Com que era possible, vam fer la nostra part: Codi Obert i Lliure en suahili

Compartiu


Com el pare de Tanzània, el gran mestre Nyerere sempre serà recordat per la seva famosa cita: “It can be done; play your part” (És possible; fes la teva part!)”.

Avui, 4 de desembre de 2004, el projecte de localització de programari lliure al suahili, conegut com Kilinux, té el plaer d’anunciar la primera versió de la història d’un programa complet d’ofimàtica en suahili: el Jambo OpenOffice.

El Jambo OpenOffice és la versió en suahili de l’OpenOffice.org, un projecte internacional que pretén impulsar l’ús de codi obert i lliure en programes d’ofimàtica. L’OpenOffice.org utilitza estàndards oberts i funciona en qualsevol tipus de plataforma.

El projecte de localització és la iniciativa més important per al desenvolupament d’un sistema operatiu totalment en suahili. El suahili és l’idioma bantu més parlat del món i les estimacions més conservadores calculen que és l’idioma principal de prop de 30 milions de persones a Kenya, Tanzània, Congo (Kinshasa) i Uganda. A més, el suahili és utilitzat en les relacions comercials de l’Àfrica de l’Est i el tenen com a segona llengua entre 25 i 50 milions de persones a la regió.

El Jambo OpenOffice és el resultat del treball d’un equip multidisciplinari que inclou tant experts en informàtica com en llengües africanes. A més d’un grup de voluntaris repartits pel món sencer, l’equip el formen personal de l’Institut d’Investigació i del Consell Nacional del Suahili i el Departament de Ciències de la Informació de la Universitat de Dar es Salaam.

El projecte, finançat per l’Agència Sueca de Cooperació Internacional (SIDA) i coordinat per l’empresa sueca IT+46, pretén tant traduir programes lliures al suahili com conscienciar la població dels beneficis i estendre el codi lliure.

Abans de començar la traducció de les 18.000 entrades de text de l’OpenOffice, l’equip de desenvolupament va haver de treballar en un glossari de terminologia tècnica en suahili. La primera versió del glossari, que conté un total de 700 termes, es va distribuir de manera gratuïta el passat mes d’octubre. El glossari està llicenciat sota els termes de Reconeixement-CompartirIgual de Creative Commons, una llicència que permet la distribució gratuïta del material escrit amb l’única condició que qualsevol treball hi estigui directament basat, ha de reconèixer els autors originals i distribuir-se també de forma gratuïta.

La primera versió del Jambo OpenOffice.org 1.1.3 ha estat totalment desenvolupada sota GNU/Linux i forma part d’un escrupolós procés de control de qualitat.


Jambo Writer en Suahili

«La nostra intenció és localitzar tots els components de Linux al suahili. Tots junts prendrem part d’aquesta responsabilitat col·lectiva– va declarar el Dr. Hashim Twaakyondo».

«Amb aquesta versió del programa volem garantir que la comunitat suahili pot enviar-nos tots els seus suggeriments i comentaris abans de la següent versió oficial que tenim planejada per al febrer del 2005. La següent versió funcionarà tant en Linux com en Microsoft Windows. Avui, volem demostrar que el desenvolupament de codi lliure i obert ha aconseguit en quatre mesos el que el desenvolupament propietari no ha fet mai per la comunitat suahili» — va dir Alberto Escudero-Pascual que dirigeix els aspectes més tècnics del projecte.

El projecte de localització de programari lliure al suahili (Kilinux) dóna la benvinguda a tots aquells que vulguin «formar part» d’un esforç col·lectiu per portar el suahili al món de les noves tecnologies de la informació.

Més informació a: info@kilinux.orghttp://www.kilinux.org

Main project coordinator, UDSM
Dr. Hashim Twaakyondo
Email:htwaaky@cs.udsm.ac.tz
Telèfon: +255 22 24 10 657 (oficina), +255 744 386261 (mòbil)

Technical project coordinator, IT+46
Dr. Alberto Escudero Pascual
Email: aep@it46.se
Telèfon: +255 745 88 40 04

ICT Project Manager, SIDA
Nils Jensen
Email: nils.jensen@sida.se
Telèfon: +255 22 21 22 235 (oficina), +255 744 44 44 80 (mòbil)


Comentaris