La Xarxa Vives d’Universitats ha organitzat XarxaMOOC, el primer MOOC (curs massiu, obert i en línia) en català d’introducció al llenguatge d’especialitat. El curs és coordinat per la Universitat d’Alacant, i Softcatalà hi participa com a entitat col·laboradora.
XarxaMOOC és obert i completament gratuït (només cal disposar d’un compte de Gmail per a poder inscriure-s’hi) i està constituït per 12 unitats, dedicades cadascuna a un àmbit de coneixement (educació, llengua, mitjans de comunicació, informàtica, geografia, biologia, etc.), que l’alumne pot fer lliurement, encara que els organitzadors recomanen fer les 5 primeres unitats més una de complementària. Des de Softcatalà hem participat activament en la unitat 5, dedicada a l’àrea d’informàtica, que s’ha obert recentment, atès que hem considerat el contingut del curs interessant i, a més, ens ajuda a donar difusió als projectes que desenvolupem en l’àmbit de les TIC.
Cada unitat de XarxaMOOC està formada per temes, que contenen vídeos i activitats de comprensió. Els temes estan enfocats a mostrar aspectes com ara un exemple de discurs docent, una caracterització del llenguatge d’especialitat, activitats de terminologia i lèxic, un recorregut per blogs de divulgació, etc. La unitat 5 té 11 temes, i la col·laboració de Softcatalà s’ha concretat en els temes 5.3 Entrevista a especialista i 5.8 Eines lingüístiques, amb els vídeos següents:
- Entrevista a especialista: https://www.youtube.com/watch?v=2rZnU0WKyD8
- El traductor de Softcatalà: https://www.youtube.com/watch?v=5SkumTHAsAc
- El corrector gramatical: https://www.youtube.com/watch?v=vRkvsIjM-HI
- El Catalanitzador: https://www.youtube.com/watch?v=_f-BrleWRio
Tots els continguts del curs estan subjectes a la llicència Creative Commons següent: Reconeixement – NoComercial – SenseObraDerivada (by-nc-nd) (és a dir, no es permet un ús comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades).
Us recomanem XarxaMOOC, un curs que aprofita el llenguatge d’especialitat per a donar a conèixer una mostra de la cultura científica de l’àmbit lingüístic català, fet per la Xarxa Vives d’Universitats, l’ens que integra 21 universitats de tots els territoris de parla catalana.
El curs es mantindrà obert fins a l’última setmana del mes de març.