Finalment hem publicat la versió final de la CÀTix 1.3 per ordinadors de 32 i 64 bits. Després de 18 mesos d’intens desenvolupament i amb moltes novetats, ja podeu baixar-vos la nova CÀTix des del servidor de la CÀTix o bé des dels miralls a Softcatalà i a la Universitat de Lleida. Trobareu més informació a http://www.catix.cat
Una de les principals novetats és la possibilitat d’utilitzar la CÀTix directament des de la partició del Windows. Podem utilitzar el gestor d’arrencada del Windows per iniciar la CÀTix i fins i tot podem fer una instal·lació total de la CÀTix en un fitxer que el programa d’instal·lació crearà a la partició Windows si així ho seleccionem. A més podem escriure en particions Windows NTFS.
També es pot engegar la CÀTix des del DVD, des de memòria USB, des del disc dur i fins i tot des de la xarxa. Ja no és imprescindible tenir un lector de DVD per poder arrencar per primer cop la CÀTix. A la web de la CÀTix trobareu informació sobre com engegar la CÀTix des dels diferents dispositius i també de com fer el DVD.
S’ha substituit la opció d’arrencada “adiscdur” per una opció “instal” molt més completa que permet fer tot tipus d’instal·lació sense haver d’iniciar la CÀTix, especialment pensada per administradors. Permet fer instal·lacions desateses i des de xarxa. El programa d’instal·lació gràfic segueix existint i és la preferència pels usuaris. Els usuaris també poden utilitzar la nova opció “instal” si volen, perquè és molt fàcil.
Ara podem provar els nous escriptoris 3D, ja que la CÀTix porta el Beryl. Si teniu una targeta gràfica que ho suporti tindreu una icona a l’escriptori que us engegarà els nous escriptoris 3D.
A més té les últimes versions de programari lliure: kernel 2.6.21, KDE 3.5.7, Gnome 2.18.2, entre d’altres, disponibles a Debian. També porta Mythtv que és un media center i molt programari nou.
I possiblement la millor característica de la CÀTix, la voluntat de ser el més Debian possible.
Des d’un punt de vista més tècnic la CÀTix utilitza l’ultim kernel disponible, el 2.6.21 amb initramfs. Això permet tenir-ho tot en mòduls, fins i tot els sistemes de fitxers i dispositius d’arrencada. Utilitza el mateix kernel 2.6 per detectar el maquinari. També utilitza l’udev. Aquest kernel porta les últimes novetats en quan a virtualització i temporització. La virtualització permet l’execució simultània de molts sistemes operatius i la temporització permet millores en la gestió de la multitasca.
Utilitzant el qemu i el mòdul del kernel kqemu podem engegar qualsevol sistema operatiu, com per exemple el windows, en una finestra de la CÀTix.
La CÀTix utilitza dos elements, per un costat el kernel de la CÀTix que és un fitxer que conté el kernel, el programa d’inicialització i tots els mòduls necessaris per poder accedir als dispositius on hi ha la resta de la CÀTix. Per l’altre la resta de la CÀTix que pot estar sense comprimir o bé en una imatge comprimida squashfs. Ara el kernel de la CÀTix pot fins i tot utilitzar directament la imatge iso, per si no volem gravar el DVD. Com sempre podem instal·lar en una partició, en un directori o en un fitxer.
Funciona en ordinadors Pentium o superiors amb 256 Mb de RAM o bé ordinadors de 64 bits d’AMD o Intel en la versió de 64 bits. Pot engegar des de dispositius SATA, IDE, USB, Firewire, SCSI i SAS
Trobareu més informació a la web de la CÀTix.