Tret de sortida de la Marató de la Viquipèdia en català als centres educatius

Compartiu


Aquest 17 de maig, coincidint amb la celebració del Dia d’Internet es dóna el tret de sortida de la Marató de la Viquipèdia en català als centres educatius al Principat.

La Marató Viquipèdia és una proposta del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya adreçada als centres de primària i secundària i a la comunitat educativa en general amb motiu del Dia d’Internet, el 17 de maig. La Marató va adreçada a centres i serveis educatius, professorat i alumnat i la comunitat educativa.

La Wikipedia és una enciclopèdia lliure, accessible a Internet i disponible en 250 llengües elaborada col·laborativament per alguns dels seus propis lectors. Tothom pot modificar, traduir o crear articles nous seguint unes normes d’estil senzilles i respectant les regles de bon comportament.

Està sostinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu oferir el lliure coneixement a totes les persones del món. S’ocupa del manteniment, del desenvolupament i de la distribució, sense incloure-hi publicitat.

La celebració del Dia d’Internet sorgeix amb l’objectiu és difondre i promoure l’ús d’Internet a tota la societat i aconseguir que Internet sigui cada vegada més accessible per a les persones que tenen alguna discapacitat.

La primera edició del Dia d’Internet va tenir lloc el 25 d’octubre de 2005. Posteriorment, al novembre, la II Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació, celebrada a Tunis, va aprovar, a instàncies d’Espanya, assignar el 17 de maig el Dia Mundial de la Societat de la informació, assumint com a propis els objectius proposats per al Dia d’Internet.

La Viquipèdia és l’edició en català de la Wikipedia. Va ser creada el 16 de març de 2001 i, durant dos mesos, fou l’única amb articles en llengua no anglesa. Té aproximadament, uns 60.000 articles (a mitjan del mes de maig de 2007), mentre que en anglès n’hi ha 1.706.000, en francès 466.000, en espanyol 216.000 o en una llengua minoritària, com ara el finès, 106.466. Actualment, la Viquipèdia en català és en el grup de llengües de més de 10.000 entrades.

La Marató Viquipèdia tracta de presentar, en forma de repte, la superació dels 100.000 articles escrits en català durant l’any 2007.

Objectius de la Marató

* Donar a conèixer als alumnes l’enciclopèdia Viquipèdia en català.
* Conèixer la dimensió col·laborativa d’aquest projecte d’abast internacional.
* Participar-hi activament mitjançant la creació o la millora d’articles nous.
* Superar els 100.000 articles en llengua catalana de la Viquipèdia durant l’any 2007.
* Promoure l’ús d’Internet als centres educatius.

Més informació

* http://xtec.cat/maratoviqui
* http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Estudiants


Comentaris