Taula rodona: «Impacte de les Noves Tecnologies en l’Ús de la Llengua». 6 de novembre a Lleida

Compartiu


En el marc de la celebració de la I Jornada anual de l’Associació d’Antics Alumnes de la Universitat de Lleida el proper 6 de novembre, esta previst que professionals de diferents àmbits debatin sobre l’impacte que les noves tecnologies tenen sobre la llengua.

Les noves tecnologies poden estar afavorint el major ús de llengües minoritàries a través de la seva presència a Internet, això pot ser una oportunitat per llengües com la catalana, que poden trobar en aquest mitjà un nou espai de difusió a nivell mundial de forma que un professional de Lleida desplaçat al Japó, per exemple, pot llegir cada dia en la nostra llengua la premsa local. De fet el català està força present a Internet. Però quin es el seu potencial en aquest mitjà? Com pot afectar tot això a la unitat lingüística de la llengua?. Però en realitat la majoria de la producció a través d’Internet continua essent en les llengües majoritàries del món, sobretot l’anglès i el castellà; com es preveu que pot anar evolucionant tot això? El que a primera vista sembla una oportunitat, en realitat no serà una amenaça per una llengua com la nostra? Probablement tot això depèn de la possibilitat d’utilitzar programaris en aquestes llengües més minoritàries, i també els continguts que apareixin a internet en aquestes llengües.

Relacionat amb el mateix tema, i en un altre ordre de coses, tots estem molt habituats a l’ús dels missatges curts a través dels telèfons mòbils, en aquests missatges s’utilitza un llenguatge propi, diferent al que utilitzem de manera habitual en altres medis. Aquest llenguatge de paraules més curtes, abreviades, el podem veure ja en cartells i en publicitat, i alguns estudiants l’utilitzen en l’anotació d’apunts de classe i en els exàmens. Això es una amenaça per a la llengua? Com pot evolucionar tot això?

El Sr. Lluís Foix, director de La Vanguardia Digital, el Sr. Miquel Pueyo, director general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Jordi Mas, coordinador general de Softcatalà, la Sra. Marta Alòs, escriptora i el Sr. Ricard Fité, coordinador de temes lingüístics de El Periodico, moderats per Jesús Riverola debatran per intentar donar respostes a aquesta i altres preguntes el proper dia 6 de novembre.

L’Associació d’Antics Alumnes de la Universitat de Lleida ha organitzat tota una sèrie d’actes per aquest dia entre els quals cal destacar també l’exposició ‘Espais i temps: vivències de l’estudiantat universitari a Lleida’, mostra senzilla que pretén donar a conèixer la importància que diferents espais, com ara les aules, les biblioteques, els bars, la festa, els pisos d’estudiants etc, i els temps, com ara estudi, la classe, la diversió etc, han tingut al llarg de més de 700 anys d’existència de la nostra Universitat, i com tan espais com temps han anat canviant durant aquests segles. L’exposició restarà oberta a tota la ciutat durant les dues setmanes següents a la seva inauguració.

Finalment, cal destacar també dins d’aquesta I Jornada que l’Associació d’Antics Alumnes concedirà a títol pòstum el premi Alfons de Borja de l’Associació, al Dr. Joan Oró i Florensa.

Els actes estan adreçats als socis, però resten oberts a tota la comunitat universitària i a la ciutadania de Lleida, en general.

Per a més informació podeu adreçar-vos a:
Associació d’Antics Alumnes de la Universitat de Lleida
C/ Jaume II, 71
25001 Lleida
Tel. 973 70 33 89
c/e:antics@antics.udl.es
http://www.antics.udl.es


Comentaris