Durant els darrers mesos, Softcatalà ha estat treballant en el Traductor Softcatalà: una aplicació per a dispositius mòbils que permet accedir-hi d’un forma més còmode per als usuaris d’aquests tipus de plataformes. En concret, se n’han creat tres versions: una per a l’iPhone, una per a dispositius Android i una per al Nokia N900.
El servei de traducció de Softcatalà està basat en la tecnologia lliure Apertium, que ofereix la traducció entre els parells de llengües següents:
- castellà ⇒ català (general o valencià)
- català ⇒ castellà
- anglès ⇒ català
- català ⇒ anglès
- francès ⇒ català
- català ⇒ francès
- portuguès ⇒ català
- català ⇒ portuguès
Es tracta d’un dels serveis més emprats del web de Softcatalà. Durant els primers sis mesos de 2011, va servir de mitjana 950.000 usuaris cada mes.
Les versions per als diferents models ofereixen essencialment la mateixa funcionalitat; en alguns casos, però, s’hi inclouen característiques addicionals, com ara la integració amb el servei de reconeixement de veu Google Voice a la versió per a l’Android. Aquesta funció permet dictar el text que es vol traduir mitjançant la veu en anglès, castellà, portuguès i francès. Google encara no ofereix aquest servei per al català.
Podeu baixar el Traductor Softcatalà per a les diferents plataformes des de: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Traductor_Softcatalà
Per a aquells usuaris que no disposin d’algun dels diferents mòbils compatibles amb les aplicacions desenvolupades, també s’ha creat una versió web compatible amb la majoria de dispositius que tinguin un navegador web incorporat. Podeu accedir-hi des de l’adreça: http://www.softcatala.org/m/traductor
Tots aquests traductors tenen una llicència lliure, el seu desenvolupament es coordina a través de la llista desenvolupament de Softcatalà i els detalls dels projectes, juntament amb el codi font, els podeu trobar a la web del projecte: http://www.softcatala.org/wiki/Projectes/Traductor
Quant a Softcatalà
Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.