Softcatalà presenta el Catalanitzador per al Windows 1.0

Compartiu


El Catalanitzador representa una millora substancial en la gestió del català a la principal plataforma informàtica.

Encara que tingueu l’ordinador en català, proveu-lo: segurament us faltin elements per catalanitzar.

El Catalanitzador per al Windows s’adreça al públic general amb l’objectiu de simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows aplicant automàticament els canvis de configuració, paquets de llengua i correctors ortogràfics necessaris per tal que l’usuari pugui treballar en català. D’aquesta manera, es pretén que l’usuari catalanoparlant tingui la mateixa experiència lingüística que tenen els parlants de les principals llengües del Windows, i amb un resultat equivalent al que poden obtenir en sistemes operatius com el Linux o la darrera versió del sistema operatiu d’Apple.

El Catalanitzador per al Windows ha estat desenvolupat com a programari lliure per Softcatalà i compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística (Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya), el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya mitjançant la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), la Xarxa Vives d’Universitats dels territoris de parla catalana, Òmnium Cultural, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, la Fundació puntCAT, l’Amical Viquipèdia i els Webmàsters Independents en Català de Cultura i d’Àmbits Cívics (WICCAC).

Què fa exactament, el Catalanitzador?

Podeu descarregar-vos gratuïtament el Catalanitzador per al Windows des del seu lloc web: http://catalanitzador.softcatala.org

En aquesta primera versió, el programa instal·la els paquets oficials d’idioma publicats per Microsoft per al Windows (XP, Vista i 7, tant de 32 bits com de 64 bits), l’Office (2003, 2007 i 2010) i el navegador Internet Explorer (6, 7, 8 i 9).

Addicionalment, configura el català com a llengua de navegació de l’Internet Explorer, el Google Chrome i el Firefox, un aspecte de gran impacte sobre la importància del català a Internet o l’accés a contingut en català a la xarxa. D’aquesta manera, el Catalanitzador per al Windows contribueix a augmentar de forma significativa la presència del català en la navegació. Aquest és també un dels objectius principals del Catalanitzador, atès que la presència residual del català com a llengua de navegació a Internet és un dels problemes més importants que té actualment la nostra llengua en l’àmbit de les TIC.

Finalment, el Catalanitzador per al Windows configura el català com a llengua del sistema fent, entre d’altres coses, que els programes que en depenen també canviïn al català (com ara el Gimp, el Picasa o el Google Earth), a no ser que prèviament se’ls hagi especificat una llengua concreta.

Tot això es fa en un procés guiat molt senzill que consta de quatre passos. A la primera pantalla del Catalanitzador se us informarà del procés. A la segona pantalla, el Catalanitzador analitzarà automàticament el vostre ordinador i us proposarà els canvis a fer. La tercera pantalla aplicarà els canvis, que poden arribar a durar un màxim de 5 minuts. Finalment, la darrera pantalla us mostra el resultat de la catalanització i us convida a compartir el programa a les xarxes socials.

Proveu-lo: és de franc, senzill i automàtic.

Ajudeu-nos a difondre el Catalanitzador per al Windows

Fer augmentar l’ús del català a la informàtica, que avui se situa entorn del 15% dels usuaris, és important no només per a l’individu, sinó també per al conjunt dels catalanoparlants.

És per això que us demanem ajuda en la seva difusió:

  • Executeu-lo en tots els vostres ordinadors.
  • Difongueu el programa a les xarxes socials, blocs i webs.
  • Si teniu un bloc o web, poseu-hi un bàner del Catalanitzador. Aquí (http://catalanitzador.softcatala.org/baner.html ) en trobareu uns quants.
  • Publiciteu l’existència del Catalanitzador entre les vostres amistats, companys de feina i familiars.
  • Ajudeu a instal·lar el Catalanitzador. 
  • Reclameu a les institucions públiques (biblioteques, escoles, universitats…) que facin servir programari en català i suggeriu-los l’ús del Catalanitzador.

Més informació i plans futurs

A Softcatalà hem preparat un petit dossier on s’explica amb detall el funcionament del Catalanitzador i les raons que han dut al seu desenvolupament.

El desenvolupament del Catalanitzador no s’atura aquí. Properes versions aniran incloent progressivament la catalanització de més programes (Firefox, Chrome, LibreOffice, Adobe Reader, Thunderbird…) i la difusió del programari lliure en català més important. El Catalanitzador vol ser una plataforma que permeti gaudir de la informàtica en català al Windows de la forma més senzilla possible.

Com a projecte lliure, el Catalanitzador per al Windows està obert a la col·laboració d’usuaris i programadors. Qualsevol millora en la funcionalitat del programa dependrà de l’ajuda en el seu desenvolupament. Us animem a col·laborar-hi adreçant-vos a info@softcatala.org o a la llista de correu de coordinació del projecte (http://llistes.softcatala.org/mailman/listinfo/desenvolupament). Podeu visitar, també, la pàgina del projecte de desenvolupament del Catalanitzador per al Windows (http://www.softcatala.org/wiki/Projectes/Catalanitzador_per_al_Windows).

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a  http://www.softcatala.org


Comentaris