La Viquipèdia arriba als vint mil articles en català

Compartiu


A hores d’ara la Viquipèdia en català o valencià, ja ha superat els 20.000 articles, i continua creixent. La Viquipèdia forma part d’un esforç mundial que té per objectiu construir una enciclopèdia d’ús general, de distribució lliure (vegeu www.wikipedia.org) i de qualitat, mitjançant una xarxa de lliure participació de voluntaris d’arreu del món. Les condicions d’ús del contingut de la Viquipèdia són sota els termes de la llicència GFDL. Això significa que tothom pot utilitzar-ne lliurement els articles, copiar-los, editar-los i distribuir-los, complint bàsicament dos requisits: esmentar la font de la informació, i que les condicions d’ús siguen de la mateixa llicència GFDL, o compatible.

El projecte Viquipèdia és realment internacional i multilingüe: n’hi ha més de 110 edicions en diferents llengües, que funcionen de manera autònoma i, globalment, contenen un total de prop de 2,5 milions d’articles.

La Viquipèdia en català nasqué el mes de març del 2001 i fou la segona versió a veure la llum després de la Viquipèdia en anglès. En tot aquest temps s’ha consolidat entre les vint llengües més grans en nombre d’edicions. El 16 de novembre del 2004 va arribar als 10.000 articles, amb la qual cosa, en un any, la Viquipèdia ha doblat el nombre d’articles assolint l’actual xifra de 20.000. No només això; també ha augmentat en general la qualitat de les edicions (per exemple, la mida mitjana dels articles o el nombre de vegades que s’han editat), s’ha refet la Portada, la nostra Taverna té un nou aspecte, s’han establert un grapat de “viquiprojectes” per a millorar certes àrees de coneixement, s’ha engegat l'”article de la quinzena”, etc. Però encara queda molt per a fer: engegarem els viquiportals, noves maneres d’entendre el món de la Viquipèdia, crearem nous viquiprojectes i nous articles que ens ajudaran a fer d’aquesta Viquipèdia una de les grans referències de saviesa en la nostra llengua.

Tot això ha estat possible gràcies al notable increment de col·laboradors que hi ha hagut aquest any. En els darrers mesos hem tingut, de mitjana, 314 viquipedistes contribuint activament. Però en calen molts més! Queden encara molts articles “importants” per fer, i molts dels que actualment existeixen encara són lluny de l’estàndard de qualitat que voldríem. No obstant això, la viquipèdia és ja una enciclopèdia útil, que pot utilitzar-se de manera individual o col·lectiva a casa, a les escoles o als llocs de treball.

Tothom pot col·laborar en la Viquipèdia. Qualsevol persona amb una connexió a Internet pot crear nous articles, o editar els que ja existeixen. Podeu ajudar al projecte creant o editant articles en aquells temes que són del vostre interès. Heu comprovat ja si existeixen articles sobre el vostre poble o comarca, la vostra professió o les vostres aficions? No cal ser un expert per a col·laborar en la Viquipèdia: qualsevol col·laboració constructiva és benvinguda, fins i tot si només és una correcció ortogràfica. Podeu crear articles de bell nou, o adaptar-los d’altres fonts, sempre que respecteu els drets d’autor. Si voleu contribuir a la Viquipèdia, podeu anar a la següent pàgina per aprendre com funciona:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquipèdia:Ajuda (plana d’ajuda).


Comentaris