Softcatalà presenta la versió 2.5.0 del corrector ortogràfic lliure en català

Compartiu


Softcatalà presenta la versió 2.5.0 del corrector ortogràfic lliure i gratuït català. Aquest corrector ortogràfic està compost per un lèxic i unes regles ortogràfiques. Incorpora les variants dialectals del valencià i el balear. És important destacar que, com que és ortogràfic, no fa correccions de caràcter sintàctic, semàntic ni gramatical.

Aquest corrector s’utilitza avui dia en més d’una dotzena de programes lliures, incloses les versions catalanes de programes com ara l’Abiword, el LibreOffice, l’OpenOffice.org, el Firefox, el Thunderbird i el Chromium i està incorporat de sèrie en la majoria de distribucions GNU/Linux. Ja s’ha començat el procés per actualitzar el corrector en totes aquestes aplicacions.

Softcatalà ofereix també aquest corrector via web com a servei gratuït de correcció ortogràfica de textos en català. Aquest servei permet als usuaris introduir qualsevol text i corregir-ne les possibles errades ortogràfiques i tipogràfiques. Al corrector s’hi pot accedir des de la pàgina http://www.softcatala.org/corrector. Volem recordar que els resultats són “orientatius” i que “en cap cas no substitueixen una correcció feta per un entès”.

Aquesta aplicació permet afegir la capacitat de correcció ortogràfica en català a tots aquells programes informàtics que fins ara no en disposaven de forma gratuïta.

Novetats de la versió 2.5.0

Aquesta versió inclou les següents novetats respecte a la darrera versió publicada l’any 2011:

  • Més d’un centenar d’entrades noves: superlatius (tantíssim), diminutius (menudet), adverbis acabats en -ment (massivament), paraules del Termcat i d’altres diccionaris (demoscòpic, flexiseguretat), algunes formes verbals (pertanc, pertangués), etc.
  • Correcció d’entrades errònies.
  • Addició de formes verbals valencianes formals com ara: cantasses (1a conjugació), patesca (3a conjugació incoativa).
  • Afegides entrades que mancaven del DIEC2.

Col·laboreu

El corrector ortogràfic és un programa en constant millora gràcies a les aportacions dels diferents usuaris de les aplicacions que ja l’incorporen. Si teniu millores, podeu enviar-les a la llista de correu electrònic corrector o bé afegint-les a la pàgina web on mantenim les propostes de millores.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació, podeu consultar-ne el lloc web a http://www.softcatala.org


Comentaris