Softcatalà presenta el Catalanitzador per al Windows 1.4

Compartiu


Softcatalà presenta la versió 1.4 del Catalanitzador (http://catalanitzador.softcatala.org), un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows. En executar el programa, aquest analitza de forma automàtica els canvis que cal fer i, en un procés guiat de 4 pantalles, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més.

Des de la seva publicació el 22 d’abril de 2012, més de 38.000 usuaris han catalanitzat el seu PC amb el Catalanitzador per al Windows. Les estadístiques es troben accessibles a: http://catalanitzador.softcatala.org/stats/

Viure i treballar plenament en català amb el Microsoft Windows

L’objectiu del Catalanitzador per al Windows és simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows, aplicant-hi els canvis de configuració, paquets de llengua i correctors ortogràfics necessaris per tal que l’usuari pugui treballar en català.

En sistemes operatius com ara GNU/Linux, emprar el català és molt senzill: quan l’usuari tria el català com a llengua de treball, automàticament canvia la llengua del sistema, els correctors ortogràfics que s’usen i la llengua de les aplicacions. En canvi, en entorns Microsoft Windows aconseguir el mateix objectiu requereix d’un gran esforç per part de l’usuari, que inclou: realitzar canvis en la configuració, baixar paquets de llengua de diferents webs que són específics per a certes versions de les aplicacions i edicions del sistema operatiu, i la tria d’opcions específiques per a diversos programes.

L’objectiu final del Catalanitzador és que el resultat en català sigui el mateix que per a qualsevol de les llengües principals del Windows i que augmenti de forma significativa l’ús actual del català en aquesta plataforma, que se situa al voltant del 15% segons diverses estimacions.

Accions que realitza

Instal·la els paquets de llengua en català de les següents aplicacions:

 • Microsoft Windows XP, Windows Vista, Windows 7 i Windows 8
 • Microsoft Office 2003, 2007 i 2010
 • Internet Explorer 6, 7, 8, 9 i 10
 • OpenOffice.org 3.2 i 3.3
 • Adobe Reader 9, 10 i 11 (lector PDF)
 • Windows Live Essentials 2009, 2011 i 2012

Canvia la llengua de navegació al català en qualsevol versió dels següents navegadors:

 • Internet Explorer
 • Chrome
 • Firefox

Realitza els següents canvis de configuració:

 • Configura el català com a llengua del sistema
 • Configura el català com a llengua d’escriptura

Novetats de la versió 1.4

La versió 1.4 presenta com a novetats:

 • Catalanització del Windows 8, l’Internet Explorer 10, el Windows Live Essentials 2011 i 2012 i l’Adobe Acrobat 11.
 • Nova opció ‘Usa formes valencianes quan sigui possible’ per donar preferència a les traduccions en versió valenciana, si existeixen (inclòs el Windows 8).
 • Nova interfície d’usuari més simple estil Aero per al Windows Vista o superior amb accions agrupades per categories.

S’han introduït també moltes millores gràcies als comentaris que els usuaris han fet arribar.

La importància de navegar en català

Gràcies al canvi de llengua en els navegadors que realitza el Catalanitzador, els usuaris s’identificaran a partir d’aquell moment com a catalanoparlants quan naveguin per Internet, i aquelles aplicacions web que siguin multilingües i tinguin versió catalana es mostraran en català.

Aquest canvi és molt important, ja que determina el pes real de la llengua catalana a Internet, actualment fortament subestimat. A més, afecta la visibilitat del contingut web en català d’empreses i institucions públiques. Els cercadors d’Internet mostren els resultats en funció de dos paràmetres: l’estat on es troba l’ordinador i la llengua de navegació definida al navegador. Si no es té definit el català al navegador, el contingut en català no surt en les primeres posicions, resta amagat als usuaris, els quals fan servir contingut web en altres llengües (espanyol, anglès, francès…) en comptes de fer-ho en català. Per exemple, aquest és un problema molt real que afecta la Viquipèdia, una de les Wikipedies més actives, però amb dificultat d’arribar al seu públic objectiu.

Ajudeu-nos a difondre el Catalanitzador per al Windows

Us demanem ajuda en la seva difusió:

 • Executeu-lo en tots els vostres ordinadors.
 • Difongueu el programa a les xarxes socials, blocs i webs.
 • Si teniu un bloc o web, poseu-hi un bàner del Catalanitzador. Aquí (http://catalanitzador.softcatala.org/baner.html) en trobareu uns quants.
 • Publiciteu l’existència del Catalanitzador entre les vostres amistats, companys de feina i familiars.
 • Ajudeu a instal·lar el Catalanitzador.
 • Reclameu a les institucions públiques (biblioteques, escoles, universitats…) que facin servir programari en català i suggeriu-los l’ús del Catalanitzador.

Institucions i entitats que hi donen suport

El Catalanitzador, desenvolupat per Softcatalà, compta actualment amb el suport de les següents institucions i entitats: Direcció de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) del Departament d’Ensenyament, Xarxa Vives d’Universitats dels territoris de parla catalana, Fundació puntCAT, Plataforma per la Llengua, Amical Viquipèdia i WICCAC.

Les institucions i entitats col·laboradores s’han compromès a donar difusió i promoure l’ús del Catalanitzador, accions que volem agrair des de Softcatalà.


Comentaris