Saül Gordillo publica ‘Nacio.cat’, un estudi sobre l’estat del català a la xarxa

Compartiu


El periodista i blocaire Saül Gordillo, director de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) i exdirector del diari El Punt edició Maresme, acaba de publicar Nació.cat, un llibre que recorda la lluita per aconseguir el domini .cat i repassa l’estat de la xarxa en català o ‘catosfera’. Per a Gordillo, l’assoliment del .cat és un fet històric perquè no sols identifica la llengua i la cultura catalanes a internet sinó que atorga a Catalunya una “sobirania virtual que no té en la realitat jurídica i administrativa actual”.

La idea de fer aquest llibre va sorgir d’Òmnium Cultural i la Fundació puntCAT, que van pensar en Saül Gordillo per escriure’l atesa la seva experiència sobre informació política a la xarxa. El director de l’ACN es va introduir en la llarga i no sempre fàcil lluita pel domini català, una història que li ha semblat “apassionant”. “El final és feliç i la història ha acabat bé, i el que pretén el llibre és que això no s’oblidi –explica l’autor-, perquè fa 13 o 14 anys, quan començava a funcionar Internet, ningú s’hagués pensat que les planes en català tindrien aquesta visibilitat”.

Nació.cat recull, per tant, la història del .cat, recordant com va sorgir la idea inicial i quins serien els seus promotors; el suport que van buscar al govern llavors convergent, i a la CCRTV; la constant discreció dels seus impulsors per no perjudicar el procés, que alguns interpretarien com a opacitat per amagar les dades de la inversió que suposava la candidatura del.cat; les reticències inicials de la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), l’organisme nord-americà encarregat d’aprovar-lo; el rebuig del govern de José Maria Aznar i la “no objecció” que hi va expressar el de Zapatero, l’aprovació final i l’acollida massiva dels internautes. “Jo vinc de fer periodisme polític i potser he posat molt l’accent en la part política –reconeix Saül Gordillo-. Però és que darrera de l’obtenció d’un domini per a la comunitat catalana hi ha decisió i negociació política”, explica l’autor.

El domini de tots
L’autor de ‘Nació.cat’ recorda que el domini .cat ‘agrupa el dinamisme d’una comunitat de deu milions de parlants sense qüestionar fronteres jurídiques ni administratives. En aquest sentit, el periodista recorda que el .cat ha situat el català entre les principals llengües d’internet, reconeguda fins i tot pel rei dels buscadors, Google. ‘Si estàs a la lliga de Google tens garantida la presència a internet –subratlla Gordillo- . Que Google reconegui una llengua com el català, que no té un estat al darrere, és important per al país en la mesura que a internet passen moltes coses” Per això, Gordillo assegura que el .cat ha aconseguit donar ‘visibilitat a la llengua i la cultura catalana davant del món’, i per tant ‘gràcies a aquest domini la nostra cultura té una sobirania virtual que no té en la realitat jurídica i administrativa actual’.

A més de la història del .cat, la segona part de Nació.cat es dedica a analitzar la situació de la xarxa en català o ‘catosfera’, recordant els inicis i desenvolupament dels webs en català, el perfil de l’internauta del país o l’estat actual dels mitjans digitals en català, entre d’altres qüestions.


Comentaris