Es presenta un CD de música catalana sota Creative Commons i la traducció del llibre “Programari lliure, societat lliure”

Compartiu


La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha presentat el CD “Música Lliure” que compil·la vint cançons de diversos estils que tenen llicència Creative Commons. El formen dinou temes inèdits de grups i bandes musicals dels Països Catalans i una cançó cedida de Gilberto Gil, músic i ministre de Cultura del Brasil.

El CD l’han impulsat la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) i el grup Enderrock, editor de diverses publicacions musicals. Enderrock és la primera publicació europea que, seguint l’exemple de la revista nord-americana Wired, ha impulsat una edició d’un CD col·lectiu amb llicència Creative Commons.

Alguns dels artistes, grups i bandes que han participat al «Música lliure» ja havien publicat amb les llicències Creative Commons, però d’altres han llicenciat temes inèdits per primera vegada i per donar suport a la iniciativa. Són cançons la llicència de les quals permetrà que es puguin copiar, remesclar o versionar, sempre sense finalitat comercial. Tots els artistes intervenen gratuïtament en el CD. La peça ‘Oslodum’ de Gilberto Gil ja va publicar-se al CD de la revista Wired i es l’enllaç simbòlic entre les dues edicions.

El CD-ROM es distribuirà durant aquest abril amb la revista Enderrock i a partir del mes de maig les cançons es podran descarregar gratuïtament des del web Cultura lliure en format .mp3 i en format lliure .ogg.

L’únic precedent de disc en llengua catalana sota llicències Creative Commons és el també recent «Els Llops no ploren» del grup punk/rock Roig, presentat a Radio Indymedia i una peça del qual també hi és en aquesta mateixa iniciativa.

Durant la presentació també es va anunciar la disponibilitat de la traducció al català del llibre de Richard Stallman “Programari lliure, societat lliure”. Es tracta d’un conjunt d’articles que tracten temes com les llicències del programari lliure, el copyleft i el copyright, entre altres. Aquest se suma a la traducció del llibre Free as in Freedom que tracta sobre la biografia d’en Richard Stallman escrit per en Sam Williams.


Comentaris