Snøfrix, una nova metadistribució GNU/Linux live-CD en català

Compartiu


Francesc Dorca

Fresca que encara es belluga, acaba d’arribar de Noruega una nova metadistribució en català orientada a l’educació. El seu nom és Snøfrix i està basada en la cèlebre Knoppix, és a dir, en Debian.

L'escriptori inicial de la Snøfrix
L’escriptori inicial de la Snøfrix

Com es pot obtenir la Snøfrix?

Es molt senzill. Primer cal baixar-se el fitxer imatge del CD del lloc web de Softcatala (ISO, MD5) o de CALIU (ISO, MD5). El fitxer ISO de la Knoppix és bastant gran ,ja que té al voltant de 700 MB. Per tant és convenient fer-ho amb una connexió a Internet ràpida.

El codi MD5 és una espècie de prova del nou. Per a verificar si el fitxer que us acabeu de baixar conté errors, caldrà “fer la prova del 9”. En Linux podeu usar l’ordre md5sum des de la línia d’ordres. si treballeu amb Windows, usareu el programa WinMD5sum. Seleccionant el fitxer ISO i introduïnt la cadena de caràcters que hi ha al fitxer MD5, el programa verificarà si el fitxer que us heu baixat conté errors. És molt important que feu aquesta prova abans de gravar el CD, ja que si el fitxer ISO conté errors, és molt possible que el CD gravat no funcioni bé.

El fitxer imatge del CD o fitxer ISO és en realitat una còpia física del CD-ROM, tant del contingut com de l’estructura. Al vostre programa de gravació de CDs haureu d’escollir l’opció “Gravació d’un fitxer imatge” o alguna cosa similar. No el graveu com si es tractés d’un fitxer normal, perquè si ho feu així NO FUNCIONARÀ.

I ara què he de fer per a usar la Snøfrix?

Un cop gravat el CD de la Snøfrix, només cal que l’introduïu al lector de CDs i que reinicieu l’ordinador. Si tot va bé, l’ordinador arrencarà des del CD i anirà detectant i configurant tot el vostre maquinari de forma automàtica. Si teniu una connexió ADSL, fins i tot us haurà configurat la connexió. A l’acabar el procès d’arrencada, al cap de pocs minuts, tindreu a la pantalla del vostre ordinador l’escriptori KDE completament configurat i amb una colla de programes instal·lats a punt per “tafanejar”. I no patiu pel vostre disc dur. La Snofrix no instal·la RES al vostre equip.

Com s’ho fa per funcionar sense instal·lar RES al meu equip?

És molt senzill, perquè per a funcionar només utilitza la memòria RAM del vostre equip i el lector de CDs.

Valoració general

L’aspecte general de la Snøfrix és bastant cool, amb l’escritori KDE i unes icones d’aspecte infantil que recorden l’estètica dels còmics.

L’autor de la distribució, Conrad Newton, ha posat molta cura a l’hora de seleccionar el programari per a aquesta distribució.

Els programes estan classificats en els següents apartats: educació, gràfics, multimèdia, oficina, jocs, internet i sistema.

A l’apartat d’Educació hi trobem: Celestia, un viatge 3D pel cosmos; Maxima, un sofisticat programa d’àlgebra; gcompris, un gran nombre de programes i activitats per als més petits; kig, un programa de geometria; RasMol, per a visualitzar les molècules en 3D; TuxMath, per a aprendre les operacions aritmètiques tot jugant; KStars, un planetari i TuxTyping per aprendre mecanografia.


Dues pantalles corresponents al gcompris

A Gràfics trobarem: el celebèrrim GIMP, un potent programa de gràfics i retoc d’imatge similar a Photoshop; Kooka per a controlar l’escàner; Ksnapshot, per a fer captures de pantalla; digiKam, per a connectar la vostra càmera digital; TuxPaint, un magnífic programa de dibuix per a nens i KDEprint, el sistema d’impressió de l’escriptori KDE.

La secció Multimèdia comprèn: amaroK, un clònic d’iTunes; Audacity, un editor de fitxers d’àudio; Grip, un programa per a convertir les pistes d’àudio del CD a MP3 o Ogg Vorbis; Kino, un editor no-lineal de vídeo DV; Xine, un excel·lent reproductor de vídeo; Rosegarden, un editor professional d’àudio i MIDI; Solfege, un programa per a entrenar la vostra oïda i per últim K3B, sense dubte un dels millors programes de gravació de CDs i DVDs per a GNU/Linux.


El gravador de CDs/DVDs K3B i l’OpenOffice Calc

A Oficina tenim: KMyMoney, OpenOffice.org, Kontakt i Scribus, un programa d’autoedició molt potent i de gran qualitat.

L’apartat de Jocs compta amb: TuxRacer, Frozen-Bubble, pingus i FreeCiv, un clònic lliure de Civilization.

A Internet trobarem: Apollon, per a l’intercanvi P2P; Konqueror, el gestor de fitxers i navegador de KDE; Mozilla Firefox, el navegador alternatiu a l’omnipresent Internet Explorer Kontakt, per al treball en grup; Gaim, per a la missatgeria instantània multiprotocol; Skype, per a telefonia IP; GenomeMeeting per a la videoconferència i XChat.


GnomeMeeting en acció

A Sistema hi trobem Wine, el famós “emulador” que ens permet executar milers de programes de Windows sobre Linux;QTparted, un programa gràfic per a particionar el disc dur; NX, un servidor de terminal; Samba, per a establir xarxes híbrides Linux/Windows i klik


Comentaris