El web de Softcatalà és analitzat des de finals del 2005 pel Google Analytics, el servei gratuït de Google per a l’anàlisi de visites a un lloc web. El servei proporciona dades directament dels usuaris mitjançant la instal·lació d’una galeta al seu navegador que proporciona informació de forma completament anònima, tal i com fan la gran majoria de serveis de mesurament d’audiències. Si bé al començament només s’analitzaven les visites a la pàgina principal, d’ençà setembre d’enguany s’analitzen el conjunt de pàgines del lloc web http://www.softcatala.org, la forma que se segueix a les auditories dels llocs web.
330.000 usuaris únics i 3 milions de pàgines web mostrades
Considerades totes les visites al lloc web, Softcatalà va rebre 238.490 usuaris únics al setembre, 300.981 a l’octubre i 333.401 al novembre. Per usuari únic s’entén aquell ordinador que disposa de la mateixa galeta, independentment del nombre de visites que faci al lloc web durant el període de temps considerat. Pel que fa a pàgines web mostrades als usuaris, al setembre se’n van mostrar 1.993.228, a l’octubre 2.651.870 i al novembre 2.995.495.
Per contextualitzar aquestes xifres, d’acord amb les dades de l’OJD espanyol (un recull de pàgines molt limitat) Softcatalà se situaria com la segona pàgina web exclusivament en català pel que fa a usuaris únics, i la sisena pel que fa a pàgines mostrades. En canvi, els mesuraments del servei Alexa, de l’empresa Amazon, situa a Softcatalà com la novena pàgina web en català més popular, segons recull Catalexa.
Els mesuraments d’Alexa són considerats menys fiables per obtenir-se de forma indirecta, però contenen una major nombre de pàgines en comparació amb l’OJD espanyol.
Perfil dels visitants de Softcatalà
D’acord amb els resultats del Google Analytics, els usuaris entren a Softcatalà visitant el traductor desenvolupat per la Universitat d’Alacant (40%), seguit de la pàgina principal (28%), el Wiki del projecte Mozilla (8%) i el nou corrector en línia (2%). En l’acumulatiu total, el traductor representa el 69% de les visites, la pàgina principal el 10%, el Wiki de Softcatalà el 6%, els fòrums el 3% i el nou corrector en línia el 2%.
El 96,5% fa servir Windows, el 2,2% Mac i l’1,3% Linux. Pel que fa a la llengua del navegador/sistema, el 68,8% tenen definit l’espanyol, el 26,7% el català i el 3,7% l’anglès. El navegador més usat és l’Internet Explorer (68,4%), seguit del Firefox (16,1%) i el Mozilla (13,4%). La resolució de pantalla més comuna és la de 1024×768 (56,3%) seguida de la de 800×600 (17,3%).El 57% fa servir una connexió de banda ampla, mentre que el 31% fa servir un módem telefònic.
Pel que fa al lloc de residència, el 77% visita Softcatalà des dels Països Catalans, el 21% des de la resta d’Europa (fonamentalment d’Espanya, amb un 19%) i l’1% des d’Amèrica. Dins dels Països Catalans, el 86,7% resideixen a Catalunya, el 6,6% a les Balears, el 5,7% al País Valencià i l’1% a Andorra. Les visites des de la Catalunya del Nord i la Franja de Ponent són inferiors al 0,01% i les de l’Alguer no es poden diferenciar de les de la resta de l’illa de Sardenya. Per ciutats, aquestes són les 10 des de les quals hem rebut més visites durant el novembre, ordenades de major a menor: Barcelona, Madrid, Palma, Badalona, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Tarragona, València, Sant Just Desvern i Ripollet.
Des de Softcatalà volem agrair-vos aquest gran èxit, i continuar animant-vos a utilitzar tant el programari com les noves tecnologies en català.
Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.