El sistema operatiu Mac OS X Tiger prescindeix del català

Compartiu


Malgrat que el sistema operatiu és disponible en quinze llengües diferents, tres de les quals tenen menys parlants que el català –el finès, el noruec i el danès–, l’empresa nord-americana Apple ha rebutjat incloure el català en aquesta nova versió.

Com vam comentar fa uns mesos, diversos usuaris es van organitzar per demanar a l’empresa Apple una versió del seu sistema operatiu al català, que fins la data no ha tingut cap resposta positiva per part d’Apple als Estats Units. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya ha mostrat el seu malestar perquè el català no serà inclòs però no ha anunciat cap acció concreta.

Des de principis d’any diversos grups d’usuaris han alertat sobre la possibilitat que Apple iniciés la comercialització d’aquest sistema deixant de banda la llengua catalana. I així ho van fer saber a responsables de la Generalitat.

Les diferents gestions que s’han fet des de diversos àmbits de la Generalitat de Catalunya han resultat infructuoses. El conseller primer, Josep Bargalló, en una carta que va enviar al president d’Apple reclamava que el català estigués en igualtat de condicions que la resta de llengües. Més encara si es té en compte que aquesta multinacional preveu obrir un punt de venda oficial a Catalunya. Apple va al·legar que traduiria al català aquesta versió si s’assumia el compromís d’adquirir un mínim de mil llicències.

Aquesta és la quarta actualització d’aquest sistema operatiu des que va aparèixer ara fa cinc anys i, segons alguns analistes, és la més important: hi ha unes dues-centes innovacions respecte de l’última que es va fer fa dos anys.


Comentaris