El sistema operatiu per a dispositius mòbils Firefox OS en català

Compartiu


El Firefox OS és un sistema operatiu mòbil basat en la tecnologia de Mozilla. Aquest funciona gràcies a una capa Linux —com és el cas també del sistema operatiu Android—, on a sobre hi descansa el motor de renderització web Gecko, element comú amb el popular navegador d’escriptori Firefox. A diferència d’altres plataformes, les aplicacions amb què l’usuari interacciona es construeixen a partir dels mateixos elements amb què es desenvolupen les pàgines web (HTML, CSS i Javascript). Contràriament al que sovint es pensa, això no exclou que els programes puguin fer-se servir sense connexió a la xarxa o que puguin accedir directament a components del dispositiu com ara la bateria o els diferents tipus de sensors.

La primera presentació pública fou el 2012 durant el Mobile World Congress. Coincidint amb l’edició d’enguany, s’ha aprofitat per anunciar que diferents operadores i fabricants començarien a distribuir mòbils amb aquest sistema operatiu al llarg del 2013 —Telefònica, ZTE o T-Mobile, entre d’altres—. L’èmfasi d’aquesta distribució és ocupar l’espai dels mòbils de gamma baixa, on sovint encara no hi havien penetrat els telèfons intel·ligents.

El Firefox OS, com tots els productes de Mozilla, està disponible en català gràcies a un equip de voluntaris integrat com a projecte de Softcatalà. Preferentment s’utilitza una llista de correu oberta per tal d’organitzar-se i debatre conjuntament quins són els propers passos. Tothom qui hi vulgui col·laborar el millor que pot fer és enviar-hi un missatge.

Entrant en més detall, la traducció del Firefox OS es fa des d’una interfície web, el Pootle (http://pootle.softcatala.org/projects/gaia/), que permet que tothom hi pugui col·laborar amb el temps que tingui i amb l’ajuda de tot l’equip.

Per altra banda, a part del sistema operatiu, la interfície del Marketplace del Firefox OS, el que seria la seva botiga virtual de les aplicacions, es pot traduir des d’aquesta altra adreça.

En tot cas, cal comentar que el Firefox OS es comercialitzi en català serà quelcom que també dependrà de l’operadora, en el cas de l’estat espanyol, Telefònica, que alhora podrà incloure les seves pròpies personalitzacions al sistema.


Comentaris