Xarnoppix-2.0.iso

…i ara què?

Un cop hem creat la imatge ISO del CD-ROM hem d’arrencar el nostre PC amb el CD-ROM de la xarnoppix 2.0 a la unitat de CD-ROM. Potser serà necessari que revisem si tenim activat l’inici des de CD-ROM a les nostres BIOS.

De moment i fins que no hi trobem un lloc més adient podeu veure algunes captures de pantalla de la Xarnoppix 2.0 en funcionament, Mode Live i un cop instal·lada a http://fotos.serni.net/xarnoppix2

En cas de problemes, dubtes, demanar l’hora, el que sigui, teniu a la vostra disposició una llista de correu de lliure subscripció.

Xarnoppix-users@lists.software-libre.org


Comentaris