Nova versió de la plataforma d’escriptori i desenvolupament GNOME 2.10

Compartiu


El projecte GNOME ha alliberat avui la darrera versió de la plataforma d’escriptori i desenvolupament GNOME, l’escriptori líder per a Linux i sistemes operatius Unix. La versió 2.10 millora la usabilitat, l’estabilitat i la potència del GNOME en integrar multimèdia, afegir capacitats per a desenvolupament i incloure milers de canvis que l’estableixen com a l’escriptori lliure més senzill d’usar i amigable.

Amb la intenció de mantenir la filosofia del GNOME ‘el primer és l’usuari’, el GNOME allibera versions estables cada sis mesos. Així es proporcionen més ràpidament millores als usuaris, i permet als desenvolupadors i distribuidors estudiar amb confiança els seus productes basats en GNOME. Com a resultat, distribucions com ara Fedora, SUSE i Ubuntu inclouran el GNOME 2.10 en el pròxim alliberament dels seus productes, proporciant el GNOME 2.10 a milions d’usuaris.

Les característiques més importants que els usuaris apreciaran inclouen:

  • Un reproductor de vídeo integrat, extracció de CD amb un clic i suport millorat per als formats multimèdia. Així s’aconsegueix un escriptori amb suport multimèdia per a Linux més competitiu respecte els sistemes operatius propietaris.
  • Més detecció automàtica de maquinari i servidors de xarxa, demostrant l’interès del GNOME en el programari que ‘simplement funciona’, sense distreure ni confondre els usuaris.
  • Millor integració entre aplicacions, incloent enllaços millorats entre les aplicacions GNOME i l’ús d’estàndards multiplataforma, millorant l’experiència per als usuaris i els VSI.
  • Continuïtat en l’estabilitat i l’acabament final, basant-se en la interacció amb els usuaris. El GNOME 2.10 inclou milers de correccions d’errors i millores d’usabilitat des de l’alliberament en setembre del GNOME 2.8.

“Aquest alliberament del GNOME és molt emocionant”, diu Christian Schaller, Business Manager de Fluendo i membre de l’equip de desenvolupament de GStreamer. “No només es corregeixen problemes per als usuaris finals; al treballar activament amb altres comunitats de programari lliure com freedesktop.org, GStreamer i GTK+, GNOME s’està dirigint cap a l’escriptori de programari lliure complet.”

“Ens estem divertint molt a fer-ho”, ha dit Luis Villa, membre de la GNOME Foundation Board i contribuidor. “En comptes de parlar de programari inexsistent que trigarà anys a veure la llum, els desenvolupadors del GNOME estan creant millores concretes i proporcionant-les als usuaris dues vegades a l’any. Ni els escriptoris de fabricants propietaris poden aconseguir-ho.”

Disponiblitat

El GNOME 2.10 es trobarà disponible aviat com a part de les distribucions de Linux més populars. Per als que no puguin esperar, el nou LiveCD del GNOME (disponible des de www.gnome.org/start/2.10/) permet els usuaris i interessats provar el darrer escriptori GNOME gravant un CD i reiniciant l’ordinador: no cal cap instal·lació.

Els desenvolupadors i els usuaris avançats que desitgin instal·lar l’escriptori i plataforma de desenvolupament GNOME 2.10 poden desacarregar el programari des de http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/desktop/. El programari inclou el codi font per a la interfície d’escriptori GNOME 2.10 i un complet conjunt d’eines de desenvolupament i biblioteques.

Quant al GNOME

El GNOME és un projecte de programari lliure que desenvolupa un escriptori complet i fàcil de fer servir. A més d’incloure components centrals de l’escriptori com ara menús del sistema, un gestor de fitxers, un navegador web i utilitats, el GNOME és un complet entorn de desenvolupament que permet els desenvolupadors crear noves aplicacions.

Més de 500 desenvolupadors de programari de cada continent, incloent més de 100 desenvolupadors remunerats, contribueixen amb el seu temps i esforç en el projecte. Els espònsors inclouen líders de la indústria com ara Fluendo, HP, IBM, Novell, Red Hat i Sun. El GNOME se suporta en una gran varietat d’entorns, incloent GNU/Linux (més conegut com a Linux), entorns operatius Solaris, HP-UX, Unix, BSD i Darwin d’Apple.

Milions de persones fan servir l’escriptori GNOME a tot el món. El GNOME és una part estàndard de totes les distribucions mundials de Linux i Unix, incloent les distribucions de la comunitat més populars, com Debian, Fedora Core i SUSE, i és l’escriptori predeterminat en les distribucions per a empresa més importants, com Red Hat Enterprise Linux i Sun Java Desktop System. El GNOME és també l’escriptori escollit per a algunes de les instal·lacions d’escriptoris més grans de Linux, incloent les dels governs d’Extremadura, Espanya i Sao Paulo, Brasil. Grans VSI, com Firefox, Eclipse Project i Real Networks fan servir la tecnologia del GNOME.

Podeu trobar més informació sobre el GNOME a http://www.gnome.org/

Quant a la GNOME Foundation

Formada per centenars de desenvolupadors voluntaris i companyies líders en la indústria, la GNOME Foundation és una organització creada per donar suport a l’avenç del GNOME. La GNOME Foundation és una organització sense ànim d’enriquiment que proporciona suport financer, organitzacional i legal al projecte GNOME i ajuda a determinar la seva visió i calendari de desenvolupament. Podeu trobar més informació sobre la GNOME Foundation a http://foundation.gnome.org

Quant a la traducció de Softcatalà

Softcatalà ha arribat al millor suport en català de tota la història del projecte GNOME: 99’8%, que ens situa en la llista d’idiomes oficialment suportats. Això significa que els components estàndars que s’inclouen en les distribuicions amb el GNOME, com l’escriptori Nautilus, el gestor de correu Evolution, el navegador web Epiphany, el programari de videoconferència GnomeMeeting, els quadres, les miniaplicacions i les moltes utilitats que inclou aquest entorn d’escriptori, tenen un suport complet en català. Els usuaris catalans es trobaran còmodes en un entorn on poden treballar sense obstacles en la seva llengua. A més de l’entorn estàndard d’escriptori, s’ha posat especial interés en la traducció de les aplicacions que, tot i que no formen part de la distribució del GNOME, s’hi fan servir més comunament: el programa de manipulació d’imatges GIMP, el conjunt d’aplicacions ofimàtiques OpenOffice.org, el full de càlcul Gnumeric, el processador de textos Abiword, el programa de dibuix vectorial Inkscape o l’entorn integrat de desenvolupament Anjuta. Tanmateix, a més de donar suport continuat al català en el GNOME, s’ha posat especial interés en la revisió i millora de la traducció, seguint més fidelment les recomanacions de la Guia d’estil de Softcatalà i del Termcat.

Des de Softcatalà volem animar a tots aquells que encara no hagin fet servir una distribució GNU/Linux a que provin la nova versió de l’escriptori GNOME 2.10, bé mitjançant les versions LiveCD (vegeu www.gnome.org/start/2.10/) o els propers alliberaments de distribucions GNU/Linux, tot convençuts que la qualitat del programari i de la traducció els farà canviar-se al món dels sistemes operatius de programari llure.

Podeu trobar més informació sobre el GNOME en català a www.softcatala.org/projectes/gnome.


Comentaris